Les façanes són la cara visible des de l’exterior dels murs verticals que tanquen un edifici. Les façanes, com totes les altres parts d’un edifici, estan sotmeses a l’aparició de lesions que poden tenir l’origen a l’envelliment dels materials, a un mal disseny constructiu, a un defecte de construcció, o bé a una circumstància accidental; en les façanes, pel fet d’estar en contacte directe amb l’exterior, hi intervé també l’acció continuada dels agents atmosfèrics.
L’objectiu d’aquest article és fer una catalogació, a grans trets, de les principals lesions que podem trobar a les façanes, ordenades segons el lloc on habitualment es localitzen. No és d’estranyar que molts propietaris cerquin un assessorament tècnic especialitzat per tal de buscar l’origen i posar solució a les lesions de les seves façanes, ja que són molt freqüents, i poden aparèixer tant a la superfície general, com en els elements singulars.
A la superfície de la façana, segons el tipus d’acabat superficial exterior que tingui, hi podem trobar diverses lesions, en funció de si són acabats de tipus continu, discontinu o vist. Aquestes lesions són:
En tots els tipus d’acabats poden sorgir esquerdes profundes que travessin el gruix del mur, i causin humitats per filtració d’aigua a l’interior de l’edifici.
En els elements singulars de la façana, com són els balcons, les cornises i els coronaments, les baranes, les juntes de dilatació, etc. hi apareixen diverses lesions:
En els balcons, apareixen esquerdes en el paviment, o bé les peces de paviment s’aixequen. També succeeix que el sistema d’impermeabilització perd les seves propietats, i deixa de ser estanc a l’aigua pluvial. Aquest fet provoca filtracions d’aigua a la cara inferior del balcó i, en el cas de ser de formigó armat, oxidació de les armadures d’acer. Quan les armadures estan situades massa a l’extrem, en augmentar de volum, esquerden el formigó i provoquen despreniments.
Les lesions que apareixen a les façanes poden comportar perill per a la integritat i el despreniment de certs elements constructius, fet que implica, en casos, perill per a les persones. Quan en una lesió no s’actua a temps, aquesta s’agreuja i afecta a altres elements constructius, augmenta l’extensió, i provoca altres lesions derivades, amb el conseqüent increment del cost econòmic de la reparació . Davant d’aquesta situació, el camí que cal seguir és clar: és important reparar les lesions existents amb les actuacions reparadores específiques i, per tal de prevenir-les, cal realitzar les actuacions de manteniment i de revisió oportunes.
El president del Govern espanyol ha anunciat un paquet de mesures destinades a combatre la crisi de l’accés a l’habitatge i a proporcionar a la ciutadania més pisos, amb una regulació més estricta i més ajudes. Amb aquest pla de promoció de l’accés a l’habitatge, Pedro Sánchez ha destacat la necessitat d’una intervenció pública compartint […]
...
Des d’aquest 2 de gener ja està en vigor la nova regulació dels contractes de curta durada. No obstant això, la seva aplicació es demorarà fins a l’1 de juliol ja que, d’aquesta forma, es donarà un termini per a generar les eines tecnològiques necessàries per a la seva aplicació. La regulació afecta a tots […]
...
Aquest nou índex de referència afecta només als signats després de l’entrada en vigor de la Llei d’Habitatge, el 26 maig del 2023. Una de les mesures incloses en la Llei 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge, consisteix en limitar els percentatges a l’hora d’actualitzar les rendes dels lloguers. Així doncs, per tal […]
...
Et convidem a visitar l’Exposició “Les cares dels colors”, on s’exposaran les obres d’Ezequiel Casamada. La inauguració d’aquesta exposició tindrà lloc aquest divendres 3 de gener a les 19 h, i es podrà visitar a la seu de la Cambra, al carrer Ciutadans, 12, de Girona, del 3 de gener al 3 de febrer, de […]
...