La Generalitat proposarà al Govern central aplicar a 16 municipis de Girona les mesures per limitar els preus del lloguer que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge, en les quals s’estableix que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar la setmana passada l’anunci del Departament de Territori de la Generalitat d’Informació on s’inclou el llistat dels municipis que hi ha dins de zones de mercat residencial tensionat. A Catalunya hi ha un total de 140 municipis, on viuen 6,2 milions de persones, en els quals s’ha valorat que hi ha una oferta insuficient d’habitatge assequible i que, per tant, compleixen els requisits que marca la llei.
Dels 140 municipis, setze formen part de la província de Girona: Banyoles, La Bisbal d’Empordà, Blanes, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Porqueres, Puigcerdà, Ripoll, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners i Sarrià de Ter.
Què comporta aquesta limitació del preu del lloguer?
En aquests 140 municipis és on el Govern proposa aplicar les mesures de contenció de les rendes que recull la llei estatal, que té molts punts en comú amb la llei que Catalunya va impulsar l’any 2020 en matèria de contenció de lloguers i que el Tribunal Constitucional va tombar. En concret, s’estableix que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell. A més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu de lloguer. Catalunya ja disposa d’un índex propi que es va fer servir per a implantar la regulació que ja preveia la llei catalana i, per tant, Territori ha demanar al Ministeri homologar aquest índex català.
Definició de gran tenidor
Així mateix, per agilitzar la declaració de les àrees tenses i començar a aplicar-ne les mesures el com més aviat millor, el document que ara es tramita inclou la definició de caràcter general de gran tenidor com la persona física o jurídica propietària de més de deu immobles urbans d’ús residencial o d’una superfície construïda de més de 1.500m2 d’ús residencial, excloent garatges i trasters. Tot i això, la normativa dona la possibilitat d’acotar-ho fins a titulars de cinc o més habitatges, però en el tràmit obert d’informació pública no s’aplica aquesta rebaixa. Per aquesta raó, de moment, es considera gran tenidor al titular de més de deu habitatges.
Característiques dels municipis tensionats
Per fer la declaració, i per tal de garantir la coherència de les zones tensionades amb la planificació territorial de les polítiques d’habitatge a Catalunya, s’han identificat inicialment 163 municipis potencials i que són els que el Pla territorial sectorial d’habitatge, actualment en la fase final de la seva tramitació, considera com a àrees de demanda residencial forta i acreditada. D’aquests 163 municipis, el Departament de Territori considera que 140 compleixen els requisits que estableix la Llei estatal per ser declarats àrees tenses.
Una de les característiques que tenen aquests municipis declarats tensionats pel que fa a l’accés a l’habitatge és que el cost del lloguer o de l’hipoteca sumat al cost dels subministraments bàsics supera el 30% dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars. O ocorre aquest fet o es tracta de zones on el preu del lloguer o la compra de l’habitatge ha experimentat en els cinc anys a la declaració com a àrea de mercat d’habitatge tensionat, un percentatge de creixement acumulat d’almenys tres punts percentuals superior al percentatge de creixement acumulat de l’índex de preus de consum de la comunitat autònoma corresponent.
Obertura d’un període d’informació pública
L’anunci publicat ahir en el DOGC, obre un període d’informació pública de vint dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, es respondran les al·legacions rebudes i la resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà qui finalment les podria aprovar.
La Cambra estudiarà aquest acord d’iniciació del procediment per a declarar les zones de mercat tensionat i el contingut de la memòria justificativa que l’acompanya i us mantindrem informats sobre les actuacions que es decideixi emprendre.
Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]
...
La cèdula d’habitabilitat és el document administratiu que certifica que un habitatge compleix les condicions necessàries per poder-hi viure. Aquest certificat l’ha d’expedir la Generalitat de Catalunya i determina que l’habitatge no presenta riscos per a la seguretat i salut dels inquilins. Obligatorietat Aquesta cèdula és necessària en qualsevol transmissió, ja sigui que es vulgui […]
...
El Certificat d’Eficiència Energètica (CEE) és un document oficial que informa sobre el consum d’energia i les emissions de CO₂ d’un habitatge. Aquest certificat classifica l’habitatge en una escala que va de la lletra A (màxima eficiència) a la G (mínima eficiència). Aquesta classificació es basa en factors com l’aïllament tèrmic, l’orientació de l’habitatge, els […]
...
Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]
...