Fa pocs mesos ens vàrem fer ressò de la intervenció que les Cambres de la Propietat vam fer al Congrés dels Diputats en defensa d’obtenir el desallotjament dels habitatges okupats; ara el Congrés de Diputats ha aprovat aquella proposició de Llei, que modifica diversos articles de la Llei d’Enjudiciament Civil per tal de donar agilitat al procediment judicial encaminat a recuperar, per part del propietari, la possessió de l’habitatge okupat. S’ha donat un nou pas endavant i la modificació legislativa tan sols resta pendent de l’aprovació del Senat.
En diverses ocasions hem expressat la difícil situació en que es troben els propietaris d’habitatges okupats, obligats a iniciar procediments Civils o Penals per a recuperar el seu habitatge. Cap dels procediments judicials actuals s’ha mostrat idoni per assolir aquest objectiu amb eficàcia, i el propietari es veu immers en procediments que són molt llargs en el temps i costosos econòmicament.
Les modificacions legislatives introduïdes han de permetre afrontar les okupacions amb un procediment judicial breu, més apropiat per a un litigi on només es debat una qüestió: si la persona que ocupa l’habitatge ho pot fer perquè disposa d’un títol que li ho permet (títol de propietat, contracte d’arrendament, etc… ) o no.
Només es podran acollir a aquest nou procediment els propietaris que són persones físiques, les administracions públiques i les entitats socials; en queden exclosos tots aquells propietaris que són persones jurídiques, no tan sols els bancs i les societats que són grans tenidors d’immobles.
Una segona limitació és que aquest procediment abreujat no és aplicable a tota mena d’immobles, sinó que està circumscrit a habitatges.
Alhora, la modificació legislativa disposa de mesures protectores per aquells ocupants il·legals que es troben en situació de vulnerabilitat social, imposant l’obligació d’informar als serveis competents en política social per tal que puguin actuar si es consideres oportú, tant en el moment de la notificació de la demanda com quan es dicti la resolució judicial que determini el desallotjament.
En que es concreta aquesta agilitat? Es preveu que en la notificació de la demanda als ocupants se’ls doni un termini de cinc dies per tal que justifiquin en virtut de quin títol tenen possessió del habitatge; si no s’aporten aquesta justificació, el tribunal ordenarà el desallotjament de forma immediata. Es concreta que l’oposició a la demanda només es pot fonamentar en l’existència d’un títol que justifiqui la possessió de l’ocupant de l’habitatge. Si contràriament no hi ha contesta a la demanda, es procedirà d’immediat a dictar sentencia i finalment si la sentencia es favorable al propietari demandant es procedirà a l’execució immediata.
Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]
...
Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera. Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]
...
Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]
...
La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]
...