Fa pocs mesos ens vàrem fer ressò de la intervenció que les Cambres de la Propietat vam fer al Congrés dels Diputats en defensa d’obtenir el desallotjament dels habitatges okupats; ara el Congrés de Diputats ha aprovat aquella proposició de Llei, que modifica diversos articles de la Llei d’Enjudiciament Civil per tal de donar agilitat al procediment judicial encaminat a recuperar, per part del propietari, la possessió de l’habitatge okupat. S’ha donat un nou pas endavant i la modificació legislativa tan sols resta pendent de l’aprovació del Senat.
En diverses ocasions hem expressat la difícil situació en que es troben els propietaris d’habitatges okupats, obligats a iniciar procediments Civils o Penals per a recuperar el seu habitatge. Cap dels procediments judicials actuals s’ha mostrat idoni per assolir aquest objectiu amb eficàcia, i el propietari es veu immers en procediments que són molt llargs en el temps i costosos econòmicament.
Les modificacions legislatives introduïdes han de permetre afrontar les okupacions amb un procediment judicial breu, més apropiat per a un litigi on només es debat una qüestió: si la persona que ocupa l’habitatge ho pot fer perquè disposa d’un títol que li ho permet (títol de propietat, contracte d’arrendament, etc… ) o no.
Només es podran acollir a aquest nou procediment els propietaris que són persones físiques, les administracions públiques i les entitats socials; en queden exclosos tots aquells propietaris que són persones jurídiques, no tan sols els bancs i les societats que són grans tenidors d’immobles.
Una segona limitació és que aquest procediment abreujat no és aplicable a tota mena d’immobles, sinó que està circumscrit a habitatges.
Alhora, la modificació legislativa disposa de mesures protectores per aquells ocupants il·legals que es troben en situació de vulnerabilitat social, imposant l’obligació d’informar als serveis competents en política social per tal que puguin actuar si es consideres oportú, tant en el moment de la notificació de la demanda com quan es dicti la resolució judicial que determini el desallotjament.
En que es concreta aquesta agilitat? Es preveu que en la notificació de la demanda als ocupants se’ls doni un termini de cinc dies per tal que justifiquin en virtut de quin títol tenen possessió del habitatge; si no s’aporten aquesta justificació, el tribunal ordenarà el desallotjament de forma immediata. Es concreta que l’oposició a la demanda només es pot fonamentar en l’existència d’un títol que justifiqui la possessió de l’ocupant de l’habitatge. Si contràriament no hi ha contesta a la demanda, es procedirà d’immediat a dictar sentencia i finalment si la sentencia es favorable al propietari demandant es procedirà a l’execució immediata.
El passat 26 de febrer, el Govern de la Generalitat de Catalunya va publicar un Decret que determina la creació del Registre de persones grans tenidores d’habitatges, entre altres qüestions. Aquest registre serveix per identificar els propietaris que tenen cinc habitatges o més en àrees de mercat tensionat, així com per determinar qui són aquests […]
...
Et convidem a visitar l’exposició “Suposem que parlem de tu-ancestres” de Lola Ventós. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc el dijous 6 de març a les 19 h, a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona del carrer Ciutadans, 12. L’exhibició, organitzada per la Fundació Atrium Artis, es podrà visitar del […]
...
El subarrendament d’un habitatge es produeix quan un arrendatari decideix llogar una part o la totalitat d’un habitatge a una altra persona, coneguda com a subarrendatari. Tot i això, en aquests casos, és el primer arrendatari qui continua mantenint el seu propi contracte de lloguer amb el propietari. Això significa que es mantenen les obligacions […]
...
Els Magistrats de l’Audiència Provincial de Girona han manifestat i unificat criteris per abordar aquestes ocupacions per la via penal. Les ocupacions il·legals d’habitatges fa temps que són un problema greu per als propietaris, ja que els procediments oficials per fer-hi front són molt lents i, a més, la policia es troba amb moltes limitacions […]
...