CAT / ESP

Nous índexs de referència estatals de preus de lloguer

Nous índexs de referència estatals de preus de lloguer

El Secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, el Sr. David Lucas, va ser l’encarregat de presentar els Índexs de Referència de preus de lloguer que serviran per a les zones que es declarin com a zones residencials de mercat tensionat. Aquest índex ja està operatiu al web del Ministerio de la Vivienda y Agenda Urbana (MIVAU) i estarà en informació pública durant 10 dies.

Què és l’Índex de Referència de preus de lloguer?

És el nou mecanisme de control de preus d’arrendament d’habitatges que ha publicat el MIVAU a escala nacional, en compliment d’allò previst a la Llei estatal 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’Habitatge. Amb caràcter general, el sistema ofereix uns valors de preus de lloguer d’habitatges per a la fixació de la renda dels nous contractes d’arrendament d’habitatge habitual. No afectarà, per tant, a aquells contractes que no tinguin aquesta condició, com els de temporada o d’altres usos diferents als d’habitatge.

A qui afecten els Índexs de Referència?

Tal com exposa la Llei estatal pel dret a l’Habitatge, si l’habitatge a arrendar es troba en una zona de mercat residencial tensionat i l’arrendador és un gran tenidor, el valor superior ofert pels índexs constituirà el topall per determinar la nova renda del contracte d’arrendament.

També afectarà els nous contractes d’arrendament d’habitatges ubicats en zones tensionades que no hagin estat arrendats com a habitatge en els darrers 5 anys, sense importar la condició de gran tenidor o no de l’arrendador. Des del Ministeri han aclarit que, en els supòsits de nous 2 contractes en els quals l’arrendador sigui un Gran Tenidor, s’aplicarà el preu menor d’entre:

Quins tipus d’habitatge són objecte de l’aplicació dels Índexs de Referència?

El sistema estatal de Referència de Preus de Lloguer es refereix a Habitatges situats en immobles de tipologia residencial col·lectiva de més de 5 anys d’antiguitat, amb una superfície construïda no inferior a 30 m2 i no superior a 150 m2.

Es poden aplicar ja els Índexs de referència als nous contractes?

No encara. Per a la seva aplicació resulta necessari que es declarin les zones de mercat residencial tensionat.

La publicació d’aquests Índexs és el penúltim pas perquè les Comunitats Autònomes que així ho indiquin, declarin en els seus territoris zones de mercat residencial tensionat. No obstant això, fins a aquest mes de febrer de 2024, només la Generalitat de Catalunya ha iniciat el procés per declarar com una sola àrea 140 municipis que inclouen el 80% de la població. Consulta aquí el setze municipis de la província de Girona que hi ha dins de les zones de mercat residencial tensionat.

Quan entrarà en vigor el control de lloguers a Catalunya?

El tret de sortida per començar a aplicar obligadament els índexs en els contractes nous, vindrà quan el MIVAU publiqui una Resolució en la qual es recollirà la relació de zones de mercat residencial tensionat proposades pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Es preveu que sigui a partir del dia 13 de març de 2024, segons fons ministerials. En aquesta Resolució es recollirà el període de vigència així com la definició de Gran Tenidor d’Habitatge que s’aplicarà a les noves zones tensionades declarades.

Què és un Gran Tenidor a efectes de la Llei?

La Llei defineix com a gran Tenidor d’habitatge a tota persona física o jurídica que sigui titular de més de 10 immobles urbans d’ús residencial, amb exclusió de garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 m2.

No obstant, la Llei de l’Habitatge determina que aquesta definició podrà ser particularitzada, excepcionalment i justificadament, fins a aquells titulars 3 de 5 o més immobles urbans d’ús residencial si aquests estan ubicats en zones de mercat residencial tensionat, com així ho vol fer el Govern de la Generalitat de Catalunya. Resulta necessari, per tant, esperar al contingut de la Resolució del MIVAU per saber si a Catalunya, es definiran els Grans Tenidors com aquells titulars de 5 o més immobles o, pel contrari, s’estarà a la definició estatal.

 

Des de la Cambra de la Propietat de Girona s’informarà puntualment als associats de qualsevol novetat. A més, estem preparant una sessió informativa presencial i telemàtica, que anunciarem en els propers dies.

ACTUALITAT

16/04/24

Fórmules per rendibilitzar l’habitatge: la compravenda amb lloguer garantit

Hi ha múltiples possibilitats per rendibilitzar un habitatge. Una opció poc coneguda és la de compravenda amb lloguer garantit. Es tracta d’una possibilitat interessant per a aquelles persones que volen vendre el seu habitatge i, al mateix temps, continuar vivint-hi. Com el seu nom indica, la compra amb lloguer garantit consisteix en l’adquisició del ple […]

...

15/04/24

Què es va parlar durant el Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers?

El passat dimarts es va dur a terme una conferència presencial i telemàtica que va servir per exposar els principals aspectes de la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges. Aquesta conferència va anar a càrrec de l’advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, Antoni Calle. En primer lloc, […]

...

08/04/24

Les comarques gironines van registrar el màxim històric de preu del lloguer durant el 2023

A la ciutat de Girona el darrer trimestre es va tancar amb un preu de lloguer de 722,66€, un 9,5% menys que el tercer trimestre. Olot lidera l’augment del preu del lloguer amb un increment del 12,1%, mentre que a Figueres va augmentar un 9,3% durant el 2023 La Cambra de la Propietat Urbana de […]

...

27/03/24

Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges?

La Cambra de la Propietat Urbana de Girona organitza una jornada presencial i telemàtica el 9 d’abril a les 18.30h La presentació de la jornada anirà a càrrec de Miquel Costa, Gerent de la Cambra. Després, tindrà lloc la conferència, que farà Antoni Calle, Advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra, qui explicarà tot el que has de saber com a […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU