Les façanes són la cara visible des de l’exterior dels murs verticals que tanquen un edifici. Les façanes, com totes les altres parts d’un edifici, estan sotmeses a l’aparició de lesions que poden tenir l’origen a l’envelliment dels materials, a un mal disseny constructiu, a un defecte de construcció, o bé a una circumstància accidental; en les façanes, pel fet d’estar en contacte directe amb l’exterior, hi intervé també l’acció continuada dels agents atmosfèrics.
L’objectiu d’aquest article és fer una catalogació, a grans trets, de les principals lesions que podem trobar a les façanes, ordenades segons el lloc on habitualment es localitzen. No és d’estranyar que molts propietaris cerquin un assessorament tècnic especialitzat per tal de buscar l’origen i posar solució a les lesions de les seves façanes, ja que són molt freqüents, i poden aparèixer tant a la superfície general, com en els elements singulars.
A la superfície de la façana, segons el tipus d’acabat superficial exterior que tingui, hi podem trobar diverses lesions, en funció de si són acabats de tipus continu, discontinu o vist. Aquestes lesions són:
En tots els tipus d’acabats poden sorgir esquerdes profundes que travessin el gruix del mur, i causin humitats per filtració d’aigua a l’interior de l’edifici.
En els elements singulars de la façana, com són els balcons, les cornises i els coronaments, les baranes, les juntes de dilatació, etc. hi apareixen diverses lesions:
En els balcons, apareixen esquerdes en el paviment, o bé les peces de paviment s’aixequen. També succeeix que el sistema d’impermeabilització perd les seves propietats, i deixa de ser estanc a l’aigua pluvial. Aquest fet provoca filtracions d’aigua a la cara inferior del balcó i, en el cas de ser de formigó armat, oxidació de les armadures d’acer. Quan les armadures estan situades massa a l’extrem, en augmentar de volum, esquerden el formigó i provoquen despreniments.
Les lesions que apareixen a les façanes poden comportar perill per a la integritat i el despreniment de certs elements constructius, fet que implica, en casos, perill per a les persones. Quan en una lesió no s’actua a temps, aquesta s’agreuja i afecta a altres elements constructius, augmenta l’extensió, i provoca altres lesions derivades, amb el conseqüent increment del cost econòmic de la reparació . Davant d’aquesta situació, el camí que cal seguir és clar: és important reparar les lesions existents amb les actuacions reparadores específiques i, per tal de prevenir-les, cal realitzar les actuacions de manteniment i de revisió oportunes.
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...