Tot just era l’any passat en aquestes dates quan es pronosticava que l’euríbor es tornaria a col·locar en valors positius, però, en el context polític i econòmic actual, l’indicador ha fet tot el contrari. A partir del mes de març de 2019 va començar una tendència a la baixa fins a situar-se en mínims històrics, per sota del 0%, i on sembla que s’hi mantindrà encara força temps. Aquesta és una dada positiva per als clients dels bancs amb hipoteques referenciades a l’euríbor, que es poden trobar amb valors negatius durant molts mesos.
El Banc Central Europeu (BCE) assenyala que l’euríbor continuarà en aquests nivells fins almenys el 2022, i amb la perspectiva que encara podria baixar més en un futur. Pels bancs no és gaire bona notícia, ja que amb un euríbor tan baix veuen minvats els ingressos generats per les hipoteques, cosa que els porta a encetar d’altres polítiques. Per una banda, ofereixen hipoteques a tipus fix cada vegada més atractives, amb l’objectiu de desviar l’atenció dels clients de les hipoteques d’interès variable. Per altra banda, comencen a ampliar l’interès del diferencial de les hipoteques que són d’interès variable, és a dir, la part fixa que s’afegeix al valor de l’euríbor pel càlcul del tipus d’interès.
Al començament de la crisi, durant l’any 2008, l’euríbor registrava valors per sobre del 5%. Per compensar-ho, certs bancs comercialitzaven hipoteques variables amb diferencials molt baixos, de l’ordre de l’euríbor +0,18% i l’euríbor + 0,25%. Passats els anys i degut a les polítiques del BCE, aquest índex cotitza en valors negatius. L’últim publicat, l’euribor de desembre de 2019 se situa al – 0,261%.
La recent actualització de la Llei de Crèdit Immobiliari, més coneguda com la Llei Hipotecària, recull una clàusula on s’estableix que l’interès remuneratori en operacions a tipus variable mai podrà ser negatiu (art 21,4).
No obstant això, el Banc d’Espanya aclareix que aquesta llei només s’aplica als contractes signats a partir del 16 de juny de 2019 i que per tant, per als anteriors caldrà atenir-se a les condicions pactades.
Si agafem l’euribor de desembre de 2019 fixat en -0,261%, l’interès d’un préstec pactat amb l’euribor +0,25% es convertirà en negatiu si té revisió en desembre; una situació del tot excepcional. Veiem el que succeirà en aquest cas en contractes signats abans del 16 de juny de 2019:
Com veiem, que l’interès de la nostra hipoteca sigui negatiu no significa que el banc ens deixi de cobrar quotes i ens pagui diners. Només es donaria aquest escenari si la part del capital a amortitzar mensualment fos inferior a la part dels interessos. I perquè ocorregués, el tipus negatiu hauria de ser molt més baix.
Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]
...
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...