L’Agència de l’Habitatge de Catalunya engega una campanya per impulsar la inspecció tècnica dirigida als propietaris dels 68.000 edificis que es van construir abans de l’any 1960 i que ja havien d’haver efectuat la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) abans del 31 de desembre de 2015, però que encara no ho han fet.
El 26 de maig passat, en el marc de la fira Construmat, Jordi Sanuy, director de Qualitat de l’edificació i rehabilitació de l’habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ja va presentar l’anomenada “Campanya informativa ITE”.
El director va explicar quina és la legislació relativa a la Inspecció Tècnica de l’Edifici i els detalls de la campanya divulgativa que s’inicia en els pròxims dies i que arribarà a milers de comunitats de propietaris.
La campanya té per objectiu assessorar les comunitats i els propietaris dels terminis en els quals han de fer la ITE del seu edifici i les conseqüències que es poden derivar en cas que no la portin a terme.
Inicialment es farà arribar una carta informativa als presidents de les comunitats de propietaris d’aquests immobles, on se’ls informarà del funcionament del procés d’inspecció i a on cal adreçar-se per dur-lo a terme. També s’hi explicarà la necessitat d’haver presentat la ITE com a condició sine qua non per accedir als ajuts públics de rehabilitació. Tanmateix se’ls comunicarà les sancions previstes en la Llei del dret a l’habitatge si no es disposa del certficicat d’inspecció, que poden anar des dels 9.000 € fins als 90.000 €, en el cas que hi hagi algun incident que afecti a béns o persones.
La ITE: una eina clau per a la bona salut del parc d’habitatges del país
La conservació i rehabilitació dels edificis, especialment en nuclis antics, és una tasca que cal dur a terme conjuntament entre administracions i agents del sector i que té un paper clau a mig i llarg termini en la salut del parc d’habitatges del país.
La responsabilitat de passar la ITE recau sobre la comunitat de propietaris o el propietari únic, quan sigui el cas, que és qui ha de contractar un professional qualificat (un arquitecte, un arquitecte tècnic o un aparellador) perquè faci la inspecció i l’informe corresponent. Un cop fet l’informe, qui representa la comunitat ha de lliurar-lo a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en un termini màxim de quatre mesos des de la seva realització.
La Inspecció Tècnica de l’Edifici és una oportunitat per saber en quin estat es troba l’espai on vivim, i per impulsar-ne el deure de mantenir-lo, rehabilitar-lo, si cal, i adaptar-lo a la normativa vigent (accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat) mitjançant un Programa de Rehabilitació que la comunitat haurà d’aprovar posteriorment, d’acord amb les seves possibilitats i necessitats.
La ITE està regulada en el Decret 67/2015, i l’incompliment de l’obligació de passar-la és una falta greu, segons disposa la Llei del dret a l’habitatge, i pot comportar sancions. Així mateix, la presentació de la ITE és necessària per accedir als ajuts públics de rehabilitació i per transmetre els vostres habitatges.
A la Cambra de la Propietat Urbana de Girona podem informar-vos sobre aquesta campanya i les opcions que disposem per poder adaptar-vos a la legislació vigent. Consulteu a les nostres oficines o poseu-vos en contacte telefònic o per correu electrònic amb nosaltres.
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...
Aquest passat dimarts 22 d’agost, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la Resolució de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat per la qual es declara 140 municipis catalans com a zones de mercat residencial tensionat. Abans d’aquesta resolució, la Secretaria d’Habitatge va desestimar de forma genèrica les al·legacions presentades, entre d’altres […]
...