El 27 de juny de 2022 va entrar en vigor el Reial Decret Llei 11/2022, de 25 de juny, de pròrroga i ampliació de les mesures aprovades pel Govern a l’anterior Reial Decret Llei 11/2020, de 31 de març, i que establia mesures de protecció social a les llars vulnerables davant dels efectes provocats per la COVID 19.
Alguna de les mesures que, amb caràcter urgent, ha aprovat el Govern per respondre a la situació de les llars en un context marcat per l’evolució de la pandèmia i que s’ha vist agreujada amb la invasió d’Ucraïna i els seus efectes sobre la inflació dels preus, es refereixen a:
Pròrroga per a la sol·licitud de l’arrendatari de suspensió dels procediments de desnonament i llançament
– S’amplien fins al 31 de desembre de 2022 les mesures de protecció que es van aprovar per a aquelles llars vulnerables sense solució habitacional que s’enfrontin a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, ja sigui per impagament de rendes o per expiració del termini de vigència, en què l’arrendador pretengui recuperar la possessió de l’habitatge. En aquest cas, l’arrendatari pot sol·licitar una suspensió extraordinària del procediment de desnonament o del llançament fins al 31 de desembre del 2022. Aquesta mesura afecta els contractes de lloguer signats amb posterioritat a 1 de gener de 1995.
– Aquesta possibilitat de suspensió fins al 31 de desembre de 2022, s’estén també a aquelles llars vulnerables afectades per un procés de llançament de l’habitatge habitual quan l’habiten sense cap títol legal i sempre que el propietari sigui una persona física o jurídica considerada Gran Tenidor (propietari de + de 10 habitatges o superfície construïda de més de 1.500m2, exclosos garatges i trasters). No obstant això, la norma estableix les excepcions següents a aquest supòsit de suspensió:
Ampliació del termini per a la sol·licitud de la compensació econòmica als propietaris
En cas que no s’ofereixi una solució habitacional durant els tres mesos següents des de l’emissió de l’informe dels serveis socials, els propietaris de l’immoble tenen dret a sol·licitar una compensació econòmica sempre que s’acrediti perjudici econòmic.
El termini per sol·licitar aquesta compensació era d’un mes des de l’acabament de la vigència de les mesures de suspensió de desnonaments i llançaments. Amb l’aprovació de la pròrroga de les mesures de suspensió fins al 31 de desembre del 2022, la possibilitat que els arrendadors i propietaris dels habitatges afectats puguin sol·licitar una compensació econòmica s’amplia fins al 31 de gener de 2023.
Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]
...
Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera. Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]
...
Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]
...
La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]
...