CAT / ESP

El “boom” del lloguer d’habitacions esclata el darrer any de manera definitiva a tot l’estat espanyol

Lloguer d'habitacions en pisos compartits

El darrer any s’ha comptabilitzat un boom del lloguer d’habitacions, ja que, als portals immobiliaris que reben més visites, la comercialització d’aquest tipus de lloguer, que suposen una parcel·lació dels habitatges, s’ha convertit en la seva oferta habitual. Per exemple, segons dades de Fotocasa, l’oferta de pisos compartits ha crescut un 20% en els darrers mesos a Madrid, mentre que a la ciutat de Barcelona aquesta pujada ha arribat fins al 30%. Per contra, a la ciutat comtal, el nombre d’habitatges que es lloguen sencers ha caigut més d’un 20%, fent evident que aquesta és una aposta que ha arribat amb força al mercat immobiliari.

Més demanda, més rendiment, hipoteques més cares

Llogar un habitatge per habitacions és una aposta cada cop més estesa per part dels arrendadors, perquè aquesta és una forma de treure un rendiment més alt de les seves propietats com a conseqüència de què la nova llei estatal no recull, de moment, cap mena de condicions ni limita el preu d’aquest. Per tant, faria falta que, per regular-ne el preu, aquest tipus de lloguers fossin reconeguts com d’habitatge habitual i quedés regulada dins del marc de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), ja que, en l’actualitat, aquests contractes es regulen pel Codi Civil, una normativa que data del segle XIX. Una voluntat dels propietaris que coincideix en un moment com l’actual on hi ha una gran demanda de persones que no poden assumir els preus del mercat de lloguer actual i que, per tant, veuen en l’arrendament d’una habitació una resposta de mínims a les seves necessitats residencials, a l’espera de poder millorar les condicions personals que li permetin accedir a un immoble sencer.

Un altre col·lectiu que també ha apostat pel lloguer d’habitacions ha estat el de milers de petits propietaris que han  vist com la inflació disparada i les mesures per part del Banc Central Europeu de pujar els tipus d’interès per fer-hi front, ha disparat el preu de les hipoteques variables i les mensualitats i alguns d’aquests propietaris han decidit llogar habitacions per tal de contrarestar la pujada hipotecària que, en alguns casos, s’ha situat per sobre dels 200 euros mensuals.

Com s’ha de fer per llogar habitacions de forma legal?

A les grans ciutats, el contracte d’habitacions per norma general, sempre s’ha centrat en professionals independents o estudiants, tot i que ara s’hi ha sumat, per necessitat econòmica, milers de persones amb recursos limitats que no poden assumir el pagament d’un lloguer sencer i aposten per compartir aquests tipus d’immobles per aconseguir així tenir el seu espai propi i compartit un seguit de llocs comuns (cuina, bany, menjador…).

En aquest sentit, val a dir que hi ha dues maneres de fer un contracte d’habitacions: una primera on és el propietari el que ho gestiona tot i una segona on hi ha un llogater titular del contracte que té autorització del propietari per subarrendar habitacions, totes dues totalment legals, però que cal establir de manera diferenciada.

NOTA IMPORTANT: Si es tracta d’un contracte d’habitacions per pis turístic, en cap cas es podrà llogar sense disposar de la llicència de l’Ajuntament de la ciutat on es troba l’immoble en qüestió.

Com redactar un contracte d’habitacions?

En primer lloc, cal establir un contracte per cada una de les habitacions i aquesta hauria d’incorporar sempre de manera obligatòria els següents sis elements:

Com es reparteixen les responsabilitats en cada cas?

Quan el pis compartit el gestiona un inquilí amb dret a subarrendament, és ell mateix qui assumeix la responsabilitat de tot el que succeeixi a l’habitatge de cara al propietari, perquè el contracte va al seu nom i és ell qui va posar la fiança, l’aval o qualsevol altra garantia addicional que li sol·licités el propietari. Per tant, li convé establir unes normes clares de funcionament.

Mentre que, si el lloguer per habitacions el gestiona el propietari, l’inquilí que causi el dany és el que respon, però enfront de la comunitat de propietaris, respon el propietari.

ACTUALITAT

26/02/24

Quins tipus d’arrendaments queden exclosos de la llei per al dret a l’habitatge?

La Llei 12/2023, de 24 de maig, per al dret a l’habitatge, va entrar en vigor el 26 de maig de 2023, tot establint nombroses mesures respecte a l’arrendament d’habitatge regulat a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). Per saber a quins contractes els serà d’aplicació la nova normativa de la Llei 12/2023, hem d’acudir a […]

...

19/02/24

Avals de l’Institut del Crèdit Oficial, ICO, per a l’adquisició del primer habitatge

El passat 13 de febrer, el Consell de Ministres va aprovar un acord on es van fixar les condicions necessàries per tal que el “Ministerio de la Vivienda y Agenda Urbana” procedeixi a signar amb l’ICO una línia d’avals per a la compra del primer habitatge. Segons fons governamentals, l’objectiu d’aquesta línia d’avals és el […]

...

08/02/24

Llogar un habitatge. Quines consideracions s’han de tenir en compte a l’hora d’escollir un llogater?

Si s’està pensant a llogar un habitatge, és essencial prendre totes les precaucions possibles que permet la legislació vigent, ja que la morositat en el mercat del lloguer pot constituir un greu problema més greu per als arrendadors. Per tant, resulta necessari ressaltar que, en cas d’incompliment de l’arrendatari de les seves obligacions econòmiques, l’únic […]

...

31/01/24

La justícia europea amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat suport als afectats que van assumir les despeses hipotecàries després de signar el contracte de préstec amb el banc. L’any 2015, el Tribunal Suprem va declarar «abusives» les clàusules que van imposar les entitats financeres als seus clients, els quals s’havien de fer càrrec […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Lloguers, vendes i administracions tècniques Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU