Serà un mecanisme que acabi incrementant els valors cadastrals?
El Real Decret 1020/1993 determina que el valor cadastral no pot superar el 50% del valor de mercat. A dia d’avui és el coeficient que s’utilitza en el mercat immobiliari.
L’establiment d’un nou valor de referència de mercat òbviament pot implicar una alteració pràctica d’aquesta relació entre valors de mercat i valor fiscal a efectes del cadastre.
Quina és la urgència de legislar sobre el valor de referència de mercat, quan hi ha una normativa vigent que és clara sobre la relació entre el valor de mercat i el valor cadastral? Perquè per via de la disposició final divuitena del Projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat es vol fer drecera, provocant a més una forta inseguretat jurídica sobre el resultat.
Hem de tenir present que per la seva determinació i incorporació a la ponència de valors, quan es fa una revisió cadastral sempre s’han hagut de fer estudis de mercat.
D’aquí que aquesta modificació pot constituir un perill, atès que no se’n podran avaluar els resultats fins que es publiquin, quan toqui, els informes anuals del mercat immobiliari i també es coneguin les ignorades fonts d’informació de les que parla la llei per contrastar amb els preus comunicats pels notaris.
Per altra banda, no podem oblidar que els ajuntaments, a partir del cinquè any de feta la revisió cadastral del seu municipi, poden i solen demanar l’actualització d’aquets valors si entenen que s’han incrementat els valors de mercat respecte d’aquells vigents en el moment que es va fer la revisió cadastral. Anualment la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat publica els coeficients aplicables per a fer aquestes actualitzacions.
Per altre cantó, són habituals les revisions que afecten a determinades finques, i que incorporen alteracions respecte de les dades existents i acaben incrementant el valors cadastral d’aquestes finques en concret.
Els increments dels valors cadastrals no tan sols tenen una repercussió sobre la quota a liquidar de l’Impost de Béns Immobles (IBI) .Hem de tenir present que el valor cadastral dels immobles té una gran transcendència econòmica, perquè serveix per determinar gran part de les figures impositives que graven la propietat i el patrimoni. Afecta:
L’Impost sobre béns immobles (IBI)
L’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua municipal)
L’Impost sobre successions i donacions
L’Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
L’Impost sobre el patrimoni
L’Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) en l’atribució de les rendes del capital
immobiliari
L’Impost sobre transmissions patrimonials (ITP) a efectes de comprovació de valors
Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]
...
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...