De forma excepcional, s’imposa una limitació temporal a l’actualització de les rendes dels contractes de lloguer d’habitatge.
El dia 31 de març de 2022 va entrar en vigor el Reial Decret-Llei 6/2022, de 29 de març, pel qual s’adopten mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna. D’altra banda, el dia 27 de juny de 2022 va entrar en vigor el Reial Decret Llei 11/2022, de 25 de juny, que determina la pròrroga de les mesures aprovades per l’anterior Reial Decret.
Entre aquestes mesures aprovades pel Govern, s’estableix de forma temporal i excepcional, una limitació a l’actualització de les rendes que afectarà als contractes d’habitatge habitual vigents.
A quins contractes afecta la mesura?
Afecta als contractes d’habitatge habitual signats amb posterioritat a l’1 de gener de 1995 que compleixin l’anualitat de la seva vigència en el període comprès entre el 31 de març i el 30 de juny de 2022. Queden exclosos els contractes de renta antiga i els contractes d’ús diferent a habitatge -locals, contractes de temporada,…-. Amb la pròrroga aprovada el dia 27 de juny del corrent any, el període s’ha ampliat fins el dia 31 de desembre de 2022.
En què consisteix?
Arribada la data de revisió del contracte, les parts podran pactar l’increment de la renda. En cas de no arribar a un acord i, de forma temporal i excepcional, no es podrà actualitzar la renda aplicant l’IPC inicialment pactat, s’haurà d’aplicar l’Índex de Garantia de Competitivitat. Aquest índex estableix una taxa de revisió de preus consistent amb la recuperació de competitivitat en front a la euro. En virtut de la Llei 2/2015, de 30 de març, de desindexació de l’economia espanyola, quan la taxa de variació d’aquest índex se situï per sota de del 0 per cent es prendrà aquest valor com a referència, el que equivaldria a l’aplicació de la regla de no revisió. Quan la taxa de variació d’aquest índex superi l’objectiu a mig termini d’inflació anual del Banc Central Europeu (2%), es prendrà aquest valor com a referència.
A qui afecta aquesta limitació?
Aquesta limitació serà obligatòria per als grans tenidors, als que s’imposa la obligació de pactar amb el llogater l’actualització sense poder superar el que marqui l’IGC (2% màxim). La norma defineix als grans tenidor com a les persones físiques o jurídiques que siguin titulars de més de deu immobles urbans d’ ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 m2 d’ ús residencial, excloent en tot cas garatges i trasters. Els propietaris que no tinguin la condició de grans tenidors, podran pactar lliurement l’increment de la renda amb els llogaters, i només s’imposarà el límit de no superar l’IGC si no s’arriba a cap pacte.
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...