El DOGC de 29 de Desembre publica la Resolució de L’Agencia de l’Habitatge de Catalunya per la qual es declaren com àrees amb mercat d’habitatge tens les poblacions gironines de Llagostera, Olot, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols que d’aquesta manera s’afegeixen a Blanes, Figueres, Girona i Salt que ja tenien la mateixa declaració des del setembre del 2021.
La conseqüència immediata és que durant els propers cinc anys, els nous contractes d’arrendament d’habitatge situats dins els esmentats municipis no podran superar el preu de referència consignat per la Generalitat, i si es donés l’existència d’un contracte de lloguer formalitzat en els cinc anys anteriors a l’entrada en vigor de la llei, no podran superar la renda de lloguer pactada en l’últim contracte, si aquesta és inferior a la que resultaria de l’aplicació de l’esmentat índex.
L’Ajuntament d’Olot, juntament amb Reus, ha agreujat les ja de per si fortes limitacions dels preus, amb una reducció addicional del 5 % en la determinació del preu màxim del lloguer aplicable, mesura que no s’aplicarà en altres municipis.
Un cop més, volem deixar constància del nostre total desacord amb l’aplicació de mesures de regulació dels preus de lloguer en tant que no són adients per resoldre l’escassetat d’habitatge de lloguer sinó que contràriament sabem que les conseqüències a mitjà i llarg termini dels mercats regulats, és la desincentivació de les inversions en habitatge de lloguer i conseqüentment la reducció de l’oferta i una major escassetat d’habitatge de lloguer.
Les “rendes congelades” de la segona meitat del segle passat varen comportar que Espanya quedés a la cua dels països europeus en nombre d’habitatges de lloguer. Només la liberalització a partir del Decret Boyer va incentivar l’entrada de petits inversors que varen anar paulativament incrementat el parc de lloguer. Amb les actuals polítiques de regular i reduir els preus es retorna a mesures que s’han comprovat són perjudicials en tant que generen una disminució de l’oferta dels habitatges de lloguer.
Les Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya a través del seu Consell General de Cambres varen presentar al·legacions en oposició a les esmentades declaracions d’àrees de mercat d’habitatge tens, posant de manifest la nostra oposició a les pretensions d’aquesta llei, que fa recaure en els propietaris arrendadors el cost de la problemàtica de l’accés a l’habitatge per contra de fomentar les politiques de creació d’una major oferta d’habitatges, que mitjançant una major oferta, comporti una real i estable contenció en els preus i amb mesures socials que possibilitin a les famílies més necessitades disposar d’un habitatge digna.
Les esmentades al·legacions han estat desestimades en el seu tràmit administratiu i el Consell de Cambres ha determinat de seguir defensant els drets dels propietaris arrendadors interposant un recurs Contenciós administratiu contra la resolució que declara àrees amb mercat d’habitatge tens.
Recordem que la llei 11/2020 de contenció de rendes va ser valorada com inconstitucional pel tribunal de Garanties Estatutàries i en aquest sentit ha estat objecte d’interposició de recursos d’inconstitucionalitat tant per part del partit Popular com per part del Govern d’Espanya , però tot i així, no ha quedat suspesa i continua essent de compliment obligatori, mentre no es resolguin els esmentats recursos.
Amb la puja dels darrers anys els preus de lloguer recuperen la caiguda de la crisi immobiliària i superen els imports del 2008. La variació dels preus de lloguer és clarament inferior a l’IPC d’aquest període. La manca d’oferta de pisos en lloguer fa que el 2022 disminueixin el nombre de contractes de lloguer concertats. […]
...
Decàleg per a l’estalvi d’aigua amb petits consells i informació de servei amb un resum de les mesures a aplicar arrel de la declaració de situació d’excepcionalitat per sequera. Alguns petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta. Si reculls […]
...
Conferència – Col·loqui sobre la Llei d’Habitatge i Estadística lloguers Catalunya Dimecres 29 de març de 2023, a les 18:00 h (Gratuït) Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Via Laietana 22 – Sala d’Actes (sense inscripció prèvia i fins a esgotar l’aforament de la sala). També es podrà seguir en línia a través del […]
...
La pujada del tipus d’interès bancari i el desmesurat IPC fa que el lloguer d’una habitació s’hagi convertit en una opció per obtenir ingressos. Ara bé, en cas que ens decidim per aquesta opció, convé conèixer els aspectes fiscals més rellevants d’aquest tipus de contracte. Es perd la deducció per inversió en habitatge habitual? Aquesta […]
...