Aquest 24 de desembre entra en vigor el Reial Decret Llei 37/2020, de 22 de desembre (BOE 334) que, entre d’altres mesures, preveu la suspensió durant l’estat d’alarma dels desnonament i dels llançaments d’habitatges de persones econòmicament vulnerables sense alternativa habitacional.
En concret la norma preveu que des d’avui i fins que finalitzi l’actual estat d’alarma (9 de maig de 2021) en tots els procediments judicials arrendaticis de desnonament d’habitatges per manca de pagament de lloguers, o finalització de la seva durada, l’arrendatari podrà sol·licitar la suspensió extraordinària del procediment o del llançament per trobar-se en una situació de vulnerabilitat econòmica que li impedeixi trobar una alternativa habitacional per a ell i les persones amb les que conviu; acreditant que està en alguna de les situacions previstes als punts a) y b) de l’article 5 del RD 11/2020, de 31 de maig (que ja varem explicar en una anterior newsletter).
En aquest cas el Jutjat donarà trasllat a la part arrendadora perquè en el termini de déu dies acrediti si ell també es troba en un situació de vulnerabilitat econòmica –dels punts a) y b) de l’article 5 del RD 11/2020–; i remetrà tota la documentació als serveis socials perquè emetin un informe on es valori la situació de vulnerabilitat de l’arrendatari i, en el seu cas, de l’arrendador, i les mesures a aplicar.
Finalment, si en base a tot l’anterior el Jutge considera acreditada la situació de vulnerabilitat econòmica del llogater (i que, en el seu cas, no ha de prevaldre la vulnerabilitat de l’arrendador) acordarà la suspensió del procediment fins a la finalització de l’estat d’alarma, data en que es reprendrà automàticament.
Acreditada la vulnerabilitat, i abans de la finalització de la suspensió les Administracions públiques competents hauran d’adoptar, de conformitat amb l’informe dels serveis socials, les mesures necessàries per satisfer la necessitat d’habitatge del llogater, comunicant-ho al Jutjat, que aleshores acordarà l’aixecament de la suspensió en el termini màxim de tres dies.
En el cas dels procediments de desnonament contra ocupants d’un habitatge (no arrendataris) també es podrà aplicar la suspensió del llançament durant l’estat d’alarma, però en aquest cas només s’aplicarà si el propietari és titular de més de déu habitatges, i la persona que ocupa la finca és dependent (conforme a la normativa de la dependència), víctima de violència sobre la dona o té al seu càrrec o convisquent al mateix habitatge una persona dependent o menor d’edat, i acredita que es troba en alguna de les situacions de vulnerabilitat econòmica previstes.
Aquestes mesures s’apliquen tant als nous procediments que s’iniciïn a partir d’ara com als que ja estiguessin presentats al jutjats.
Finalment la norma preveu que en el cas dels arrendadors afectats per aquesta suspensió tindran dret a sol·licitar una compensació quan l’administració competent no hagi adoptat les mesures per donar solució habitació assenyalades pels serveis socials en el seu informe dins els tres mesos següents a l’emissió d’aquell informe (el problema és que la llei no estableix un termini obligatori per què els serveis socials emetin el seu informe, i els tres mesos no compten fins a la data d’emissió de l’informe, i no de la petició de suspensió, amb la qual cosa el retard en l’emissió d’aquell informe acabarà perjudicant l’arrendador). La compensació consistirà en el preu mig de lloguer d’habitatge de la zona on es trobi l’immoble (segons índex de preus o altres referències objectives) si el lloguer que es pagava és superior a aquell valor mig o el lloguer que es venia pagant si es inferior; així com també les despeses que corrents de l’habitatge que acrediti haver assumit l’arrendador, des de la data en que s’acordi la suspensió i aquella finalitzi (per aixecament acordat pel Jutge o per finalització de l’estat d’alarma). La sol·licitud es podrà presentar fins a un mes desprès de la finalització de l’estat d’alarma (9 de maig de 2021) amb una exposició raonada i justificada de la compensació en base als criteris anteriors.
En el cas dels propietaris que es vegin afectats per la suspensió d’un llançament contra ocupants d’habitatges aquells hauran d’acreditar que la suspensió els ha ocasionat perjudici econòmic en trobar-se l’habitatge en venda o lloguer abans de l’entrada en l’immoble. L’import serà el preu mig que correspondria a un lloguer d’habitatge de la zona on es trobi l’immoble, les despeses corrents de l’habitatge que acrediti haver assumit l’arrendador, des de la data en que s’acordi la suspensió i aquella finalitzi. El termini màxim per sol·licitar-la serà el mateix que pel cas del arrendadors i amb sol·licitud raonada y justificada de la petició.
Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]
...
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...