La Comissió Europea va iniciar un procediment davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea amb la finalitat de formular al citat Tribunal una pregunta: Els articles de la legislació espanyola que regulen la responsabilitat patrimonial de l’Estat són o no contraris a la normativa europea quan es produeix una reclamació a l’Estat per haver vulnerat el dret europeu?
La Comissió Europea va entendre que l’Estat espanyol havia imposat uns requisits molt rígids que, en la pràctica, feien gairebé impossible sol·licitar una responsabilitat patrimonial a l’Estat quan havia una infracció de la normativa europea.
Finalment el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha resolt a favor dels ciutadans i ha dictat una sentència que declara contraria al dret de la Unió Europea la normativa espanyola sobre la responsabilitat patrimonial de l’Estat. Ja ho va advertir l’Advocat General del Tribunal (els seus informes no vinculen al Tribunal, però assisteix al Tribunal de Justícia, presentant conclusions motivades) i ara ho ha confirmat el Tribunal de Justícia.
Quina importància pràctica té aquesta resolució europea?
Com a conseqüència d’aquesta Resolució judicial Espanya haurà de prendre mesures per garantir el correcte compliment del règim jurídic per obtenir un rescabalament per danys derivats de lleis contràries al règim comunitari. Exposat amb altres paraules la sentència implica que, d’ara en endavant, serà més fàcil pels ciutadans exigir a l’Estat espanyol la seva responsabilitat patrimonial.
Aquest canvi de criteri por facilitar futures reclamacions:
Res garanteix l’efectiu rescabalament dels danys ocasionats als ciutadans per l’aplicació de determinades normes jurídiques estatals però, si més no, amb la sentència del Tribunal europeu, s’han desterrat aquells requisits tant rígids que impedien, en molts casos, l’obtenció de la reparació patrimonial.
Quins requisits han canviat per sol·licitar la responsabilitat patrimonial de l’administració per vulnerar el dret de la Unió Europea?
La normativa estatal determina que per reclamar responsabilitats a les diferents administracions públiques per infracció del dret de la Unió europea, s’han de complir prèviament determinats requisits o, exposat d’una altra forma: si no es donen prèviament determinats requisits la demanda contra l’administració decaurà i no es podrà obtenir una indemnització dels danys ocasionats als particulars. Amb la sentència dictada pels Tribunal europeu s’han flexibilitzat i així:
Ara només restarà comprovar com adaptarà l’Estat espanyol el contingut de la sentència del Tribunal Europeu a la seva normativa interna.
Davant la resolució de la Secretaria d’Habitatge declarant zones de mercat residencial tensionat a diferents municipis de Catalunya, s’ha presentat un Recurs d’alçada instat pel Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb: – El Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya – El Consell de Col·legis Oficials d’Agents de […]
...
Quan es lloga un habitatge, un dels punts que més controvèrsia sol generar entre propietari i llogater és el fet de saber qui ha d’assumir les despeses de les reparacions o avaries de l’habitatge. Per tal d’evitar malentesos en un futur, és fonamental que el contracte defineixi el millor possible aquestes responsabilitats. És important conèixer […]
...
La Generalitat ja ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut arran de la declaració del passat 22 de juny, quan es van assenyalar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. Les al·legacions presentades per diferents Cambres de la Propietat i pel Consell General […]
...
Aquest passat dimarts 22 d’agost, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la Resolució de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat per la qual es declara 140 municipis catalans com a zones de mercat residencial tensionat. Abans d’aquesta resolució, la Secretaria d’Habitatge va desestimar de forma genèrica les al·legacions presentades, entre d’altres […]
...