CAT / ESP

Sobre la congelació dels preus de lloguer

Diàriament apareixen noticies en premsa relatives a la imminent aprovació de la llei estatal “de la vivienda”, actualment en tràmit parlamentari en el Congrés. De tot el text, el focus mediàtic se centra en la regulació dels preus de lloguer, sense que se sàpiga encara la modalitat escollida per intervenir sobre els preus de lloguer.

La llei Catalana de contenció de rendes (que va estar vigent des de setembre del 2020 fins a l’abril 2022 quan el Tribunal Constitucional la va anular) preveia dos mecanismes, un de contenció de preus, en tant que el preu del lloguer no era de lliure determinació per les parts sinó que s’ajustava als preus promig de la zona, segons l’index de l’Agencia catalana de l’Habitatge, i un altre mecanisme molt més pervers que consistia en l’obligació de posar el mateix preu del darrer contracte d’arrendament signat, que a amb contractes de 5, 7, o 10 anys d’antiguitat, a la pràctica suposa una forta reducció respecte dels preus vigents o inclús en comparació amb els preus de l’índex.

Aquesta fórmula és manifestament injusta i perjudicial per aquells propietaris-arrendadors que han donat una major estabilitat als seus lloguers, sense recórrer als contractes curts. Signant contractes llargs, el que s’han trobat és que el preu d’origen és més baix i per tant això els suposa una penalització més forta en el moment de concertar un nou contracte.

Això va produir una discriminació lamentable entre els nous arrendaments, que podien aplicar un lloguer a preu d’índex (resultant del promig de preus dels darrers tres anys i que resultava més baix que el preu de mercat), en comparació amb altres arrendadors que havien d’aplicar preus molt inferiors derivats del darrer contracte signat molts anys enrere. És evident que aquesta fórmula no és bona i provoca la discriminació i l’enuig dels propietaris afectats.

L’aplicació d’aquestes mesures intervencionistes i perjudicials pels propietaris comporta que optin per altres sortides, com el lloguer turístic o el de temporada, o simplement venguin l’habitatge. Tot això disminueix l’oferta d’habitatges de lloguer, i provoca just l’efecte contrari al que es necessita actualment, que estem en els moments més baixos de l’oferta d’habitatges de lloguer, i que alhora provoca l’enlairament dels preus. Actualment qui busca pis de lloguer ho té molt difícil per a trobar-ne.

Coneixem per experiència el resultat d’intervenir en el mercat del lloguer. Les rendes congelades al segle passat van portar a España a tenir el parc d’habitatges de lloguer més petit i empobrit d’Europa. Des de la Cambra de la Propietat, ens agradaria que el focus de la nova llei estigués posat en les diferents maneres d’incrementar el nombre d’habitatges de lloguer, públics, privats, amb fòrmules público-privades, com sigui, però és indispensable augmentar l’oferta d’habitatges en lloguer per assolir una veritable estabilització del mercat.

Miquel Costa Perich
Gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona

ACTUALITAT

28/03/23

El fort increment dels lloguers de 2022 es desaccelera en el darrer trimestre de l’any

Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]

...

23/03/23

Consells i mesures per adoptar a la llar davant la situació de sequera

Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera.  Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]

...

20/03/23

Torna la regulació dels preus dels lloguers

Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]

...

14/03/23

Arrendament d’una habitació: efectes fiscals

La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Serveis tècnics

Assessorament en reformes, certificats energètics, ITE, cèdules, valoracions Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 200 616
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284

MENU