CAT / ESP

Per quin valor s’haurà de tributar l’adquisició d’un immoble a partir de l’1 de gener de 2022?

Quan s’adquireix un immoble en segona o posteriors transmissions, l’adquirent està obligat a tributar per l’Impost de Transmissions Patrimonials. Es tracta d’un impost cedit a les comunitats autònomes. El mateix passa amb l’Impost de Successions i Donacions, impostos que s’han de liquidar quan s’adquireix un immoble per herència o donació.

Fins ara, les comunitats autònomes establien uns valors teòrics als immobles pels quals el contribuent havia de tributar, essent la base imposable d’aquests impostos el valor mínim que marcava la Hisenda autonòmica per evitar que a posteriori arribés la temuda liquidació complementària on Hisenda obligava el comprador a tributar pel valor que ells atorgaven a l’immoble, que normalment resultava ser per un preu superior al preu real pel qual s’havia transmès.

L’1 de gener de 2022 es posa en marxa el valor de referència
El valor de referència es nodrirà de la informació de transaccions reals notificades per notaris i registradors a la Direcció General del Cadastre, i es converteix a partir de l’1 de gener de 2022 en la base imposable de l’Impost de Transmissions Patrimonials i l’Impost de Successions i Donacions.

Aquest valor es determinarà any rere any, de forma simultània, en tots els municipis. Es pretén que el valor de referència dels immobles no superi el valor de mercat per la qual cosa no es prendrà de base el 100% del valor de referència, ja que s’aplicarà una reducció del 10% sobre el valor de referència que es determini. Tanmateix, es preveu que la recaptació d’impostos de les comunitats autònomes augmenti el pròxim any, ja que fins ara s’acceptava un valor teòric basat a multiplicar el valor cadastral per un coeficient, el resultat del qual solia ser significativament inferior al valor real de mercat.

A partir de gener es podran consultar al Cadastre els valors de referència per a immobles d’ús residencial, garatges i magatzems, que s’estendran més endavant a la resta de tipologies.

Punts febles del valor de referència
Aquest sistema de valoració es fa partint d’altres transaccions de la zona i tipologia de l’immoble, però és possible que la mitjana que s’obtingui sigui massa elevada, ja que no es té en compte les particularitats de l’immoble per si mateix: si és un pis baix o alt, si necessita reformes o no… S’haurà de tributar per un valor de mercat que fixarà el Cadastre, però sense tenir en compte l’estat actual de l’immoble perquè aquest no es visitarà.

Sobre aquesta qüestió, hi ha constància que s’han elaborat sistemes per determinar l’estat de conservació que fins i tot es basen en fotos de la façana, però en realitat són valors teòrics que no poden tenir en compte les característiques reals de l’habitatge.

Una altra mesura a tenir en compte és que la càrrega de la prova no correspon a l’Administració sinó al mateix contribuent, per la qual cosa si no s’està conforme amb aquest valor de referència, serà l’interessat qui haurà de demostrar que aquest valor no es correspon amb el valor de mercat.

Impugnació del valor de referència
Hi ha dues vies per impugnar el valor de referència:

  1. Fer l’autoliquidació pel valor de referència i posteriorment demanar la rectificació de l’autoliquidació impugnant el valor de referència.
  2. Fer l’autoliquidació pel valor que el contribuent consideri adequat i posteriorment recórrer la comprovació de valors que pot arribar de l’Administració Autonòmica.

En cas de discrepància amb el valor de referència, es recomana que l’adquirent faci fotos a l’immoble per adjuntar a l’escriptura o afegeixi factures d’obres que s’hagin hagut de fer perquè en una comprovació posterior es pugui justificar que el valor és inferior que el de referència.

En vista del panorama, no es descarta que alguns decideixin avançar vendes o donacions per evitar que entrin dins del nou marc.

ACTUALITAT

18/09/23

Recurs d’alçada contra la limitació de rendes en zones de mercat residencial tens

Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]

...

07/09/23

Quines reparacions corren a càrrec de l’inquilí i quines a càrrec del propietari en un immoble de lloguer?

Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental  que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]

...

28/08/23

La Generalitat determina que els propietaris de cinc habitatges o més siguin considerats grans tenidors

La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]

...

23/08/23

La Generalitat desestima les al·legacions presentades contra la declaració d’àrees amb mercat d’habitatge tens

Aquest passat dimarts 22 d’agost, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la Resolució de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat per la qual es declara 140 municipis catalans com a zones de mercat residencial tensionat. Abans d’aquesta resolució, la Secretaria d’Habitatge va desestimar de forma genèrica les al·legacions presentades, entre d’altres […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Serveis tècnics

Assessorament en reformes, certificats energètics, ITE, cèdules, valoracions Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 200 616
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU