Dins de les especialitats de la compravenda d’immobles, l’article 621-50 del llibre sisè del Codi civil català es dedica a la indicació de la superfície de l’immoble venut. Els problemes pel que fa a la cabuda de la finca són susceptibles de ser reconduïts a la noció de manca de conformitat, els efectes de la qual comporten que es puguin exercir qualsevol dels remeis que per defecte de conformitat preveu el mateix llibre sisè (suspensió del pagament del preu, resolució del contracte en cas d’incompliment essencial, reducció del preu i reclamació de danys i perjudicis si n’hi hagués), comptant el comprador amb un termini de 3 anys per accionar contra el venedor.
La regulació sobre indicació de la superfície de l’immoble pretén millorar la regla tradicional i aclarir la distinció entre compravendes segons el mode de determinació del preu, tant si es fa per referència a la cabuda, la mesura o la superfície de l’immoble com si consisteix en una quantitat global. En tot cas, se salva la possibilitat que el contracte estableixi –o que resulti del seu contingut– que les parts s’han volgut apartar de la regla legal, que és clarament dispositiva.
Concretament, el precepte esmentat considera diversos supòsits pel que fa a la indicació de la superfície de l’immoble. Són els següents:
1) Si la compra no depèn de la superfície de les finques venudes, sinó que el preu s’ha fixat globalment per a totes elles, la diferència de cabuda a favor del venedor o del comprador no constitueix manca de conformitat, llevat que de la voluntat de les parts en resulti una altra cosa. El resultat és lògic, ja que la cabuda de la finca no ha estat determinant de la compra.
2) Fora del supòsit anterior, el principi general és que la referència a la superfície o cabuda és indicativa, llevat de pacte en contra. Les diferències en més o en menys no donen lloc a disconformitat, llevat que siguin superiors al 10%. La referència al 10% de diferència de superfície s’aplica sempre, si s’atén a la redacció del precepte, encara que les parts hagin comprat en funció dels límits de la finca.
3) Si el preu es calcula per raó de la cabuda o mesura, una diferència que no sobrepassi el 10% dóna lloc a una modificació proporcional. No és clara quina és la conseqüència jurídica en el cas que la diferència de cabuda sobrepassi el 10%. Encara que no s’indica res, sembla que l’única opció seria el dret de desistiment del comprador.
4) Que la superfície sigui un requisit per a l’ús pactat o habitual a què es destina l’immoble. Si existeix un ús particular o un ús pactat, la cabuda pot influir decisivament en aquest ús (per exemple, la superfície mínima edificable o la unitat mínima de conreu) i, consegüentment resulta en la manca de conformitat, perquè el bé esdevé no idoni per a l’ús esmentat.
Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]
...
Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera. Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]
...
Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]
...
La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]
...