Consulta Vinculant V3146-18, d’11 de desembre de 2018 de la SG d’Impostos sobre la Renda de les Persones Físiques
Quan l’habitatge no està llogat sinó en una situació prèvia a sortir al mercat, es requereix que hi hagi una correlació entre les despeses de conservació i reparació, i els ingressos derivats del posterior lloguer de l’habitatge.
Les despeses de canvi d’aparell d’aire condicionat i caldera, reparació del sol i pintura de l’immoble, abans de posar-lo al mercat, són deduïbles a l’efecte de la determinació del rendiment net del capital immobiliari en l’IRPF.
Entenent que l’arrendament no es realitza com a activitat econòmica, són despesa deduïble per a la determinació del rendiment net del capital immobiliari totes les despeses necessàries per a la seva obtenció, i en particular, les efectuades regularment amb la finalitat de mantenir l’ús normal dels béns materials, com el pintat, l’arranjament d’instal·lacions, o la substitució d’elements, així com les instal·lacions de calefacció, ascensor, portes de seguretat o d’altres.
L’import total a deduir per les despeses no podrà excedir, per a cada bé o dret, la quantia dels rendiments íntegres obtinguts, encara que l’excés es podrà deduir en els quatre anys següents, sense que pugui excedir, conjuntament amb les despeses per aquests mateixos conceptes corresponents a cadascun d’aquests anys, de la quantia dels rendiments íntegres obtinguts en cadascun d’aquests, per a cada bé o dret.
No obstant això, que les despeses siguin deduïbles està condicionat a l’obtenció d’uns ingressos, és a dir, d’uns rendiments íntegres del capital immobiliari: els procedents de l’arrendament o de la constitució o cessió de drets o facultats d’ús o gaudi de béns immobles o de drets reals que recaiguin sobre aquests.
Per això, quan només existeix una expectativa de lloguer, les reparacions i actuacions de conservació efectuades han d’anar dirigides exclusivament a la futura obtenció de rendiments del capital immobiliari, a través de l’arrendament o de la constitució o cessió de drets d’ús i gaudi, i no al gaudi, si més no temporal, de l’habitatge pel seu titular.
Normativa aplicada: art. 23.1 (Llei 35/2006)
Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]
...
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...