Serà un mecanisme que acabi incrementant els valors cadastrals?
El Real Decret 1020/1993 determina que el valor cadastral no pot superar el 50% del valor de mercat. A dia d’avui és el coeficient que s’utilitza en el mercat immobiliari.
L’establiment d’un nou valor de referència de mercat òbviament pot implicar una alteració pràctica d’aquesta relació entre valors de mercat i valor fiscal a efectes del cadastre.
Quina és la urgència de legislar sobre el valor de referència de mercat, quan hi ha una normativa vigent que és clara sobre la relació entre el valor de mercat i el valor cadastral? Perquè per via de la disposició final divuitena del Projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat es vol fer drecera, provocant a més una forta inseguretat jurídica sobre el resultat.
Hem de tenir present que per la seva determinació i incorporació a la ponència de valors, quan es fa una revisió cadastral sempre s’han hagut de fer estudis de mercat.
D’aquí que aquesta modificació pot constituir un perill, atès que no se’n podran avaluar els resultats fins que es publiquin, quan toqui, els informes anuals del mercat immobiliari i també es coneguin les ignorades fonts d’informació de les que parla la llei per contrastar amb els preus comunicats pels notaris.
Per altra banda, no podem oblidar que els ajuntaments, a partir del cinquè any de feta la revisió cadastral del seu municipi, poden i solen demanar l’actualització d’aquets valors si entenen que s’han incrementat els valors de mercat respecte d’aquells vigents en el moment que es va fer la revisió cadastral. Anualment la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat publica els coeficients aplicables per a fer aquestes actualitzacions.
Per altre cantó, són habituals les revisions que afecten a determinades finques, i que incorporen alteracions respecte de les dades existents i acaben incrementant el valors cadastral d’aquestes finques en concret.
Els increments dels valors cadastrals no tan sols tenen una repercussió sobre la quota a liquidar de l’Impost de Béns Immobles (IBI) .Hem de tenir present que el valor cadastral dels immobles té una gran transcendència econòmica, perquè serveix per determinar gran part de les figures impositives que graven la propietat i el patrimoni. Afecta:
L’Impost sobre béns immobles (IBI)
L’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua municipal)
L’Impost sobre successions i donacions
L’Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
L’Impost sobre el patrimoni
L’Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) en l’atribució de les rendes del capital
immobiliari
L’Impost sobre transmissions patrimonials (ITP) a efectes de comprovació de valors
Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]
...
Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera. Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]
...
Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]
...
La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]
...