La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) no obliga a signar un document de finalització del contracte d’arrendament, però és de vital importància disposar-ne d’un tant per l’arrendador com per l’arrendatari, encara que a la pràctica, per deixadesa o per desconeixement no s’acostuma a portar a terme.
En aquest document es recullen els punts essencials de la finalització de la relació contractual entre les parts, és a dir, és el document que posa fi a les relacions contretes entre arrendador i arrendatari mitjançant el contracte d’arrendament, però a més, s’hi poden fer constar moltes altres qüestions.
Per què és important firmar el document de rescissió del contracte?
La importància d’aquest document consisteix en què s’hi ha de fer constar l’entrega efectiva de les claus i amb ella la possessió de l’immoble a l’arrendador, la finalització de les obligacions entre les parts, les condicions en què s’entrega l’immoble i, a més, s’hi reflectirà si existeixen algunes obligacions pendents, com pot ser el pagament de quantitats de renda o el pagament de subministraments pendents.
Avantatges per a l’arrendador
La firma del document de rescissió suposa com a principal avantatge per a l’arrendador, a més de recuperar la possessió de l’immoble, que en el cas que existeixen deutes pendents, comptarà amb un reconeixement de deute en tota regla. Aquest reconeixement de deute té l’avantatge que no s’ha de provar en judici l’existència del deute perquè ja ha estat reconegut per l’inquilí. A més, en el cas que s’hagi de descomptar de la fiança part de l’import d’aquesta per existir desperfectes a l’immoble podrà acreditar-ho, si aconsegueix que l’inquilí ho reconegui en el mateix document.
Avantatge per a l’inquilí
Amb la subscripció del document, l’inquilí assegura que la seva obligació de pagar la renda del lloguer s’extingeix i l’arrendador no podrà reclamar-li res. Igual que passa amb l’arrendador, l’inquilí també tindrà un reconeixement de deute per part de l’arrendador en relació amb la fiança, ja que aquell té l’obligació de retornar la fiança en un termini de trenta dies des de la finalització de l’arrendament. En últim lloc, si en el document s’estableix que no existeixen desperfectes a l’habitatge i que es torna en l’estat en què va ser lliurat, el propietari no tindrà res a reclamar posteriorment a l’arrendatari.
Per tant, és aconsellable que, una vegada finalitzat el contracte pel motiu que sigui, les parts hauran de revisar l’immoble de forma conjunta per assenyalar si existeixen desperfectes i una vegada verificat això, s’haurà d’indicar en el document si existeixen o no desperfectes, que es fa lliurament de les claus i si existeixen o no quantitats pendents de pagament i la devolució de l’import de la fiança si es realitza en el mateix acte, si es descompta part de l’import o en el cas que no es lliuri en el mateix acte, el termini per a la seva devolució.
Els serveis jurídics de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona us pot assessorar en tot el que necessiteu per elaborar el document de finalització del contracte.
El darrer any s’ha comptabilitzat un boom del lloguer d’habitacions, ja que, als portals immobiliaris que reben més visites, la comercialització d’aquest tipus de lloguer, que suposen una parcel·lació dels habitatges, s’ha convertit en la seva oferta habitual. Per exemple, segons dades de Fotocasa, l’oferta de pisos compartits ha crescut un 20% en els darrers […]
...
El 9 de novembre de 2023 va entrar en vigor el Decret llei de la Generalitat de Catalunya que estableix una nova regulació per als pisos turístics, subjectant-los a l’obtenció prèvia de llicència urbanística. Aquesta llicència s’exigirà en aquells municipis de Catalunya on existeixen problemes d’accés a l’habitatge, i en aquells altres municipis on la […]
...
Com succeeix cada any per aquestes dates, els ajuntaments comencen a tramitar l’aprovació de les ordenances fiscals que determinaran, entre altres aspectes, els impostos, preus públics i taxes municipals que s’aplicaran durant l’exercici de 2024. En les aprovacions inicials d’aquestes ordenances pels municipis de Girona, Figueres, Olot, Sant Feliu de Guíxols i Palamós (municipis on […]
...
El passat 14 d’octubre es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una Ordre Ministerial per la qual es va aprovar un factor de minoració dels valors de referència dels immobles, que serà d’aplicació per l’exercici fiscal de 2024. Per entendre a quins impostos afecta aquest factor, és necessari tenir clars alguns conceptes: Què […]
...