CAT / ESP

El “boom” del lloguer d’habitacions esclata el darrer any de manera definitiva a tot l’estat espanyol

Lloguer d'habitacions en pisos compartits

El darrer any s’ha comptabilitzat un boom del lloguer d’habitacions, ja que, als portals immobiliaris que reben més visites, la comercialització d’aquest tipus de lloguer, que suposen una parcel·lació dels habitatges, s’ha convertit en la seva oferta habitual. Per exemple, segons dades de Fotocasa, l’oferta de pisos compartits ha crescut un 20% en els darrers mesos a Madrid, mentre que a la ciutat de Barcelona aquesta pujada ha arribat fins al 30%. Per contra, a la ciutat comtal, el nombre d’habitatges que es lloguen sencers ha caigut més d’un 20%, fent evident que aquesta és una aposta que ha arribat amb força al mercat immobiliari.

Més demanda, més rendiment, hipoteques més cares

Llogar un habitatge per habitacions és una aposta cada cop més estesa per part dels arrendadors, perquè aquesta és una forma de treure un rendiment més alt de les seves propietats com a conseqüència de què la nova llei estatal no recull, de moment, cap mena de condicions ni limita el preu d’aquest. Per tant, faria falta que, per regular-ne el preu, aquest tipus de lloguers fossin reconeguts com d’habitatge habitual i quedés regulada dins del marc de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), ja que, en l’actualitat, aquests contractes es regulen pel Codi Civil, una normativa que data del segle XIX. Una voluntat dels propietaris que coincideix en un moment com l’actual on hi ha una gran demanda de persones que no poden assumir els preus del mercat de lloguer actual i que, per tant, veuen en l’arrendament d’una habitació una resposta de mínims a les seves necessitats residencials, a l’espera de poder millorar les condicions personals que li permetin accedir a un immoble sencer.

Un altre col·lectiu que també ha apostat pel lloguer d’habitacions ha estat el de milers de petits propietaris que han  vist com la inflació disparada i les mesures per part del Banc Central Europeu de pujar els tipus d’interès per fer-hi front, ha disparat el preu de les hipoteques variables i les mensualitats i alguns d’aquests propietaris han decidit llogar habitacions per tal de contrarestar la pujada hipotecària que, en alguns casos, s’ha situat per sobre dels 200 euros mensuals.

Com s’ha de fer per llogar habitacions de forma legal?

A les grans ciutats, el contracte d’habitacions per norma general, sempre s’ha centrat en professionals independents o estudiants, tot i que ara s’hi ha sumat, per necessitat econòmica, milers de persones amb recursos limitats que no poden assumir el pagament d’un lloguer sencer i aposten per compartir aquests tipus d’immobles per aconseguir així tenir el seu espai propi i compartit un seguit de llocs comuns (cuina, bany, menjador…).

En aquest sentit, val a dir que hi ha dues maneres de fer un contracte d’habitacions: una primera on és el propietari el que ho gestiona tot i una segona on hi ha un llogater titular del contracte que té autorització del propietari per subarrendar habitacions, totes dues totalment legals, però que cal establir de manera diferenciada.

NOTA IMPORTANT: Si es tracta d’un contracte d’habitacions per pis turístic, en cap cas es podrà llogar sense disposar de la llicència de l’Ajuntament de la ciutat on es troba l’immoble en qüestió.

Com redactar un contracte d’habitacions?

En primer lloc, cal establir un contracte per cada una de les habitacions i aquesta hauria d’incorporar sempre de manera obligatòria els següents sis elements:

Com es reparteixen les responsabilitats en cada cas?

Quan el pis compartit el gestiona un inquilí amb dret a subarrendament, és ell mateix qui assumeix la responsabilitat de tot el que succeeixi a l’habitatge de cara al propietari, perquè el contracte va al seu nom i és ell qui va posar la fiança, l’aval o qualsevol altra garantia addicional que li sol·licités el propietari. Per tant, li convé establir unes normes clares de funcionament.

Mentre que, si el lloguer per habitacions el gestiona el propietari, l’inquilí que causi el dany és el que respon, però enfront de la comunitat de propietaris, respon el propietari.

ACTUALITAT

03/09/24

Com afectaran als propietaris d’immobles els acords de govern en matèria d’habitatge per a la nova legislatura a Catalunya?

Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]

...

29/08/24

Cèdula d’habitabilitat. Què és, quan és obligatori tenir-la i quins són els requisits per a obtenir-la

La cèdula d’habitabilitat és el document administratiu que certifica que un habitatge compleix les condicions necessàries per poder-hi viure. Aquest certificat l’ha d’expedir la Generalitat de Catalunya i determina que l’habitatge no presenta riscos per a la seguretat i salut dels inquilins. Obligatorietat Aquesta cèdula és necessària en qualsevol transmissió, ja sigui que es vulgui […]

...

29/07/24

Certificat d’Eficiència Energètica d’habitatges: Què és i com obtenir-lo?

El Certificat d’Eficiència Energètica (CEE) és un document oficial que informa sobre el consum d’energia i les emissions de CO₂ d’un habitatge. Aquest certificat classifica l’habitatge en una escala que va de la lletra A (màxima eficiència) a la G (mínima eficiència). Aquesta classificació es basa en factors com l’aïllament tèrmic, l’orientació de l’habitatge, els […]

...

22/07/24

És legal tallar els subministraments a un arrendatari que no abona els rebuts del lloguer?

Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.

MENU