CAT / ESP

Noves regles pel lloguer però sense tocar-ne els preus

El Govern espanyol ha aprovat noves regles pel lloguer però sense tocar-ne els preus. Les mesures urgents aprovades pel Consell de Ministres aquest divendres, mitjançant un decret-llei que entra en vigor en el mateix moment que es publiqui al BOE, tenen per objectiu incrementar l’oferta d’habitatges de lloguer, oferir major seguretat jurídica a l’arrendatari i a l’arrendedador i aconseguir estabilitat econòmica per a les llars més vulnerables i que es troben en situació de desnonament. Fora de la reforma han quedat mesures proposades per Unidos Podemos. No apareix ni la limitació dels lloguers, ni les desgravacions fiscals ni per a l’arrendador ni per a l’arrendatari.

El reial decret-llei modifica la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), la Llei d’Enjudiciament Civil, la Llei Reguladora d’Hisendes Locals i la Llei de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

Els punts forts de la nova normativa:

a) S’amplia de tres a cinc anys la prórroga obligatòria dels contractes de lloguer, cosa que ens porta a l’estadi anterior a la normativa del PP dictada el 2013. Aquella reforma pretenia, sense èxit, augmentar l’oferta de l’habitatge de lloguer i controlar els preus, cosa que tampoc s’ha aconseguit.Tanmateix, la prórroga tàcita també passa d’un a tres anys. Si la part arrendadora és una persona jurídica, la prórroga obligatòria dels contractes serà de set anys, amb una de tàcita de tres.

b) La fiança que han de fer efectiva els inquilins es limita a dues mensualitats, excepte que ens trobem davant d’un contracte de llarga durada.

c) Si l’arrendador és una persona jurídica haurà d’assumir les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte. Actualment les persones que cerquen un habitatge de lloguer han de pagar un mes de lloguer a l’agència immobiliària que els hi troba el pis. En queden excloses les despeses derivades de la iniciativa directa de l’arrendatari.

d) S’exclouen de la LAU els lloguers turístics, atès que tenen la consideració d’activitat econòmica. Amb tot, i pel que té a veure amb la Llei de Propietat Horitzontal, els propietaris que vulguin fer servir el seu habitatge per a usos turístics necessitaran un majoria qualificada de 3/5 parts de la comunitat i hauran de contribuir, amb un límit, a les despeses comunitàries. Fins ara, els veïns que volien prohibir els pisos turístics a la seva comunitat veïnal necessitaven un vot unànim dels propietaris del bloc.

e) En relació als desnonaments, el govern espanyol ha anunciat que es millorarà la coordinació amb els serveis socials municipals per tal de trobar alternatives als desnonaments abans que es produeixi l’alçament de l’habitatge. És en aquest sentit que cal modificar la Llei d’Enjudiciament Civil. Quan el jutgi notifiqui als serveis socials que s’ha de fer fora una família, els serveis hauran de fer un informe i enviar-lo al jutjat. Al seu torn, el jutge si rep un document que alerta de la situació de vulnerabilitat dels desnonats aturarà el procés durant un mes si el propietari és una persona física i dos si és persona jurídica.

f) Sempre que propietari i inquilí es posin d’acord, es podran fer obres de millora a la finca sense necessitat de firmar un nou contracte.

g) Els contractes d’arrendament d’un habitatge per a ús estable i permanent restaran exempts de l’impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. És a dir, cap inquilí haurà de pagar l’ITP quan firmi un contracte de lloguer. Fins fa poc menys d’un any, la majoria d’arrendataris desconeixien l’existència d’aquest impost i les administracions tributàries de les comunitats autònomes pràcticament no en controlaven la recaptació. Ara bé, els problemes econòmics de les administracions autònomes havien portat a moltes d’elles a exigir el pagament de l’impost amb efectes retroactius i aplicant interessos de demora.

h) La normativa elimina ara l’obligació de repercutir l’IBI a l’arrendatari en el lloguer social a càrrec d’administracions o ens públics. Els ajuntaments amb superàvit podran destinar els diners a promoure el seu parc d’habitatge públic o a exercir el dret de tempteig i retracte en la venda d’edificis sencers ocupats per inquilins. En l’àmbit fiscal, els municipis també podran establir una bonificació de fins al 95% en la quota de l’IBI pels habitatges subjectes a lloguer amb preu limitat.

ACTUALITAT

16/04/24

Fórmules per rendibilitzar l’habitatge: la compravenda amb lloguer garantit

Hi ha múltiples possibilitats per rendibilitzar un habitatge. Una opció poc coneguda és la de compravenda amb lloguer garantit. Es tracta d’una possibilitat interessant per a aquelles persones que volen vendre el seu habitatge i, al mateix temps, continuar vivint-hi. Com el seu nom indica, la compra amb lloguer garantit consisteix en l’adquisició del ple […]

...

15/04/24

Què es va parlar durant el Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers?

El passat dimarts es va dur a terme una conferència presencial i telemàtica que va servir per exposar els principals aspectes de la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges. Aquesta conferència va anar a càrrec de l’advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, Antoni Calle. En primer lloc, […]

...

08/04/24

Les comarques gironines van registrar el màxim històric de preu del lloguer durant el 2023

A la ciutat de Girona el darrer trimestre es va tancar amb un preu de lloguer de 722,66€, un 9,5% menys que el tercer trimestre. Olot lidera l’augment del preu del lloguer amb un increment del 12,1%, mentre que a Figueres va augmentar un 9,3% durant el 2023 La Cambra de la Propietat Urbana de […]

...

27/03/24

Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges?

La Cambra de la Propietat Urbana de Girona organitza una jornada presencial i telemàtica el 9 d’abril a les 18.30h La presentació de la jornada anirà a càrrec de Miquel Costa, Gerent de la Cambra. Després, tindrà lloc la conferència, que farà Antoni Calle, Advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra, qui explicarà tot el que has de saber com a […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU