El passat 6 d’abril va començar la campanya de la declaració de la Renda 2021. Tots els ciutadans espanyols que compleixin amb els requisits marcats per Hisenda, és a dir, que hagin ingressat més de 22.000 € bruts amb un sol pagador o 14.000 € quan hi hagi dos o més pagadors, han de rendir comptes davant l’Agència Tributària fins al pròxim 30 de juny.
En cas de ser propietari d’un o més béns immobles destinats a lloguer, un dels conceptes que s’han de declarar són els guanys econòmics derivats del lloguer d’aquests béns. Aquesta declaració s’ha de dur a terme a l’apartat de “Rendiments del capital immobiliari“.
Càlcul dels rendiments procedents de l’arrendament
Despeses deduïbles
Les despeses que poden deduir són:
Com declarar si hi ha impagaments de lloguer?
Si es dóna el cas en què l’inquilí no fes els pertinents pagaments de lloguer, el propietari té l’obligació de declarar els ingressos, encara que aquest no els hagi rebut. No obstant això, la llei permet deduir l’import no ingressat mitjançant el concepte “saldo de dubtós cobrament“.
Aquesta deducció es pot dur a terme en el cas que es compleixin algun d’aquests casos:
Arrendament destinat a habitatge habitual: reducció del 60%
Un dels grans avantatges del lloguer d’habitatge habitual, és que compta amb una bonificació del 60% del rendiment econòmic net de pis, és a dir, que només has de pagar IRPF sobre el 40% del rendiment net del teu lloguer.
Aquesta reducció no serà aplicable a l’arrendament d’immobles per temporades, garatges, oficines, locals…
Aquesta reducció del 60% només tindrà lloc en els supòsits de rendiment net positiu (abans també s’aplicava en cas de rendiment net negatiu).
Finalment, es manté que la reducció només sigui aplicable a rendiments declarats pel contribuent, fórmula que pretén incentivar la declaració d’aquests rendiments.
Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]
...
La cèdula d’habitabilitat és el document administratiu que certifica que un habitatge compleix les condicions necessàries per poder-hi viure. Aquest certificat l’ha d’expedir la Generalitat de Catalunya i determina que l’habitatge no presenta riscos per a la seguretat i salut dels inquilins. Obligatorietat Aquesta cèdula és necessària en qualsevol transmissió, ja sigui que es vulgui […]
...
El Certificat d’Eficiència Energètica (CEE) és un document oficial que informa sobre el consum d’energia i les emissions de CO₂ d’un habitatge. Aquest certificat classifica l’habitatge en una escala que va de la lletra A (màxima eficiència) a la G (mínima eficiència). Aquesta classificació es basa en factors com l’aïllament tèrmic, l’orientació de l’habitatge, els […]
...
Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]
...