Els tribunals poden entrar a valorar si l’aplicació de l’índex hipotecari IRPH ha estat abusiva, segons ha dictaminat l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE, amb la qual cosa obre la porta al fet que els jutges puguin anul·lar aquestes clàusules.
L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE considera que el valor de referència que estableix el IRPH es basa en una fórmula matemàtica complexa i poc transparent per al consumidor mitjà. En conseqüència, el jutge nacional ha de comprovar si quan es va signar el contracte es va exposar de forma transparent el mètode de càlcul del tipus d’interès, de manera que el consumidor pogués valorar les conseqüències econòmiques que li suposarien.
La posició de l’Advocat General no és vinculant. No obstant això, condicionarà en gran manera la sentència que s’espera per al primer trimestre de 2020.
L’impacte de la decisió del Tribunal de Justícia de la UE serà significatiu per l’exposició que tenen els grans bancs espanyols (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell, Kutxabank, Unicaja i Liberbank). L’exposició no està clarament xifrada, va des dels 3.000 milions que van calcular Morgan Stanley i Credit Suisse fins als 44.000 milions que va estimar Goldman Sachs.
Enfront de les denúncies inicials dels afectats, el Tribunal Suprem en una sentència de desembre de 2014 va avalar la utilització d’aquest índex. Posteriorment, el jutjat de primera instància número 38 de Barcelona, va elevar la qüestió al Tribunal de la UE perquè interpretés si el funcionament i la comercialització d’aquest índex eren prou transparents.
L’índex IRPH amb el qual es van referenciar les hipoteques es va situar a partir de 2013 molt per sobre de l’Euribor, amb el cost addicional per als clients que el van subscriure. Actualment, el IRPH se situa sobre el 1,84% i l’Euribor sobre el -0,356%.
La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) ha implementat diversos canvis en els aspectes legals que regeixen els contractes de lloguer. Aquests canvis inclouen els motius pels quals un propietari pot rescindir el contracte de lloguer sense que existeixi un acord mutu entre arrendador i arrendatari, el procediment legal que s’ha de seguir i els terminis de […]
...
La donació d’un pis de pares a fills està subjecta a tres impostos: el donacions i successions, la plusvàlua municipal i l’IRPF. L’IRPF és l’únic que han d’abonar els pares, que són els donants, mentre que els altres dos impostos van a càrrec dels fills, que són els beneficiaris de la donació. Per tant, si […]
...
En tràmit un projecte de Reial decret per regular els lloguers de curta durada que es comercialitzen per les plataformes informàtiques. Hi ha determinades forces polítiques que estan obsessionades a fer desaparèixer els contractes de lloguer de temporada. En aquest sentit, recordem el següent: cap de les lleis que han cercat la regulació dels lloguers […]
...
La Cambra de la Propietat Urbana de Girona et convida a visitar l’exposició “Fires’24”, una mostra col·lectiva dels socis de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Girona. Aquesta exposició es podrà visitar a la seu de la Cambra, al carrer Ciutadans, 12, de Girona, del 6 al 22 de novembre i estarà oberta al públic de dilluns a […]
...