Reallotgem.cat és un programa impulsat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per llogar pisos privats buits per tal de poder-hi allotjar, per la via de la cessió d’ús, families en situació d’emergència econòmica i social.
Destinataris
Per una part persones en situació d’emergència econòmica i social que havent obtingut proposta favorable d’adjudicació d’habitatge per part de la Mesa d’emergències de Catalunya, estiguin pendents de reallotjament.
Per altra part Propietaris d’habitatges ubicats en els municipis en els quals hi ha casos de persones en situació d’emergència pendents de reallotjament per part de la Mesa d’emergències de Catalunya o municipal.
Captació de l’habitatge
La captació de l’habitatge anirà a càrrec de l’ajuntament corresponent, que tingui formalitzat acord amb l’Agencia Catalana de l’Habitatge.
Requisits dels habitatges:
Adjudicació
Signatura del contracte de lloguer
L’import màxim de la renda mensual dels contractes de lloguer s’ajustarà als límits establerts per la Llei 11/2020, de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges.
En el moment de la formalització de l’arrendament, l’Agència tramitarà el pagament en una sola vegada de la renda dels primers 18 mesos de contracte i la fiança. Transcorreguts els primers 18 mesos, l’Agència podrà desistir lliurement del contracte sense haver d’indemnitzar el propietari de l’habitatge.
Reallotjament de les persones beneficiàries
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya formalitzarà una cessió d’ús amb la persona adjudicatària procedent de la Mesa d’emergències. L’import del cànon que abonaran les persones cessionàries dels habitatges i apartaments serà el resultat d’aplicar els percentatges relatius al lloguer social establerts per la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.
El Programa Reallotgem s’impulsarà entre el mes de desembre de 2020 i el mes de desembre de 2021.
Es preveu destinar 21 milions d’euros a aquesta finalitat i llogar entre 1.300 i 1.500 habitatges l’any 2021.
El darrer any s’ha comptabilitzat un boom del lloguer d’habitacions, ja que, als portals immobiliaris que reben més visites, la comercialització d’aquest tipus de lloguer, que suposen una parcel·lació dels habitatges, s’ha convertit en la seva oferta habitual. Per exemple, segons dades de Fotocasa, l’oferta de pisos compartits ha crescut un 20% en els darrers […]
...
El 9 de novembre de 2023 va entrar en vigor el Decret llei de la Generalitat de Catalunya que estableix una nova regulació per als pisos turístics, subjectant-los a l’obtenció prèvia de llicència urbanística. Aquesta llicència s’exigirà en aquells municipis de Catalunya on existeixen problemes d’accés a l’habitatge, i en aquells altres municipis on la […]
...
Com succeeix cada any per aquestes dates, els ajuntaments comencen a tramitar l’aprovació de les ordenances fiscals que determinaran, entre altres aspectes, els impostos, preus públics i taxes municipals que s’aplicaran durant l’exercici de 2024. En les aprovacions inicials d’aquestes ordenances pels municipis de Girona, Figueres, Olot, Sant Feliu de Guíxols i Palamós (municipis on […]
...
El passat 14 d’octubre es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una Ordre Ministerial per la qual es va aprovar un factor de minoració dels valors de referència dels immobles, que serà d’aplicació per l’exercici fiscal de 2024. Per entendre a quins impostos afecta aquest factor, és necessari tenir clars alguns conceptes: Què […]
...