CAT / ESP

Quins desnonaments han quedat suspesos durant l’estat d’alarma?

En els últims temps a causa de la pandèmia produïda pel coronavirus ha augmentat la morositat en els contractes d’arrendament d’habitatge habitual. Aquesta situació ha propiciat que molts arrendadors no rebin l’import de la renda pactat en el contracte de lloguer per part de l’inquilí que a causa de la pandèmia ha vist disminuïts els seus ingressos impossibilitant-lo a poder fer front al pagament de la renda de lloguer.

Per donar resposta a aquesta situació, el passat 24 de desembre entrà en vigor el Reial Decret Llei 37/2020, de 22 de desembre que, entre d’altres mesures, preveu la suspensió durant l’estat d’alarma dels desnonaments i dels llançaments d’habitatges de persones econòmicament vulnerables sense alternativa en l’àmbit de l’habitatge.

En concret la norma preveu que des del 24 de desembre de 2020 i fins que finalitzi l’actual estat d’alarma (9 de maig de 2021) en tots els procediments judicials arrendaticis de desnonament d’habitatges per manca de pagament de lloguers, o finalització de la seva durada, l’arrendatari podrà sol·licitar la suspensió extraordinària del procediment o del llançament per trobar-se en una situació de vulnerabilitat econòmica que li impedeixi trobar una alternativa en matèria d’habitatge per a ell i les persones amb les que conviu.

Requisits per a la suspensió del desnonament o del llançament
Només i exclusivament en aquells casos en els quals els inquilins es trobin i acreditin trobar-se en situació de vulnerabilitat econòmica podran instar un incident de suspensió extraordinària del desnonament o llançament davant el Jutjat per trobar-se en una situació de vulnerabilitat econòmica que li impossibiliti trobar una alternativa residencial per a si i per a les persones amb les quals convisqui. Com veiem la paralització no és automàtica si no que l’inquilí haurà de presentar en el Jutjat la petició de suspensió.

Si en base a tot l’anterior el Jutge considera acreditada la situació de vulnerabilitat econòmica del llogater, acordarà la suspensió del procediment fins a la finalització de l’estat d’alarma, data en que es reprendrà automàticament.

Acreditada la vulnerabilitat, i abans de la finalització de la suspensió, les Administracions públiques competents hauran d’adoptar, de conformitat amb l’informe dels serveis socials, les mesures necessàries per satisfer la necessitat d’habitatge del llogater, comunicant-ho al Jutjat, que aleshores acordarà l’aixecament de la suspensió en el termini màxim de tres dies.

Quan es produeix una situació de vulnerabilitat
S’entén que un inquilí es troba en situació de vulnerabilitat quan es compleixin els següents requisits:

  1. Que la persona que estigui obligada a pagar la renda de lloguer passi a estar en situació de desocupació, Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO), o hagi reduït la seva jornada per motiu de cures, en cas de ser empresari, o altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos, concretament ingressos que no superin tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples mensual IPREM. Aquest límit s’incrementarà si existeixen fills a càrrec, si en la unitat familiar existeixen persones majors de 65 anys o si algun membre de la unitat familiar té una discapacitat.
  2. Que la renda de lloguer, més les despeses i subministraments bàsics, resulti superior o igual al 35 per cent dels ingressos nets que percebi el conjunt dels membres de la unitat familiar, entenent-se per despeses i subministraments bàsics l’import del cost dels subministraments d’electricitat, gas, gasoil per a calefacció, aigua corrent, dels serveis de telecomunicació fixa i mòbil, i les possibles contribucions a la comunitat de propietaris, tots ells de l’habitatge habitual que correspongui satisfer a l’arrendatari.

Suspensió de desnonaments en casos d’ocupacions il·legals d’habitatges
En el cas de procediments de desnonament contra ocupants il·legals d’un habitatge també es podrà aplicar la suspensió del llançament durant l’estat d’alarma, el que converteix el nostre país en una excepció a Europa en emparar aquest fenomen il·legal. El Decret Llei que comentem suspèn el desnonament, inclús en el cas que hi hagi delicte, quan es donin uns supòsits concrets: quan el propietari és titular de més de deu habitatges, i la persona que ocupa la finca és dependent (conforme a la normativa de la dependència), víctima de violència sobre la dona o té al seu càrrec o convisquen al mateix habitatge una persona dependent o menor d’edat, i acredita que es troba en alguna de les situacions de vulnerabilitat econòmica previstes.

Compensació a l’arrendador per la suspensió
La norma preveu que en el cas dels arrendadors afectats per aquesta suspensió tindran dret a sol·licitar una compensació quan l’administració competent no hagi adoptat les mesures per donar solució d’habitació assenyalades pels serveis socials en el seu informe dins els tres mesos següents a l’emissió d’aquell informe. La compensació consistirà en el preu mig de lloguer d’habitatge de la zona on es trobi l’immoble (segons índex de preus o altres referències objectives) si el lloguer que es pagava és superior a aquell valor mig o el lloguer que es venia pagant si es inferior; així com també les despeses corrents de l’habitatge que acrediti haver assumit l’arrendador, des de la data en que s’acordi la suspensió i aquella finalitzi (per aixecament acordat pel Jutge o per finalització de l’estat d’alarma). La sol·licitud es podrà presentar fins a un mes desprès de la finalització de l’estat d’alarma (9 de maig de 2021) amb una exposició raonada i justificada de la compensació en base als criteris anteriors.

En el cas dels propietaris que es vegin afectats per la suspensió d’un llançament contra ocupants il·legals d’habitatges aquells hauran d’acreditar que la suspensió els ha ocasionat perjudici econòmic en trobar-se l’habitatge en venda o lloguer abans de l’entrada en l’immoble. L’import serà el preu mig que correspondria a un lloguer d’habitatge de la zona on es trobi l’immoble, les despeses corrents de l’habitatge que acrediti haver assumit l’arrendador, des de la data en que s’acordi la suspensió i aquella finalitzi. El termini màxim per sol·licitar-la serà el mateix que pel cas del arrendadors i amb sol·licitud raonada i justificada de la petició.

ACTUALITAT

27/03/24

Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges?

La Cambra de la Propietat Urbana de Girona organitza una jornada presencial i telemàtica el 9 d’abril a les 18.30h La presentació de la jornada anirà a càrrec de Miquel Costa, Gerent de la Cambra. Després, tindrà lloc la conferència, que farà Antoni Calle, Advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra, qui explicarà tot el que has de saber com a […]

...

15/03/24

Què cal saber sobre la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya

En aplicació de la “Ley de Vivienda”, des del 16 de març de 2024, a Catalunya és aplicable la regulació dels preus del lloguer, que afecta només els contractes de lloguer que es formalitzin a partir d’aquest dia, de l’entrada en vigor d’aquesta nova regulació. Per tant, en res afecta als lloguers que ja estiguin […]

...

15/03/24

Respecte a la nova regulació dels preus del lloguer

Comença, de nou, una etapa en què els preus de lloguer dels habitatges quedaran regulats i, per tant, deixaran de ser els pactats entre propietaris i llogaters, és a dir, deixaran de tenir el preu que es determinava d’acord amb les condicions de l’habitatge, la superfície, l’estat de conservació, la ubicació… Els preus de lloguer […]

...

14/03/24

L’impost de plusvàlua amb pèrdues és nul i procedeix la seva devolució

El Tribunal Suprem ha reconegut, en la sentència dictada el passat 28 de febrer, el dret dels contribuents a recuperar el que s’ha pagat per l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), més conegut com a «plusvàlua municipal». Aquesta nul·litat afecta també a les liquidacions fermes, quan en la transmissió per […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU