CAT / ESP

El Tribunal Constitucional anul·la l’impost de la plusvàlua

El Tribunal Constitucional ha emès un comunicat en què avança el sentit de la sentència en què anul·larà “completament” el mètode de càlcul de l’impost municipal de la plusvàlua. Aquest impost grava totes les transmissions d’immobles o solars, sigui per compravenda, donació o herència. La sentència, que es donarà a conèixer els propers dies, farà que a partir d’ara els ajuntaments es vegin impossibilitats per cobrar l’impost, ja que queda derogat de facto. No es pot recórrer contra la sentència, i si es volgués tornar a la situació existent de cobrament de l’impost, caldria tornar a legislar, tot incorporant el que ara ha dictaminat l’alt tribunal.

Aquesta és la tercera resolució que dicta el TC sobre l’impost de plusvàlua. El 2017, el mateix tribunal ja va declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de diversos apartats del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals que regulen aquest impost, però únicament en la mesura que sotmeten a tributació situacions d’inexistència d’increments de valor, en considerar que en la seva configuració, l’impost vulnerava el principi constitucional de capacitat econòmica, perquè el seu meritament no es vincula necessàriament a l’existència d’un increment real del valor del terreny, sinó a la seva mera titularitat durant un període de temps, i va declarar inconstitucional el tribut en els casos en què no s’havien obtingut guanys.

El 2019, el Tribunal Constitucional va fer un pas més i va declarar inconstitucional l’impost en els supòsits en els quals la quota a pagar fos més alta que l’increment patrimonial obtingut amb la transmissió.

Ara els articles declarats inconstitucionals fan referència al càlcul de la base imposable de l’impost, el valor del bé i els percentatges que s’apliquen per determinar l’import del rebut, la qual cosa de facto en fa inviable el cobrament de l’impost per part dels Ajuntaments mentre no es modifiqui la Llei d’Hisendes Locals.

Impacte milionari
La sentència afecta tots els ajuntaments de l’Estat espanyol, que deixaran d’ingressar uns 4.000 milions d’euros anuals. De tota manera, no té afectacions amb caràcter retroactiu i afectarà totes les operacions immobiliàries que es facin a partir d’ara. També les que encara estiguin en litigi als tribunals sense sentència ferma.

Els ajuntaments resten ara pendents d’una resposta de l’Executiu que resolgui aquesta caiguda d’ingressos dels municipis. Els ens locals veuen en la votació dels pressupostos generals de l’Estat una oportunitat per l’aprovació d’un nou mètode de càlcul de la plusvàlua per la via urgent.

Hisenda prepara canvis
Després de conèixer-se la sentència, el Ministeri d’Hisenda ha dit en una nota que prepara un “esborrany legal per oferir seguretat jurídica a contribuents i entitats locals” i reformular el sistema de càlcul, però assegura que espera fins a la publicació íntegra de la sentència. Precisament, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies també s’ha manifestat demanant al Govern central una nova norma per restablir aquest impost amb “justícia de recaptació”.

La Cambra de la Propietat es felicita per aquesta decisió del TC perquè sempre ha pretès que la demarcació de Girona tingui una fiscalitat que es regeixi pels principis de capacitat econòmica, igualtat i progressivitat i tot indica que la decisió del TC s’inspira en aquests criteris.

 

ACTUALITAT

22/07/24

És legal tallar els subministraments a un arrendatari que no abona els rebuts del lloguer?

Davant l’incompliment de pagament dels rebuts de lloguer per part d’un arrendatari és ben segur que algun arrendador hagi considerat donar de baixa els subministraments, com a mesura forçosa i per tal d’aconseguir cobrar el deute del llogater. No obstant això, convé saber que no és legal tallar els subministraments a un arrendatari. En el […]

...

12/07/24

El preu mitjà de lloguer a la ciutat de Girona supera per primera vegada a la història els 800 euros

En els darrers dos anys totes les poblacions gironines analitzades han registrat el seu màxim històric del preu del lloguer. A la ciutat de Girona el lloguer ha pujat un 5,9%, a Figueres el preu del lloguer és un 9% més alt que fa un any i a Olot ha crescut gairebé un 6%. La […]

...

04/07/24

Publicada la declaració que regularà els preus del lloguer en 31 nous municipis de les comarques gironines

Per tal que entri en vigor aquesta regulació, farà falta que el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la publiqui al BOE La Generalitat dona un nou pas en la regulació dels preus de lloguer. Com ja vam comentar en aquest article, s’amplia en 31 el nombre de municipis afectats per la regulació de preus a […]

...

02/07/24

El Ministeri de Consum estudia introduir l’IVA als pisos turístics per reduir-ne l’oferta il·legal

El Ministeri de Consum està plantejant una sèrie de mesures que cerquen l’eliminació de la publicitat de pisos turístics il·legals a plataformes d’Internet i la limitació dels lloguers i l’aplicació de l’IVA en l’activitat de pisos turístics a Espanya. Així ho ha manifestat recentment en Pablo Bustinduy, ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030. […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.

MENU