CAT / ESP

Fórmules per rendibilitzar l’habitatge: la venda de la nua propietat amb reserva d’usdefruit vitalici

la venda de la nua propietat amb reserva d’usdefruit vitalici

Cada cop és més freqüent que les persones d’edat avançada amb dificultats econòmiques es plantegin vendre la seva propietat.

El problema principal per a elles és que, si venen el seu habitatge, hauran de marxar de casa seva i anar a viure de lloguer a un altre habitatge. Això té un parell d’inconvenients afegits:

Per aquests fets, una alternativa que últimament està proliferant és la venda de la propietat reservant-se l’usdefruit vitalici.

En què consisteix l’usdefruit vitalici?

És una operació per la qual el propietari d’un habitatge, normalment major de 65 anys, ven la nua propietat conservant l’usdefruit vitalici de l’habitatge a canvi d’un pagament únic per la venda de la nua propietat. D’aquesta forma, ja no serà l’amo de l’habitatge, però si que podrà viure a l’habitatge fins a la seva defunció.

Fiscalitat

El comprador de la nua propietat haurà de fer front als mateixos impostos que si es tractés d’una compravenda normal. L’operació es trobarà subjecta a l’impost de transmissions patrimonials (ITP), tribut cedit a les comunitats autònomes, per la qual cosa s’haurà de tenir en compte la comunitat autònoma on es trobi l’habitatge per aplicar un tipus impositiu o un altre. En el cas de la comunitat autònoma de Catalunya, el tipus impositiu és del 10%.

El venedor de la nua propietat que, a la vegada, és usufructuari, haurà de pagar l’IRPF pel guany obtingut per la venda de la nua propietat. Tanmateix, podria no haver de liquidar-lo, ja que en el cas de ser major de 65 anys i transmetre el seu habitatge habitual, estaria exempt de tributar per l’IRPF, perquè es tracta d’una exempció contemplada en la Llei de l’IRPF.

A més a més, el venedor sí que haurà de liquidar l’impost municipal de Plusvàlua a l’Ajuntament on es trobi l’immoble.

Despeses de l’usufructuari

Com a usufructuari de l’habitatge, haurà de fer front a les despeses de conservació i també al pagament de l’impost de béns immobles (IBI), així com la taxa de brossa.

Si l’habitatge es troba en règim de propietat horitzontal, és a dir, si forma part d’una comunitat de propietaris, tant les quotes ordinàries com les extraordinàries corresponen al nu propietari i no a l’usufructuari.

Despeses del nu propietari

El nu propietari haurà de fer front a totes les reparacions extraordinàries i necessàries per conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat.

ACTUALITAT

22/07/24

És legal tallar els subministraments a un arrendatari que no abona els rebuts del lloguer?

Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]

...

12/07/24

El preu mitjà de lloguer a la ciutat de Girona supera per primera vegada a la història els 800 euros

En els darrers dos anys totes les poblacions gironines analitzades han registrat el seu màxim històric del preu del lloguer. A la ciutat de Girona el lloguer ha pujat un 5,9%, a Figueres el preu del lloguer és un 9% més alt que fa un any i a Olot ha crescut gairebé un 6%. La […]

...

04/07/24

Publicada la declaració que regularà els preus del lloguer en 31 nous municipis de les comarques gironines

Per tal que entri en vigor aquesta regulació, farà falta que el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la publiqui al BOE La Generalitat dona un nou pas en la regulació dels preus de lloguer. Com ja vam comentar en aquest article, s’amplia en 31 el nombre de municipis afectats per la regulació de preus a […]

...

02/07/24

El Ministeri de Consum estudia introduir l’IVA als pisos turístics per reduir-ne l’oferta il·legal

El Ministeri de Consum està plantejant una sèrie de mesures que cerquen l’eliminació de la publicitat de pisos turístics il·legals a plataformes d’Internet i la limitació dels lloguers i l’aplicació de l’IVA en l’activitat de pisos turístics a Espanya. Així ho ha manifestat recentment en Pablo Bustinduy, ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030. […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.

MENU