Recentment s’ha publicat a la pàgina web de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) la instrucció per a la comprovació dels valors dels béns immobles en operacions subjectes als Impostos sobre Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) i sobre Successions i Donacions (SD). Recordem que aquests coeficients que publica l’ATC han de multiplicar-se pel valor cadastral de l’immoble, a fi d’obtenir el que l’ATC considera el valor mínim de mercat.
El més important de la fixació d’aquest valor és el fet que si es fixa un valor inferior a aquest, la liquidació fiscal presentada és considerada per part de l’ATC com de comprovació prioritària, motiu pel qual arribarà al contribuent un requeriment de l’impost per un import superior al declarat sobre la base d’una taxació realitzada per l’Agència, que s’adjuntarà al requeriment.
Recomanem, per tant, que s’acudeixi sempre a aquests valors fixant la transmissió del bé immoble almenys pel valor mínim de mercat (valor cadastral per coeficient), ja que encara que l’Administració pot comprovar igual el valor de la transmissió, si realment està per sota de mercat, la comprovació ja no serà prioritària i tindrem poques possibilitats de rebre requeriment de l’ATC.
Aquest exercici 2019 s’han tornat a fixar coeficients per a tots els municipis, establint-se’n de diferents; fins i tot en determinades poblacions, atesa les seves peculiaritats, s’estableixen diferents coeficients en funció dels diversos codis postals existents (Girona, Palafrugell, Torroella de Montgrí). Per tant, aquestes poblacions deixen de tenir un coeficient multiplicador fix.
El coeficient multiplicador aplicable als valors cadastrals dels immobles urbans de Girona, que estava fixat el 2018 en el 2,25 ha sofert aquest 2019 un fort increment i oscil·la ara entre el 3,24 i el 1,97 segons el codi postal, el que comportarà en general un important increment d’aquests valors mínims admesos, que alhora pot comportar un increment de la pressió fiscal; això sí, diferent depenent del districte de la ciutat on es trobi la finca objecte de la transmissió. En tot cas no afecta a totes aquelles transmissions en que el seu valor real de venda supera els valors mínims aquí definits. La classificació de coeficients multiplicadors per districte postal es pot consultar aquí.
Una altra de les novetats és que dins de la normativa, a part del coeficient multiplicador d’àmbit general s’incorporen dos coeficients nous: un d’ells pels aparcaments; i, un altre, un coeficient multiplicador exclusiu per als immobles amb un ús comercial, com poden ser els locals. En aquest cas el coeficient és únic del municipi i no es diferencia per codis postals. La relació de tots aquets coeficients multiplicadors es pot trobar a l’Annex I de la taula A de la Instrucció.
Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]
...
Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera. Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]
...
Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]
...
La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]
...