CAT / ESP

La devolució de la fiança al llogater

La devolució de la fiança al llogater és una de les qüestions que generen més discrepancies en matèria d’arrendaments. Quan s’ha acabat el contracte de lloguer, s’ha de procedir a la devolució de la fiança. El propietari o arrendador pot acudir a la Cambra i allà es farà el tràmit amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) per a la devolució mitjançant ingrés directament de l’Incasòl al compte corrent del propietari, que és qui va fer el dipòsit.

Legalment, el propietari té, des que li han tornat les claus, un mes per restituir al llogater el saldo de la fiança. Un cop transcorregut aquest temps, el llogater tindrà dret a reclamar interessos moratoris.

L’import a retornar al llogater serà la diferència entre la quantitat entregada al seu dia pel llogater al propietari en concepte de fiança i l’import que quedi determinat d’obligacions pendents d’atendre pel llogater. Ara bé, la qüestió principal és saber si la fiança serveix per garantir totes les obligacions del llogater o inquilí (incloent-hi naturalment les econòmiques) o si només serveix per garantir els possibles danys i desperfectes causats a l’habitatge o al local llogat.

Els tribunals consideren que la fiança es presta per garantir a l’arrendador, el compliment de les obligacions del llogater, tant les econòmiques com les del bon ús de l’immoble arrendat.

Així mateix, el llogater no ha de donar per pagat cap mes de renda o altres quantitats econòmiques sota el pretext que l’arrendador té uns diners que són seus, ja que estaria decidint, unilateralment i abans d’acabar el contracte, la finalitat d’aquests diners i deixaria, a la pràctica, el contracte sense fiança.

Quan s’ha de retornar la fiança?
L’arrendador estarà obligat a retornar la fiança íntegrament a l’inquilí quan, un cop acabat el contracte, aquest hagi complert amb totes les seves obligacions.

Quan es pot retenir la fiança?
Sempre que no s’hagin extingit les obligacions de l’inquilí; és a dir, quan existeixin obligacions imputables a l’inquilí. Així doncs, es pot retenir la fiança en els casos següents:

Quins desperfectes, no son imputables al llogater i per tant no son deduïbles de la fiança?

El problema a la pràctica
El dia a dia ens demostra que el problema sorgeix quan el llogater creu que ell no ha incomplert les seves obligacions i l’arrendador, en canvi, no ho veu així i reté la fiança per arreglar el dany. L’arrendador, per exemple, considera que l’inquilí ha incomplert la seva obligació de tenir cura de l’immoble en lliurar-lo en unes condicions menys bones que les que aquest tenia en ser lliurat a l’inquilí.

Si no hi ha un acord entre les parts pel que fa a la responsabilitat i a la quantia econòmica dels danys, serà el jutge qui haurà de decidir si s’ha produït o no l’incompliment de l’inquilí i si, per tant, la retenció de la fiança està justificada o aquesta li ha de ser retornada.

Finalment, cal tenir present que tot el que exposem són regles de caràcter general, però caldrà analitzar cas per cas tenint el contracte al davant i distingint entre tipus d’arrendament (habitatge, local, nau, despatx, etc.).

Davant de qualsevol dubte, podeu consultar a la Cambra de la Propietat Urbana de Girona.

ACTUALITAT

25/04/25

Qui ha de reparar una terrassa d’ús privatiu: el propietari o la comunitat de veïns?

Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]

...

14/04/25

Els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges són tant efectius com promet la Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener?

El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]

...

11/04/25

Durant el 2024 van baixar els preus del lloguer i es van reduir dràsticament els nous contractes i les aportacions al parc d’habitatges

Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]

...

08/04/25

Vols vendre casa teva i no saps com començar?

El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.