CAT / ESP

Manteniment dels edificis i les Inspeccions Tècniques d’Edificis

L’Agència d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’enviament de milers de cartes per a tot el territori català, està informant a les Comunitats de Propietaris i a tots els propietaris d’immobles, sobre l’obligatorietat de fer la Inspecció Tècnica dels Edificis, quan aquests tenen més de 45 anys de vida, és a dir, si han estat construïts abans del 1972.

Com molta gent sap, i com tothom hauria de saber, la ITE és la inspecció tècnica d’edificis, que és portada a terme per un tècnic qualificat (ja sigui un arquitecte, un aparellador o un arquitecte tècnic), mitjançant la redacció de l’informe corresponent.

Es tracta de fer un diagnòstic de l’edifici perquè els propietaris en coneguin l’estat de conservació i procedeixin a executar les obres que calen per tal que l’immoble estigui en les condicions correctes, en cas que s’hi trobin deficiències.

Aquestes deficiències poden rebre una qualificació que va des de lleu a molt greu. La decisió cau en mans del criteri del tècnic responsable i en funció de les característiques de l’immoble.

Cal recordar que si les deficiències són greus o molt greus caldrà prendre mesures cautelars de forma immediata; ja sigui per la pròpia seguretat dels ocupants dels habitatges, per la dels vianants o per la pròpia estabilitat de l’edifici. En qualsevol altre cas, s’obrirà un termini de temps d’uns dos anys per executar les obres de reparació; prèvia redacció d’un Pla de Rehabilitació on els propietaris puguin preparar-se convenientment, tant a nivell econòmic com logístic.

Aquesta campanya engegada per l’Agència de l’Habitatge té caràcter informatiu i vol impulsar la inspecció de tots els edificis que es trobin amb la obligatorietat de fer-la.

La responsabilitat de passar l’ITE recau sobre la comunitat de propietaris, o sobre el propietari únic, amb l’advertiment que l’incompliment de l’obligació de passar-la és una falta greu que pot comportar sancions de com a mínim 9000 euros, segons el que estableix el Decret 67/2015 i amb la Llei del Dret a l’Habitatge.

Ha arribat el moment de prendre’s seriosament aquesta qüestió, i no només per la possible sanció, si més no, per la imperiosa necessitat de mantenir els edificis en correcte estat de conservació.

¿Per què no dubtem quan es tracta del nostre vehicle, amb la coneguda i acceptada ITV? Doncs el mateix hauríem de pensar en relació als nostres habitatges.

L’ITE és una eina imprescindible per a la bona salut del parc d’habitatges de qualsevol població, i la conservació i rehabilitació dels nostres edificis és una tasca que cal fer conjuntament entre l’administració (ajuntaments i Generalitat), els agents intermediaris del sector i els propietaris d’immobles.

En aquest sentit, hi ha ajudes econòmiques, en forma de subvencions a fons perdut, que poden arribar a finançar fins al 35% del cost total de les obres de rehabilitació o del 50% del cost quan es tracta de millores d’accessibilitat.

Cal inculcar la cultura del manteniment dels edificis com una oportunitat de millora de la qualitat de vida dels ocupants, siguin propietaris o no, a l’hora que s’aconsegueix una revalorització del patrimoni propi i el de tota la ciutat.

Des del Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya volem reforçar la campanya informativa iniciada per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, posant-nos a disposició de tots aquells que vulguin informar-se.

Agustí Pujol
President del Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya

ACTUALITAT

27/03/24

Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges?

La Cambra de la Propietat Urbana de Girona organitza una jornada presencial i telemàtica el 9 d’abril a les 18.30h La presentació de la jornada anirà a càrrec de Miquel Costa, Gerent de la Cambra. Després, tindrà lloc la conferència, que farà Antoni Calle, Advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra, qui explicarà tot el que has de saber com a […]

...

15/03/24

Què cal saber sobre la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya

En aplicació de la “Ley de Vivienda”, des del 16 de març de 2024, a Catalunya és aplicable la regulació dels preus del lloguer, que afecta només els contractes de lloguer que es formalitzin a partir d’aquest dia, de l’entrada en vigor d’aquesta nova regulació. Per tant, en res afecta als lloguers que ja estiguin […]

...

15/03/24

Respecte a la nova regulació dels preus del lloguer

Comença, de nou, una etapa en què els preus de lloguer dels habitatges quedaran regulats i, per tant, deixaran de ser els pactats entre propietaris i llogaters, és a dir, deixaran de tenir el preu que es determinava d’acord amb les condicions de l’habitatge, la superfície, l’estat de conservació, la ubicació… Els preus de lloguer […]

...

14/03/24

L’impost de plusvàlua amb pèrdues és nul i procedeix la seva devolució

El Tribunal Suprem ha reconegut, en la sentència dictada el passat 28 de febrer, el dret dels contribuents a recuperar el que s’ha pagat per l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), més conegut com a «plusvàlua municipal». Aquesta nul·litat afecta també a les liquidacions fermes, quan en la transmissió per […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU