La mesura queda recollida en el Decret llei 50/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d’habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d’allotjament en règim de lloguer, publicat al DOGC el dia 11 de desembre de 2020.
La Generalitat de Catalunya estableix en aquest Decret Llei que els arrendadors no podran repercutir als llogaters les despeses generals i els serveis individuals de l’habitatge (per exemple, despeses comunitàries o assegurança de la llar, entre d’altres) si aquesta repercussió no es va pactar en el contracte d’arrendament precedent, en el cas d’existir, si aquest es va signar amb posterioritat al dia 22 de setembre de 2015 -cinc anys anteriors a la data d’entrada en vigor de la llei de contenció de rendes de Catalunya.
Quan ens afecta la norma?
Afecta als nous contractes d’arrendament d’habitatge i les pròrrogues que es signin a partir del dia 12 de desembre de 2020 -data d’entrada en vigor d’aquest Decret Llei.
Als lloguers de quines poblacions afecta ?
Recordem que la llei de Contenció de rendes a les comarques de Girona afecta en aquest primer any de vigor, a les poblacions de Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palafrugell i Salt. A les demés poblacions segueix aplicable la llibertat de pacte entre les parts, tant per la determinació del preu de lloguer, com per establir repercussions.
Supòsits en els que es pot trobar l’arrendador:
Què passa si el contracte anterior es va signar abans del dia 22 de setembre de 2015?
En aquest cas, l’arrendador podrà repercutir les despeses generals i els serveis individuals sempre i quan s’indiqui de manera expressa en el nou contracte d’arrendament d’habitatge o pròrroga. Caldrà indicar de manera desglossada i diferenciada a la renda els imports a què es refereixen. El llogater ha de conèixer exactament la xifra que haurà de pagar per aquests conceptes.
Què passa si el contracte anterior es va signar amb posterioritat al dia 22 de setembre de 2015 i ja estava repercutint les despeses generals i els serveis individuals de l’immoble?
En aquest cas, la norma ens permet seguir repercutint les despeses generals i els serveis individuals. Ara bé, caldrà indicar-ho de manera clara i precisa en el nou contracte d’arrendament o pròrroga convencional.
Què passa si el contracte anterior es va signar amb posterioritat al dia 22 de setembre de 2015 i no estava pactada la possibilitat de repercutir aquestes despeses, però ara sí vull que ho pagui?
Malauradament, en aquest cas, no es podrà pactar que el llogater assumeixi el pagament de les despeses ni dels serveis individuals en el nou contracte d’arrendament o document de pròrroga. La norma ho prohibeix expressament.
Per tant, si bé és cert, que des de Cambra, hem estat recomanant que l’arrendador repercuteixi, de manera diferenciada a la renda: les despeses comunitàries d’escala, tal i com ho permet fer la Llei d’Arrendaments Urbans, a partir d’ara, si vam signar un contracte d’arrendament d’habitatge amb posterioritat al 22 de setembre de 2015 i en el seu redactat no es va pactar aquesta possibilitat, ara tampoc podrem repercutir-les.
Des de Cambra, pensem que si que es podran repercutir l’IBI i les taxes municipals, de forma diferenciada a la renda, ja que la prohibició d’aquest Decret-Llei, només es refereix a les despeses generals del immoble i als serveis individuals però, en cap cas, als tributs o taxes. En aquest mateix sentit la vigent Llei d’Arrendaments Urbans regula separadament aquestes despeses comunitaris dels tributs com a conceptes repercutibles. En conseqüència podem entendre que la regulació del Decret Llei no afecta a las repercussions del IBI o de les taxes municipals, que si que es podran repercutir.
Els Préstecs Emancipació de la Generalitat de Catalunya són una gran oportunitat per comprar el teu primer pis a Catalunya. La Generalitat de Catalunya ha llançat una nova línia de préstecs per a joves que permetrà finançar fins el 20% del preu de l’entrada del primer habitatge, amb un màxim de 50.000€, sense interessos i […]
...
Amb l’objectiu de facilitar l’accés i la permanència en un habitatge de lloguer o de cessió d’ús (acord pel qual una persona permet a una altra utilitzar un habitatge a canvi d’una compensació econòmica) s’ha establert una convocatòria per demanar ajudes per poder pagar l’arrendament d’un habitatge o d’una habitació. Aquestes subvencions van adreçades a […]
...
Conscients que els costos i el procés d’arrendament s’han complicat com a conseqüència de les noves obligacions provinents de les regulacions de contenció de renda, des de la Cambra de la Propietat de Girona volem facilitar al màxim la gestió dels arrendaments. Per aquest motiu, tots aquells propietaris que s’incorporin al servei d’administració de finques […]
...
S’ha limitat la reducció del 90% a l’IRPF per als propietaris que lloguin habitatges situats en àrees tensionades. Aquesta rebaixa fiscal només s’aplica si el nou contracte de lloguer estableix un preu almenys un 5 % inferior al del contracte anterior. Això significa que, cada vegada que es canviï d’arrendatari, fins i tot si el llogater […]
...