El passat 30 de juny va entrar en vigor el Reial Decret Llei 5/2023 de 28 de juny, el qual, juntament amb altres modificacions legals, prorroga la suspensió de desnonaments fins al 31 de desembre de 2023.
Aquesta suspensió afecta els desnonaments iniciats a partir de l’entrada en vigor del Reial Decret Llei que tinguin com a objecte l’habitatge habitual de l’arrendatari en què es reclamin les rendes de lloguer o quantitats degudes, així com aquells casos en què hagi finalitzat la vigència del contracte.
Qui pot sol·licitar la suspensió del procediment judicial i com funciona?
Pròrroga de la suspensió del procediment judicial de desnonament en els supòsits de les ocupacions d’habitatges:
En aquest cas, per obtenir una pròrroga en el procés de desnonament, els requisits es modifiquen:
Procediments suspesos actualment. Pròrroga de la seva vigència fins al 31 de desembre de 2023
Si l’arrendador és un gran tenidor, els procediments només es poden reprendre si la part actora acredita que s’ha sotmès a un procediment de conciliació o intermediació que determinin les Administracions Públiques.
Pròrroga del termini dels drets dels arrendadors i propietaris a sol·licitar una compensació
Es prorroga fins el 31 de gener de 2024 el dret a sol·licitar una compensació econòmica per a aquells arrendadors i/o propietaris a qui se’ls hi hagi suspès el desnonament o el llançament judicial. La sol·licitud pot presentar-se fins el 31 de gener de 2024.
En què consisteix aquesta compensació?
És el valor mig que correspondria a un lloguer d’habitatge en l’entorn on es trobi aquest i es determini a partir dels preus de referència del preu del lloguer d’habitatge, més les despeses corrents de l’habitatge que acrediti haver assolit l’arrendador pel període transcorregut entre l’acord de la suspensió i el moment en què s’aixequi la suspensió pel Tribunal o bé per haver exhaurit el termini fins al 31 de desembre de 2023. No obstant això, si aquell valor fos superior a la renda que vingués cobrant l’arrendador, la compensació consistirà en la renda deixada de percebre durant el mateix període, més les despeses corrents.
Mesures de suport a l’adquisició de l’habitatge habitual
Per altra banda, s’aprova una línia d’avals per a la cobertura parcial, per compte de l’Estat, del finançament per a l’adquisició del primer habitatge destinat a residència habitual i permanent per a joves de fins a 35 anys i famílies amb menors al seu càrrec que formalitzin operacions de préstec hipotecari amb entitats financeres.
Als efectes anteriors, s’autoritza al Ministeri de Transports, mobilitat i agenda urbana (MITMA) perquè, mitjançant un Conveni amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), durant un termini de 15 anys, atorgui una línia d’avals amb cobertura parcial de l’Estat, de fins a 2.500 milions d’euros.
Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]
...
La cèdula d’habitabilitat és el document administratiu que certifica que un habitatge compleix les condicions necessàries per poder-hi viure. Aquest certificat l’ha d’expedir la Generalitat de Catalunya i determina que l’habitatge no presenta riscos per a la seguretat i salut dels inquilins. Obligatorietat Aquesta cèdula és necessària en qualsevol transmissió, ja sigui que es vulgui […]
...
El Certificat d’Eficiència Energètica (CEE) és un document oficial que informa sobre el consum d’energia i les emissions de CO₂ d’un habitatge. Aquest certificat classifica l’habitatge en una escala que va de la lletra A (màxima eficiència) a la G (mínima eficiència). Aquesta classificació es basa en factors com l’aïllament tèrmic, l’orientació de l’habitatge, els […]
...
Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]
...