CAT / ESP

Noves eines contra els ocupes

Aquest passat 17 de febrer de 2023 ha entrat en vigor la nova regulació que permet a les Comunitats de Propietaris de manera indirecta i als ajuntaments de forma més directa, emprendre accions judicials per desnonar als ocupes que suposin una alteració de la convivència, de l’ordre públic o posin en perill la seguretat o la integritat de l’immoble.

L’ocupació d’habitatges és un problema generalitzat que habitualment provoca problemes de convivència en les comunitats afectades i greus perjudicis econòmics als propietaris. La legislació actual no permet una desocupació ràpida, i requereix emprendre accions judicials que allarguen la situació de fet. I mentre aquests terminis siguin llargs es seguiran produint ocupacions.

El 2018 es va modificar la normativa processal i es va agilitzar el procediment judicial per a desnonar els ocupes, i ara la legislació catalana permet als ajuntaments, d’ofici o a instància de les comunitats de propietaris, obligar als propietaris grans tenidors a emprendre accions judicials encaminades al desnonament dels ocupes. Ni una regulació ni l’altra proporcionen accions ràpides que puguin desincentivar els desnonaments.

L’actual modificació legislativa és una eina més, encara que focalitzada només a aquells habitatges ocupats que siguin de grans tenidors i que els seus ocupants alterin la convivència. No és una eina generalitzada per a combatre totes les ocupacions.

Tampoc descriu un procediment ràpid, tot el contrari, si una comunitat pateix els problemes de convivència que generen les ocupacions i vol instar la desocupació s’han de seguit un seguit de tràmits. Cal que el president de la comunitat de veïns requereixi fefaentment a l’ocupant que deixi de fer les activitats que pertorben la convivència de la Comunitat. I també cal que la junta de propietaris prengui l’acord de denunciar a l’Ajuntament aquest fet per tal de que iniciï l’expedient. Llavors l’Ajuntament requerirà al propietari de l’immoble per tal que iniciï el desnonament. Si en el termini d’un mes el propietari no ha interposat la demanda, l’Ajuntament queda legitimat per iniciar el procediment judicial pertinent per instar el desnonament de l’habitatge. I després d’aquests tràmits queda tot el procediment judicial fins aconseguir la sentència, i després encara l’execució de la mateixa.

No sembla que tot plegat sigui un avenç important en el camí d’evitar que es segueixin produint ocupacions, que hi segueixin havent problemes de convivència per aquest motiu a les Comunitats, i que se segueixi amb els perjudicis econòmics als propietaris dels habitatges ocupats. Només es tracta d’una eina per als supòsits d’inacció dels propietaris dels habitatges ocupats. Benvinguda aquesta eina però sinó disposem d’un procediment que permeti el desallotjament immediat dels ocupes, el problema subsistirà.

 

Miquel Costa Perich
Gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona

Aquest article ha estat publicat al Diari de Girona de 22 de febrer de 2023. Veure PDF

ACTUALITAT

18/09/23

Recurs d’alçada contra la limitació de rendes en zones de mercat residencial tens

Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]

...

07/09/23

Quines reparacions corren a càrrec de l’inquilí i quines a càrrec del propietari en un immoble de lloguer?

Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental  que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]

...

28/08/23

La Generalitat determina que els propietaris de cinc habitatges o més siguin considerats grans tenidors

La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]

...

23/08/23

La Generalitat desestima les al·legacions presentades contra la declaració d’àrees amb mercat d’habitatge tens

Aquest passat dimarts 22 d’agost, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la Resolució de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat per la qual es declara 140 municipis catalans com a zones de mercat residencial tensionat. Abans d’aquesta resolució, la Secretaria d’Habitatge va desestimar de forma genèrica les al·legacions presentades, entre d’altres […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Serveis tècnics

Assessorament en reformes, certificats energètics, ITE, cèdules, valoracions Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 200 616
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU