Cada cop és més freqüent que les persones d’edat avançada amb dificultats econòmiques es plantegin vendre la seva propietat.
El problema principal per a elles és que, si venen el seu habitatge, hauran de marxar de casa seva i anar a viure de lloguer a un altre habitatge. Això té un parell d’inconvenients afegits:
Per aquests fets, una alternativa que últimament està proliferant és la venda de la propietat reservant-se l’usdefruit vitalici.
És una operació per la qual el propietari d’un habitatge, normalment major de 65 anys, ven la nua propietat conservant l’usdefruit vitalici de l’habitatge a canvi d’un pagament únic per la venda de la nua propietat. D’aquesta forma, ja no serà l’amo de l’habitatge, però si que podrà viure a l’habitatge fins a la seva defunció.
El comprador de la nua propietat haurà de fer front als mateixos impostos que si es tractés d’una compravenda normal. L’operació es trobarà subjecta a l’impost de transmissions patrimonials (ITP), tribut cedit a les comunitats autònomes, per la qual cosa s’haurà de tenir en compte la comunitat autònoma on es trobi l’habitatge per aplicar un tipus impositiu o un altre. En el cas de la comunitat autònoma de Catalunya, el tipus impositiu és del 10%.
El venedor de la nua propietat que, a la vegada, és usufructuari, haurà de pagar l’IRPF pel guany obtingut per la venda de la nua propietat. Tanmateix, podria no haver de liquidar-lo, ja que en el cas de ser major de 65 anys i transmetre el seu habitatge habitual, estaria exempt de tributar per l’IRPF, perquè es tracta d’una exempció contemplada en la Llei de l’IRPF.
A més a més, el venedor sí que haurà de liquidar l’impost municipal de Plusvàlua a l’Ajuntament on es trobi l’immoble.
Com a usufructuari de l’habitatge, haurà de fer front a les despeses de conservació i també al pagament de l’impost de béns immobles (IBI), així com la taxa de brossa.
Si l’habitatge es troba en règim de propietat horitzontal, és a dir, si forma part d’una comunitat de propietaris, tant les quotes ordinàries com les extraordinàries corresponen al nu propietari i no a l’usufructuari.
El nu propietari haurà de fer front a totes les reparacions extraordinàries i necessàries per conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat.
La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) ha implementat diversos canvis en els aspectes legals que regeixen els contractes de lloguer. Aquests canvis inclouen els motius pels quals un propietari pot rescindir el contracte de lloguer sense que existeixi un acord mutu entre arrendador i arrendatari, el procediment legal que s’ha de seguir i els terminis de […]
...
La donació d’un pis de pares a fills està subjecta a tres impostos: el donacions i successions, la plusvàlua municipal i l’IRPF. L’IRPF és l’únic que han d’abonar els pares, que són els donants, mentre que els altres dos impostos van a càrrec dels fills, que són els beneficiaris de la donació. Per tant, si […]
...
En tràmit un projecte de Reial decret per regular els lloguers de curta durada que es comercialitzen per les plataformes informàtiques. Hi ha determinades forces polítiques que estan obsessionades a fer desaparèixer els contractes de lloguer de temporada. En aquest sentit, recordem el següent: cap de les lleis que han cercat la regulació dels lloguers […]
...
La Cambra de la Propietat Urbana de Girona et convida a visitar l’exposició “Fires’24”, una mostra col·lectiva dels socis de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Girona. Aquesta exposició es podrà visitar a la seu de la Cambra, al carrer Ciutadans, 12, de Girona, del 6 al 22 de novembre i estarà oberta al públic de dilluns a […]
...