Quan a conseqüència de l’actual pandèmia, es produeixen situacions econòmicament difícils que afecten al pagament de les rendes de lloguer, sempre es aconsellable arribar a acords entre les parts que permetin aplicar solucions específiques per a cada cas. De no ser possible arribar a un acord, seran d’aplicació les mesures, que es varen acordar el mes de març de 2020 en el primer estat d’alarma, i que ara es veuen prorrogades una vegada més.
En que consisteix?
Els arrendataris d’habitatge habitual a qui els finalitzi el contracte d’arrendament, o les seves pròrrogues, dins del vigent estat d’alarma (fins el 9 de maig), podran demanar una pròrroga del contracte de sis mesos, que obligatòriament ha de ser acceptada pel propietari. Tan sols es preveu una prorroga de sis mesos, que no afectarà a aquells contractes als quals s’hagi aplicat aquesta pròrroga amb anterioritat.
Excepcions
No serà d’aplicació si l’arrendador necessita l’habitatge per a ell, per als seus familiars de primer grau, o pel seu cònjuge en cas de separació, i així ho hagi comunicat segons disposa la LAU.
Efectes
El contracte seguirà vigent durant aquest període i són de compliment totes les seves clàusules convingudes.
A qui afecta?
En quant als llogaters, s’hi poden acollir aquells arrendataris d’habitatge habitual que estiguin en una situació de vulnerabilitat econòmica com a conseqüència de la situació generada per la Covid-19 (definida en l’article 5 del RDL 11/2020). En quant als arrendadors, queden obligats per aquesta disposició aquells propietaris considerats grans tenidors, a aquests efectes tenen la consideració de grans tenidors aquells que siguin titulars de més de deu immobles urbans, exceptuant pàrquings i trasters, o d’una superfície construïda superior als 1.500 m2.
En que consisteix?
Per aquells llogaters que demanin aquesta flexibilització de la renda, el propietari arrendador podrà optar entre reduir l’import del lloguer en un 50% fins a la finalització de l’estat d’alarma i com a màxim durant quatre mesos, o ajornar la totalitat dels imports de renda corresponent al període que acabem d’especificar. En aquests casos el total de l’import ajornat es prorratejarà a partir de final de la moratòria i per a un període mínim de tres anys, o el temps que quedi de vigència fins a la finalització del contracte.
En tot cas recordem que el període màxim d’aplicació d’aquestes mesures es de quatre mesos, per tant no serà d’aplicació en aquells supòsits que ja s’hagi practicat amb anterioritat.
Com sempre els recordem que els serveis jurídics de la Cambra estan a la seva disposició per a qualsevol aclariment al respecte.
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...
Aquest passat dimarts 22 d’agost, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la Resolució de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat per la qual es declara 140 municipis catalans com a zones de mercat residencial tensionat. Abans d’aquesta resolució, la Secretaria d’Habitatge va desestimar de forma genèrica les al·legacions presentades, entre d’altres […]
...