L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge. En aquests territoris hi viuen més de 7 milions de persones, el 90% del total de la població.
És important aclarir que aquesta nova declaració de Zona de Mercat d’Habitatge Tensionat no serà efectiva fins a la publicació de una resolució expressa per part del Ministerio de Vivienda, queden tràmits per a realitzar, l’exposició al públic i termini per presentar al·legacions, la resolució aprovatòria per part de la Generalitat i la posterior del Ministerio.
Des de la Cambra de la Propietat insistim que la regulació no és la solució al problema dels preus dels lloguers, ja que al deixar de ser pactats entre propietaris i llogaters, en aquestes zones tensionades, no es tenen en compte les condicions de l’habitatge, la superfície, l’estat de conservació, la ubicació…
Els preus de lloguer fa temps que estan augmentant a conseqüència de l’escassetat d’oferta. La regulació dels preus, sumat a altres mesures com són la dificultat de recuperar l’habitatge en processos de desnonament, el lloguer social obligatori o les polítiques davant l’ocupació, són totalment contraproduents per a resoldre el veritable problema, que és la de manca d’habitatges de lloguer.
Segons la Generalitat «Aquesta ampliació, que es produeix just un mes després que hagi entrat en vigor a Catalunya l’aplicació del topall del preu del lloguer en 140 municipis, respon als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge aquests darrers mesos. L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat.»
Des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, creiem que lluny de les polítiques que s’han anat aplicant al llarg d’aquests darrers anys, el que fa falta per resoldre el problema de l’habitatge és incrementar fortament el parc d’habitatges de lloguer en totes les seves facetes: habitatge social per part de les Administracions i habitatge lliure per tots aquells que tinguin capacitat d’aportar-ne, siguin petits propietaris amb els seus estalvis o siguin grans inversors disposats a construir blocs sencers d’habitatges destinats al lloguer.
Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]
...
La cèdula d’habitabilitat és el document administratiu que certifica que un habitatge compleix les condicions necessàries per poder-hi viure. Aquest certificat l’ha d’expedir la Generalitat de Catalunya i determina que l’habitatge no presenta riscos per a la seguretat i salut dels inquilins. Obligatorietat Aquesta cèdula és necessària en qualsevol transmissió, ja sigui que es vulgui […]
...
El Certificat d’Eficiència Energètica (CEE) és un document oficial que informa sobre el consum d’energia i les emissions de CO₂ d’un habitatge. Aquest certificat classifica l’habitatge en una escala que va de la lletra A (màxima eficiència) a la G (mínima eficiència). Aquesta classificació es basa en factors com l’aïllament tèrmic, l’orientació de l’habitatge, els […]
...
Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]
...