Aquesta és la nota de premsa publicada per la Generalitat. En els propers dies us oferirem el nostre resum, un cop hàgim estudiat detingudament el contingut de l’esmentat Decret Llei, que ha de ser aprovat pel Parlament dintre dels 30 dies següents.
Segons s’indica textualment en la nota de premsa, “la norma, que conté també unes obligacions en matèria d’informació i un règim sancionador, respon a la necessitat urgent i inajornable de salvaguardar els drets de les persones arrendatàries i garantir l’efectiva i directa aplicació de les mesures que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge respecte a la limitació dels preus del lloguer.”
“El Decret llei modifica diversos articles de la Llei catalana del dret a l’habitatge (18/2007) i, per evitar interpretacions interessades, concreta que el lloguer de temporada és aquell amb finalitats de lleure, vacances, recreatives o culturals (certàmens, congressos, fires, festivals, esdeveniments, etc.).”
Fins ara, els contractes de temporada estaven inclosos als usos diferents d’habitatge i, per tant, no els hi resultava d’aplicació la contenció de rendes.
Amb el nou Decret Llei, però, es determina que l’arrendament d’habitatge per “a finalitats professionals, laborals, d’estudis, d’atenció o assistència mèdica o d’altres anàlogues es considera un lloguer destinat a cobrir necessitats d’habitatge permanent, tot i que amb una durada temporal“.
D’aquesta manera, passa a incloure el lloguer de temporada, en els casos abans esmentats, en un lloguer sotmès a la regulació de lloguer d’habitatge i per tant queda sotmès al règim de contenció de rendes i a la resta de normativa sobre la renda inclosa la prohibició de repercutir al llogater les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte.
Així, a partir del dia següent a la seva publicació al DOGC, tot i que no ho hagi ratificat el Parlament, serà obligatori fer constar a tots els contractes de lloguer la finalitat o causa de l’arrendament. Preveient expressament que, si no s’indica la finalitat “es considerarà habitatge permanent.”
Tanmateix estableix en relació als arrendaments d’habitatge per habitacions, que “la suma de les rendes pactades en els diversos contractes de vigència simultània d’un habitatge ubicat en una zona de mercat residencial tensat no pot superar la renda màxima que li seria aplicable si es llogués com a habitatge unitari.”
En matèria de publicitat i informació determina que en els anuncis, les ofertes i els contractes de lloguers serà obligatori informar sobre el preu de referència del lloguer que resulti del sistema d’índexs, la renda del darrer contracte vigent dels últims cinc anys i la condició de gran tenidor del propietari, si és el cas.
La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) ha implementat diversos canvis en els aspectes legals que regeixen els contractes de lloguer. Aquests canvis inclouen els motius pels quals un propietari pot rescindir el contracte de lloguer sense que existeixi un acord mutu entre arrendador i arrendatari, el procediment legal que s’ha de seguir i els terminis de […]
...
La donació d’un pis de pares a fills està subjecta a tres impostos: el donacions i successions, la plusvàlua municipal i l’IRPF. L’IRPF és l’únic que han d’abonar els pares, que són els donants, mentre que els altres dos impostos van a càrrec dels fills, que són els beneficiaris de la donació. Per tant, si […]
...
En tràmit un projecte de Reial decret per regular els lloguers de curta durada que es comercialitzen per les plataformes informàtiques. Hi ha determinades forces polítiques que estan obsessionades a fer desaparèixer els contractes de lloguer de temporada. En aquest sentit, recordem el següent: cap de les lleis que han cercat la regulació dels lloguers […]
...
La Cambra de la Propietat Urbana de Girona et convida a visitar l’exposició “Fires’24”, una mostra col·lectiva dels socis de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Girona. Aquesta exposició es podrà visitar a la seu de la Cambra, al carrer Ciutadans, 12, de Girona, del 6 al 22 de novembre i estarà oberta al públic de dilluns a […]
...