El 27 de juny de 2022 va entrar en vigor el Reial Decret Llei 11/2022, de 25 de juny, de pròrroga i ampliació de les mesures aprovades pel Govern a l’anterior Reial Decret Llei 11/2020, de 31 de març, i que establia mesures de protecció social a les llars vulnerables davant dels efectes provocats per la COVID 19.
Alguna de les mesures que, amb caràcter urgent, ha aprovat el Govern per respondre a la situació de les llars en un context marcat per l’evolució de la pandèmia i que s’ha vist agreujada amb la invasió d’Ucraïna i els seus efectes sobre la inflació dels preus, es refereixen a:
Pròrroga per a la sol·licitud de l’arrendatari de suspensió dels procediments de desnonament i llançament
– S’amplien fins al 31 de desembre de 2022 les mesures de protecció que es van aprovar per a aquelles llars vulnerables sense solució habitacional que s’enfrontin a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, ja sigui per impagament de rendes o per expiració del termini de vigència, en què l’arrendador pretengui recuperar la possessió de l’habitatge. En aquest cas, l’arrendatari pot sol·licitar una suspensió extraordinària del procediment de desnonament o del llançament fins al 31 de desembre del 2022. Aquesta mesura afecta els contractes de lloguer signats amb posterioritat a 1 de gener de 1995.
– Aquesta possibilitat de suspensió fins al 31 de desembre de 2022, s’estén també a aquelles llars vulnerables afectades per un procés de llançament de l’habitatge habitual quan l’habiten sense cap títol legal i sempre que el propietari sigui una persona física o jurídica considerada Gran Tenidor (propietari de + de 10 habitatges o superfície construïda de més de 1.500m2, exclosos garatges i trasters). No obstant això, la norma estableix les excepcions següents a aquest supòsit de suspensió:
Ampliació del termini per a la sol·licitud de la compensació econòmica als propietaris
En cas que no s’ofereixi una solució habitacional durant els tres mesos següents des de l’emissió de l’informe dels serveis socials, els propietaris de l’immoble tenen dret a sol·licitar una compensació econòmica sempre que s’acrediti perjudici econòmic.
El termini per sol·licitar aquesta compensació era d’un mes des de l’acabament de la vigència de les mesures de suspensió de desnonaments i llançaments. Amb l’aprovació de la pròrroga de les mesures de suspensió fins al 31 de desembre del 2022, la possibilitat que els arrendadors i propietaris dels habitatges afectats puguin sol·licitar una compensació econòmica s’amplia fins al 31 de gener de 2023.
Aquest dijous 10 d’octubre entra en vigor la segona delimitació de municipis als quals li són aplicables les limitacions en els preus dels lloguers d’habitatge habitual. Aquests 31 municipis se sumen als 16 que ja havien estat declarats municipis en Zones Tensionades prèviament. En total són 47 els municipis de les comarques gironines en què […]
...
La Cambra de la Propietat Urbana de Girona et convida a visitar l’exposició sobre Manel Roqueta, nomenat secretari d’aquesta Cambra el gener de 1928, i que durant l’any 1929 va gestionar i obtenir, a Madrid, la compra de la casa que ara acull aquesta exposició, a la seu de la Cambra ubicada al Carrer Ciutadans, 12, […]
...
“La regulació dels contractes de lloguer de temporada no prospera” és el titular que s’està repetint als mitjans al llarg d’aquests últims dies. Després del titular, la majoria de mitjans exposen els posicionaments ideològics que identifiquen als qui no consideren adequada aquesta regulació, acusant l’altra postura de voler perjudicar els llogaters i als afectats per […]
...
Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]
...