CAT / ESP

La bombolla immobiliària dels lloguers vista des de Girona

lloguer

Fa unes setmanes que apareix reiteradament en els mitjans de comunicació l’expressió “bombolla immobiliària” referida al mercat de lloguer. A mida de reiterar la notícia potser ens acabarem alarmant, però entenc que no hauria de ser així i més quan les dinàmiques del mercat de lloguer poden ser diferents en una ciutat com Barcelona respecte d’altres indrets de Catalunya.

Amb les dades a la mà dèiem fa pocs dies que els lloguers a Girona,  després de 5 anys amb valors propers als 500€,  superen aquesta xifra i de mitjana se situen en 513€. També podem constatar que aquesta renda de 513€, si bé representa un increment del 8% respecte del trimestre anterior, no deixa de ser un 21% més baixa que el preu de lloguer que regia el tercer trimestre de l’any 2008.

Aquest petit increment no el podem qualificar de “bombolla immobiliària dels lloguers”, sobretot venint de cinc anys seguits on els preus han estat estables entorn els 500€, i atenent a la forta correcció de preus que la crisi va aplicar entre el 2008 i el 2012.

Si bé és cert que el mercat de lloguer actualment està sotmès a certes tensions atès que no hi ha tanta oferta com es voldria mentre que la demanda de pisos segueix molt activa, la continuïtat d’aquesta situació pot consolidar la recuperació dels preus, que ben segur serà de diferent manera a Barcelona -ciutat cosmopolita on la recuperació econòmica i la globalització fa que la demanda dels pisos de lloguer sigui encara més intensa i les noves modalitats dels habitatges turístics contribueixen a empitjorar la situació-, que a Girona, on aquests factors actuen en molt menor intensitat.

La situació descrita desperta un cert intervencionisme de l’administració, fins al punt que ja  s’està especulant amb la possibilitat de regular el mercat de preus d’una manera o altra. Tots tenim present els efectes de les regulacions que varen originar les anomenades “rendes congelades”, que no va ser cap altre que l’enfonsament de l’oferta de pisos; ningú estava disposat a construir pisos per a llogar o cedir en arrendament els que tenia en propietat, i així Espanya es va convertir en un dels països europeus amb un mercat de lloguer més reduït.

Ara, en l’actual societat dinàmica i globalitzada on vivim, no ens podem permetre tornar a minimitzar el mercat de lloguer. Al contrari, cal enfortir-lo. El lloguer és una bona opció perquè hi ha moments i situacions a la vida que convé llogar, així com hi ha altres situacions i moments on el que convé es comprar l’habitatge.

El paper de l’administració ha de ser el d’incentivar la incorporació d’habitatges al mercat de lloguer; ha de donar impuls a tota mena de mesures que donin seguretat als propietaris en cas d’impagament, entre ells fent que la justícia actuï amb celeritat. L’administració ha de promoure que els grans tenidors d’immobles -bancs i altres entitats similars- posin en lloguer part de l’estoc que tenen. De fet, a la mateixa administració li interessa disposar d’habitatge social per respondre a les demandes de la societat; per tant ha d’establir unes condicions al mercat que permeti que la construcció d’habitatges per a posar-los en lloguer sigui factible. Val a dir que com aquestes actuacions no són fàcils ni immediates, és preferible que l’administració treballi mentrestant en generar incentius que incrementin el nombre d’habitatges en lloguer. Això és més efectiu i plausible que tornar a les velles pràctiques d’intervenir en els preus.

Miquel Costa. Gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona

ACTUALITAT

07/12/22

Guia per a la compravenda de béns immobles (I)

Si heu arribat a la decisió que voleu vendre un immoble, us recomanem que acudiu a un professional per poder verificar i comprovar la documentació i procediments necessaris i, d’aquesta manera, quan aparegui un possible comprador o el seu advocat, poder fer una venda ràpida, neta i reeixida. Naturalment, a la Cambra de la Propietat […]

...

28/11/22

Mesures urgents per a deutors hipotecaris

El passat 24 de novembre de 2022 es va publicar l’acord del Consell de Ministres pel qual s’aprova el Codi de Bones Pràctiques per deutors hipotecaris en situació de vulnerabilitat. El Reial Decret Llei 19/22, de 22 de novembre, indica que el Consell de Ministres aprovarà les condicions i els requisits a complir pels deutors […]

...

17/11/22

El Tribunal Suprem declara que l’extinció del condomini tributa com a guany patrimonial a l’IRPF

El Tribunal Suprem ha declarat que sí que tributa a l’IRPF la dissolució d’una comunitat de béns, o el que és el mateix, la venda per part d’un dels propietaris de part de l’habitatge i que el que es queda amb la casa compensa en metàl·lic a l’altre. És una operació molt habitual després d’un […]

...

03/11/22

Ajuts a comunitats de propietaris per a actuacions de millora d’infraestructures de telecomunicacions

A partir del 9 de setembre fins el 30 de juny de 2023 es podrán  sol·licitar els ajuts per a la millora de les infraestructures de telecomunicacions en edificis, adreçats a comunitats de propietaris d’edificis subjectes al règim de propietat horitzontal i construïts abans de l’any 2.000. La convocatòria s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència –finançat […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Serveis tècnics

Assessorament en reformes, certificats energètics, ITE, cèdules, valoracions Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 200 616
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284

MENU