Cada cop és més freqüent que les persones d’edat avançada amb dificultats econòmiques es plantegin vendre la seva propietat.
El problema principal per a elles és que, si venen el seu habitatge, hauran de marxar de casa seva i anar a viure de lloguer a un altre habitatge. Això té un parell d’inconvenients afegits:
Per aquests fets, una alternativa que últimament està proliferant és la venda de la propietat reservant-se l’usdefruit vitalici.
És una operació per la qual el propietari d’un habitatge, normalment major de 65 anys, ven la nua propietat conservant l’usdefruit vitalici de l’habitatge a canvi d’un pagament únic per la venda de la nua propietat. D’aquesta forma, ja no serà l’amo de l’habitatge, però si que podrà viure a l’habitatge fins a la seva defunció.
El comprador de la nua propietat haurà de fer front als mateixos impostos que si es tractés d’una compravenda normal. L’operació es trobarà subjecta a l’impost de transmissions patrimonials (ITP), tribut cedit a les comunitats autònomes, per la qual cosa s’haurà de tenir en compte la comunitat autònoma on es trobi l’habitatge per aplicar un tipus impositiu o un altre. En el cas de la comunitat autònoma de Catalunya, el tipus impositiu és del 10%.
El venedor de la nua propietat que, a la vegada, és usufructuari, haurà de pagar l’IRPF pel guany obtingut per la venda de la nua propietat. Tanmateix, podria no haver de liquidar-lo, ja que en el cas de ser major de 65 anys i transmetre el seu habitatge habitual, estaria exempt de tributar per l’IRPF, perquè es tracta d’una exempció contemplada en la Llei de l’IRPF.
A més a més, el venedor sí que haurà de liquidar l’impost municipal de Plusvàlua a l’Ajuntament on es trobi l’immoble.
Com a usufructuari de l’habitatge, haurà de fer front a les despeses de conservació i també al pagament de l’impost de béns immobles (IBI), així com la taxa de brossa.
Si l’habitatge es troba en règim de propietat horitzontal, és a dir, si forma part d’una comunitat de propietaris, tant les quotes ordinàries com les extraordinàries corresponen al nu propietari i no a l’usufructuari.
El nu propietari haurà de fer front a totes les reparacions extraordinàries i necessàries per conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat.
Ha començat una nova legislatura a Catalunya, en què el PSC governarà en solitari. No obstant això, necessitarà el suport d’altres formacions polítiques per a aprovar les principals lleis del mandat. Per aquest motiu, el PSC ha establert uns Acords de Govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i els Comuns, fet que ha permès tant […]
...
La cèdula d’habitabilitat és el document administratiu que certifica que un habitatge compleix les condicions necessàries per poder-hi viure. Aquest certificat l’ha d’expedir la Generalitat de Catalunya i determina que l’habitatge no presenta riscos per a la seguretat i salut dels inquilins. Obligatorietat Aquesta cèdula és necessària en qualsevol transmissió, ja sigui que es vulgui […]
...
El Certificat d’Eficiència Energètica (CEE) és un document oficial que informa sobre el consum d’energia i les emissions de CO₂ d’un habitatge. Aquest certificat classifica l’habitatge en una escala que va de la lletra A (màxima eficiència) a la G (mínima eficiència). Aquesta classificació es basa en factors com l’aïllament tèrmic, l’orientació de l’habitatge, els […]
...
Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]
...