CAT / ESP

Nou decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge

El Govern de la Generalitat ha aprovat novament un decret llei amb un seguit de mesures encaminades a facilitar l’accés a l’habitatge. Cal recordar que un Decret similar publicat el març d’aquest any no va superar el tràmit de convalidació parlamentaria per falta de recolzament dels grups polítics. Ara sembla que el nou text compta amb un major recolzament i amb tota probabilitat serà convalidat.

El nou decret persegueix tres objectius. Per una banda es pretén la moderació dels preus de lloguer, i per l’altre combatre les situacions d’emergència residencial. També es vol incrementar el nombre d’habitatges protegits en règim de lloguer.

Pel que fa a les mesures destinades a la moderació de preus en el mercat lliure, el Decret es focalitza novament amb l’índex de referència de preus de lloguer que publica la Generalitat, i imposa l’obligació que el preu de referència figuri tant en els nous contractes d’arrendament, com en la publicitat de totes les ofertes d’habitatges en arrendament.

També estableix que només aquells habitatges llogats amb rendes inferiors a las dels preus de referència es podran beneficiar dels ajuts públics adreçats al foment del lloguer, malgrat que encara no se saben quines seran les mesures d’ajut a les que es refereixen.

En quant a les mesures contra les situacions d’emergència residencial, seran d’obligació per a bancs i grans tenidors d’habitatge, però també per aquells propietaris que disposin de més de 15 habitatges.

A aquest tipus de propietaris se’ls imposarà l’obligació d’oferir un lloguer social al llogater quan aquest acrediti situació de vulnerabilitat residencial amb informe dels serveis socials municipals. Aquesta possibilitat prevaldrà tant en casos de finalització de contracte de lloguer, com en casos de desnonament, i també pels ocupants d’habitatges per un període superior als 6 mesos anteriors a l’entrada en vigor d’aquest decret.

Aquest lloguer social obligatori serà per un període de 5 anys, en el cas que els propietaris siguin persones físiques, o 7 anys en cas que ho siguin persones jurídiques.

El Decret també incideix sobre els edificis amb obres inacabades i preveu l’aplicació de sancions o expropiacions per tal de desencallar aquestes situacions.

El dret de tempteig i retracte actual de que disposen la Generalitat, Ajuntaments i entitats socials que afecta a la transmissió d’habitatges procedents d’execucions hipotecàries, s’amplia geogràficament a tot el territori de Catalunya i en l’àmbit temporal es prolonga la seva vigència fins el 2027.

En quant a les mesures per ampliar l’oferta de lloguer el decret vol que hi hagi més sol disponible per a Habitage de Protecció Oficial. En aquest sentit preveu un termini d’1 any en què els Ajuntaments han d’inventariar els solars públics susceptibles de construir-hi HPO i en 2 anys hauran d’elaborar un programa d’actuació concertada per posar a disposició de la ciutadania habitatges d’HPO de lloguer.

Per altra banda es preveu aprovar un Pla Sectorial d’Habitatge en el termini d’un any, que podrà preveure pel municipis «amb demanda residencial forta acreditada» reservar per HPO un 50% del sostre en sol urbanitzable i un 40% en sol urbà no consolidat.

El decret també preveu la creació d’estímuls a la iniciativa privada per la la construcció d’HPO, com ara la cobertura d’impagaments per part de la Generalitat, així com la prioritat en la percepció d’ajuts al pagament del lloguer per als adjudicataris dels habitatges.

En aquesta mateixa línia també es preveu la possibilitat que els plans urbanístics destinin terrenys per a la construcció d’habitatges de lloguer.

Les modificacions que s’estableixen en les condicions de l’HPO és que aquests mantindran aquesta condició sempre que es construeixin sobre sol destinat a HPO, d’acord amb el planejament urbanístic o que formi part d’un patrimoni públic de sol i d’habitatge.

En quant al preu de venda, s’estableix un únic preu que quedarà ponderat en atenció al municipi on està l’habitatge, a l’antiguitat del mateix, estat de conservació, l’eficiència energètica, etc…

Per altra banda l’adjudicació dels habitatges d’HPO, tant de promoció privada com de promoció pública estarà regulada per les bases que estableixi l’administració, i anualment s’haurà de revisar el compliment dels requisits establerts per a romandre en el Registre de sol·licitants.

A la Cambra us podem assessorar en les conseqüències que aquest decret pot suposar en l’administració dels vostres lloguers.

ACTUALITAT

28/09/23

La Cambra de la Propietat Urbana de Girona inaugura nova oficina a Palamós

Amb aquesta ja són sis les oficines que l’entitat té repartides pel territori gironí La Cambra de la Propietat Urbana va inaugurar ahir, dia 27 de setembre, la seva nova oficina a Palamós. L’acte va comptar amb la presència del president de l’entitat, Martí Casanovas, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i el President del Consell […]

...

18/09/23

Recurs d’alçada contra la limitació de rendes en zones de mercat residencial tens

Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]

...

07/09/23

Quines reparacions corren a càrrec de l’inquilí i quines a càrrec del propietari en un immoble de lloguer?

Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental  que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]

...

28/08/23

La Generalitat determina que els propietaris de cinc habitatges o més siguin considerats grans tenidors

La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Serveis tècnics

Assessorament en reformes, certificats energètics, ITE, cèdules, valoracions Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 200 616
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU