Recordem que el Consell de Garanties Estatutàries va determinar que diversos articles de la Llei de Contenció de Rendes dels habitatges en lloguer aprovada per la Generalitat, són inconstitucionals i que alguns partits polítics han anunciat que presentaran un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta norma.
Tant el Codi Civil com la Llei d’Arrendaments Urbans permeten que el preu del lloguer el determinin lliurement les parts contractants, arrendador i arrendatari. Aquesta llibertat de pacte queda completament anul·lada per la Llei de Contenció de Rendes, que determina que el preu d’arrendament ha de ser el que indica l’Index del Preu de Referència que publica l’Agencia Catalana d’Habitatge o, si fos menor, el preu de l’anterior contracte d’arrendament concertat en els darrers cinc anys.
Així, tots els contractes de lloguer que s’han formalitzat des del passat 23 de setembre, s’han fet obligatòriament seguint el criteri de la Llei de Contenció de rendes, i per tant, com hem comentat en anteriors articles, amb preus sensiblement més baixos que els vigents preus de mercat. L’arrendador, per llogar l’habitatge, no pot establir el preu que ell consideri, d’acord amb les característiques de la seva propietat, sinó que el preu del contracte s’ha d’ajustar als determinis de la llei.
En cas que el Tribunal Constitucional tombés la Llei, els contractes subscrits des de l’entrada en vigor de la Llei de Contenció de Rendes fins aquell moment, quedaran atrapats per aquest preu més baix resultant de la Llei fins a la finalització de la seva vigència, 5 anys per a persones físiques, 7 anys per a persones jurídiques. Aquesta situació es podria evitar mitjançant l’establiment en el contracte d’una clàusula especifica.
Es tracta que en la referida clàusula, que només pot tenir efecte si es declara la inconstitucionalitat de la Llei de Contenció de Rendes i per tant es declara la nul·litat dels articles que regulen la determinació de la renda, les parts, lliurement i de comú acord, convinguin un preu que seria el aplicable subsidiàriament només en cas que es determines la anticonstitucionalitat de la norma i, en conseqüència, decaigués l’obligació de determinar el preu segons l’índex de preus o del contracte anterior.
El contracte així doncs establiria dues rendes, una la que determina la Llei i subsidiàriament una segona, lliurement pactada, només aplicable en cas de decretar-se la inconstitucionalitat de la Llei.
En els Serveis Jurídics de la Cambra es pot analitzar la conveniència d’incorporar en determinats contractes una clàusula amb aquesta finalitat preventiva.
Els Préstecs Emancipació de la Generalitat de Catalunya són una gran oportunitat per comprar el teu primer pis a Catalunya. La Generalitat de Catalunya ha llançat una nova línia de préstecs per a joves que permetrà finançar fins el 20% del preu de l’entrada del primer habitatge, amb un màxim de 50.000€, sense interessos i […]
...
Amb l’objectiu de facilitar l’accés i la permanència en un habitatge de lloguer o de cessió d’ús (acord pel qual una persona permet a una altra utilitzar un habitatge a canvi d’una compensació econòmica) s’ha establert una convocatòria per demanar ajudes per poder pagar l’arrendament d’un habitatge o d’una habitació. Aquestes subvencions van adreçades a […]
...
Conscients que els costos i el procés d’arrendament s’han complicat com a conseqüència de les noves obligacions provinents de les regulacions de contenció de renda, des de la Cambra de la Propietat de Girona volem facilitar al màxim la gestió dels arrendaments. Per aquest motiu, tots aquells propietaris que s’incorporin al servei d’administració de finques […]
...
S’ha limitat la reducció del 90% a l’IRPF per als propietaris que lloguin habitatges situats en àrees tensionades. Aquesta rebaixa fiscal només s’aplica si el nou contracte de lloguer estableix un preu almenys un 5 % inferior al del contracte anterior. Això significa que, cada vegada que es canviï d’arrendatari, fins i tot si el llogater […]
...