La Generalitat dona un nou pas en la regulació dels preus de lloguer. Com ja vam comentar en aquest article, s’amplia en 31 el nombre de municipis afectats per la regulació de preus a sumar als 16 que, des de març, ja tenen el preus dels arrendaments regulats.
Tot i que la resolució del departament de territori es va publicar al DOGC d’ahir, aquesta regulació no serà aplicable fins que el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana no en faci la seva publicació al BOE, atès que aquestes regulacions són aplicació de la Llei Estatal de l’Habitatge.
Les Cambres de la Propietat Catalanes, a través del seu Consell General de Cambres, en el tràmit d’exposició al públic d’aquesta normativa, van presentar al·legacions en disconformitat amb aquesta política de regulació de preus que de cap manera resol el verdader problema que és l’escassetat d’habitatges de lloguer i que posa en el mateix sac la problemàtica de preus que pot viure una ciutat com Barcelona amb municipis com Porqueres, Sils o Vilobí d’Onyar.
Les al·legacions presentades no han tingut resposta per part de Departament de Territori. És ben probable que aquest fet comporti, per part de les Cambres, la interposició d’un recurs d’apel·lació, tal i com es va fer amb el primer Decret en que es declaraven 140 municipis de Catalunya com a Zona d’habitatge residencial tensionat. Val a dir que l’oposició a aquestes primeres regulacions segueix actualment en procediments judicials interposats per les Cambres de la Propietat conjuntament amb altres Agents del sector immobiliari.
Recordem que la declaració de les Zones Tensionades comporten que el preu dels arrendaments deixa de ser aquell que lliurement determinen les parts, propietari i arrendatari, i obligatòriament s’ha d’aplicar el preu del contracte anterior si l’habitatge ha estat llogat en algun moment dels darrers cinc anys o, si es tracta de grans tenidors, serà d’aplicació el preu resultant del índex de preus de referència en cas de que aquest fos menor al del contracte anterior.
La determinació del preu de lloguer en les zones tensionades és una qüestió de gran complexitat perquè, a banda de la norma general, hi ha moltes excepcions a tenir en compte, en cas de nova construcció o que l’habitatge hagi estat rehabilitat, o prenen en consideració la data del contracte anterior, segons que el propietari tingui la consideració de gran tenidor o no, segons la durada que es vulgui donar al contracte, o segons les bonificacions fiscals a les que el propietari es vulgui escollir.
Totes aquestes variables fan necessari que els propietaris obtinguin l’assessorament adequat per obtenir el millor preu.
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...