CAT / ESP

El Congrés tomba la reforma de la LAU

Derogar la reforma de la LAU

El Congrés dels Diputats no ha convalidat el decret-llei de reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), així com d’altres normes que afecten els lloguers (com, per exemple, la tributació de l’Impost de Transmissions Patrimonials, la limitació de les garanties addicionals o la intervenció dels serveis socials dins el tràmit dels desnonaments ).

La no convalidació del decret-llei en suposa la derogació a partir de la seva publicació al BOE i amb els efectes immediats que defineix la norma derogatòria. Des del punt de vista estrictament jurídic, la no convalidació implica la  derogació del reial decret-llei per part del Congrés, però pel que fa als contractes signats des del dia 19 de desembre de 2018  fins al 22/01/2019 o la data que determini el BOE, els hi serà sempre aplicable la regulació del decret-llei derogat, atès que han tingut lloc i s’han signat quan el decret-llei  era plenament vigent  (la durada mínima del contracte de cinc anys més tres de pròrroga tàcita; set anys inicials si l’arrendador és una persona jurídica i pròrroga també de tres anys; la limitació a dues mensualitats de la fiança o del l’aval addicional al mes de fiança obligatòria i el pagament de les despeses immobiliàries per part de l’arrendador si és una persona jurídica, exempció del pagament d’ITP i d’altres modificacions).

Pels contractes que se signin a partir d’ara, seguiran vigents les normes anteriors, com si el decret-llei no hagués existit mai.

I, per tant, per a les persones que signin a partir d’ara un contracte d’arrendament, estan sota el que determina la Llei d’Arrendaments Urbans que va ser reformada l’any 2013 (durada mínima del contracte es redueix a tres anys més un de pròrroga tàcita, tant si l’arrendador és persona física com jurídica; l’arrendador pot sol·licitar els avals addicionals al mes de fiança que estimi oportuns sense cap mena de límit i també pot exigir que sigui el llogater qui pagui les despeses corresponents en relació a la contractació del lloguer de l’habitatge).

També queda sense efecte la modificació de la Llei d’Enjudiciament Civil relativa als desnonaments (que hauria permès que el llogater al·legués vulnerabilitat social, la qual cosa obligava al jutge a demanar un informe als serveis socials. En cas que l’informe ratifiqués aquesta situació, el desnonament es paralitzava un mes (dos si el propietari era una persona jurídica).

També s’haurà de seguir pagant l’Impost de Transmissions Patrimonials  al tipus del 0’5% (ja que l’exempció ha quedat sense efecte). D’aquesta manera queda modificada i sense efecte la informació que al respecte vàrem publicar en el nostre bloc i vam enviar als nostres subscriptors en l’anterior newsletter,  tot i que segueix plenament vigent la part referida a l’ITP dels avals en els contractes d’arrendament. Per a més informació premeu aquí.

ACTUALITAT

28/09/23

La Cambra de la Propietat Urbana de Girona inaugura nova oficina a Palamós

Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]

...

18/09/23

Recurs d’alçada contra la limitació de rendes en zones de mercat residencial tens

Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]

...

07/09/23

Quines reparacions corren a càrrec de l’inquilí i quines a càrrec del propietari en un immoble de lloguer?

Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental  que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]

...

28/08/23

La Generalitat determina que els propietaris de cinc habitatges o més siguin considerats grans tenidors

La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Serveis tècnics

Assessorament en reformes, certificats energètics, ITE, cèdules, valoracions Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 200 616
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU