El passat 6 d’abril va començar la campanya de la declaració de la Renda 2021. Tots els ciutadans espanyols que compleixin amb els requisits marcats per Hisenda, és a dir, que hagin ingressat més de 22.000 € bruts amb un sol pagador o 14.000 € quan hi hagi dos o més pagadors, han de rendir comptes davant l’Agència Tributària fins al pròxim 30 de juny.
En cas de ser propietari d’un o més béns immobles destinats a lloguer, un dels conceptes que s’han de declarar són els guanys econòmics derivats del lloguer d’aquests béns. Aquesta declaració s’ha de dur a terme a l’apartat de “Rendiments del capital immobiliari“.
Càlcul dels rendiments procedents de l’arrendament
Despeses deduïbles
Les despeses que poden deduir són:
Com declarar si hi ha impagaments de lloguer?
Si es dóna el cas en què l’inquilí no fes els pertinents pagaments de lloguer, el propietari té l’obligació de declarar els ingressos, encara que aquest no els hagi rebut. No obstant això, la llei permet deduir l’import no ingressat mitjançant el concepte “saldo de dubtós cobrament“.
Aquesta deducció es pot dur a terme en el cas que es compleixin algun d’aquests casos:
Arrendament destinat a habitatge habitual: reducció del 60%
Un dels grans avantatges del lloguer d’habitatge habitual, és que compta amb una bonificació del 60% del rendiment econòmic net de pis, és a dir, que només has de pagar IRPF sobre el 40% del rendiment net del teu lloguer.
Aquesta reducció no serà aplicable a l’arrendament d’immobles per temporades, garatges, oficines, locals…
Aquesta reducció del 60% només tindrà lloc en els supòsits de rendiment net positiu (abans també s’aplicava en cas de rendiment net negatiu).
Finalment, es manté que la reducció només sigui aplicable a rendiments declarats pel contribuent, fórmula que pretén incentivar la declaració d’aquests rendiments.
El dia 26 de maig va entrar en vigor la Llei pel dret a l’habitatge, la llei 12/2023. Les polítiques orientades a limitar els preus i disminuir la seguretat jurídica sobre l’oferta impliquen una reducció del parc d’habitatges a lloguer i, alhora, un increment de les garanties i solvència exigida als llogaters, penalitzant als que […]
...
El dimarts 23 de maig del 2023 la Cambra de la Propietat Urbana de Girona va organitzar una jornada per parlar de les novetats de la llei d’habitatge que ha aprovat el Senat. A la jornada hi van participar la senyora Elena Vila i el senyor Antoni Calle, advocats del Servei Jurídic de la Cambra, […]
...
Si us voleu beneficiar de deduccions fiscals, heu de tenir el Certificat d’Eficiència Energètica abans d’iniciar-ne les obres El Reial Decret-Llei 18/2022, en l’article 21, estableix una deducció en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per a aquelles obres que millorin l’eficiència energètica dels habitatges, edificis o oficines. Segons el punt 5 […]
...
El gran problema de l’habitatge de lloguer és l’escassetat de pisos. No s’han aplicat polítiques que afavoreixin posar l’habitatge a lloguer La nova Ley de la Vivienda és un conjunt de mesures focalitzades a regular els preus de lloguer, no a fomentar l’oferta de pisos en lloguer Les mesures de la nova llei clarament són […]
...