L’Impost sobre el Patrimoni (IP) és un tribut que grava el patrimoni net de les persones físiques, entenent que constitueix el patrimoni net el conjunt de béns i drets de contingut econòmic de què s’és titular, amb deducció de les càrregues i gravàmens que disminueixin el seu valor.
Aquest impost és rigorosament individual (no hi ha tributació conjunta de la unitat familiar), es merita el dia 31 de desembre de cada any i afecta el patrimoni de qui sigui titular el subjecte passiu en aquesta data. El termini de presentació de les declaracions de l’IP és el comprès entre els dies 6 d’abril i 30 de juny de 2022, ambdós inclosos. A continuació passem a explicar algunes de les peculiaritats d’aquest impost.
Qui està obligat a declarar l’IP?
Estan obligats a presentar l’IP aquells residents o no residents a Espanya -en aquest últim cas, pels béns i drets situats en territori espanyol- dels quals l’impost resulti a ingressar, o quan, malgrat resultar zero, el valor total dels seus béns i drets -valorats segons la normativa de l’IP- superi els 2 milions d’euros.
Com es calcula l’IP?
L’IP està cedit per complet a les comunitats autònomes. Elles són les que s’encarreguen de regular el mínim exempt, el tipus de gravamen, les bonificacions i la quota a abonar.
Per calcular l’IP a Catalunya hem de seguir els següents passos:
Invertir en immobiliari tenint en compte la rendibilitat
A l’hora de plantejar-se una inversió immobiliària, cal tenir en compte les despeses totals que implica augmentar el nostre patrimoni per tal de calcular amb més exactitud la rendibilitat de l’operació. Entre aquestes despeses totals trobem l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, l’Impost del Patrimoni, l’Impost de Béns Immobles o qualsevol altra despesa a assumir per part del propietari pel simple fet de tenir un pis en propietat.
El valor de referència s’aplicarà en l’Impost sobre el Patrimoni per valorar tots els immobles que s’adquireixin a partir de l’1 de gener de 2022 i aquest criteri de valoració pot suposar un increment considerable en la tributació d’aquest Impost, que no oblidem que s’haurà de pagar anualment.
Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]
...
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...