CAT / ESP

Com afecta als propietaris les mesures adoptades pel Govern central per fer front a l’impacte econòmic i social del Covid-19

-En l’àmbit de les Hipoteques

-En l’àmbit dels lloguers

1.- Moratòria del deute hipotecari per l’adquisició d’habitatge habitual

El Reial Decret-llei 8/2020, de 17 de març, aprovat pel Govern central per l’adopció de mesures urgents extraordinàries per fer front al impacte econòmic i social del COVID-19, contempla la moratòria del deute hipotecari per a l’adquisició d’habitatge habitual.

Qui es podrà collir a aquesta moratòria?

Només si podran acollir els propietaris que tinguin signat un préstec hipotecari destinat a l’adquisició del seu habitatge habitual (per tan queden exclosos dels préstecs hipotecaris destinats a d’altres finalitats: adquisició de segones residències, local, etc…) i que es trobin en els supòsits de vulnerabilitat previstos al Reial-Decret-llei, que son:

1.- Supòsits de vulnerabilitat econòmica conseqüència d l’emergència sanitària per el COVID-19:

a) Que el deutor hipotecari passi a trobar-se en una situació d’atur o, en cas de ser empresari o professional, pateixi una pèrdua substancial dels seus ingressos o una caiguda substancial de les seves vendes.

A tal efecte s’entén:

b) Que el conjunt del dels ingressos dels membres de la unitat familiar (aquella integrada pel deutor,el cònjuge no separat legalment o parella ed fet inscrita i els fills, amb independència de l’edat, que resideixi a l’habitatge, inclosos els vinculats per relació de tutela, guarda o acolliment i els seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita, que resideixi a l’habitatge) no superi, en el mes anterior a la sol·licitud de la moratòria els següent imports:

Que implica la moratòria?

En cas que me sigui estimada la sol·licitud implicarà la suspensió del pagament deute durant el termini que s’estipuli a la moratòria concedida, no podent la entitat exigir el pagament de la quota hipotecaria (ni amortització ni interessos). Tampoc es produiran interessos de cap mena (inclosos el moratoris) durant aquest període.

Com s’ha de tramitar la sol·licitud?

La sol·licitud es podrà fer a l’entitat creditora durant tota la vigència del Reial Decret-llei i fins a 15 dies després de la seva fi.

S’haurà de presentar una sol·licitud per escrit, adjuntant la següent documentació acreditativa de les circumstàncies de vulnerabilitat exposades:

  1. En cas d’atur: certificat expedit per l’entitat gestora de la prestació, en que figuri la quantia mensual percebuda en concepte de prestació o subsidi d’atur.

  2. En cas de cessament d’activitat dels treballadors per compte propi: certificat expedit per l’Agencia Estatal de l’Administració tributaria (AEAT) o l’òrgan competent de la Comunitat Autònoma, sobre la base de la declaració de cessament de l’activitat declarada per l’interessat.

  3. Per acreditar el nombre persones que viuen a l’habitatge:

  1. En relació a la titularitat dels béns:

  1. Declaració responsable del deutor relativa al compliment dels requisits exigits.

Rebuda la sol·licitud l’entitat creditora tindrà que implementar-la en un termini màxim de 15 dies. En cas que sigui concedida, ho comunicarà a més de l’interessat al Banc d’Espanya, indicant la seva duració.

En tot cas, des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, oferim a tots els nostres socis/es l’assessorament necessari per a la seva tramitació.

2.- Contractes de lloguer

A diferència d’altres estats (p.ex. França), el Reial Decret-llei no contempla cap mesura en relació als contractes de lloguer ni d’habitatge ni de locals comercials i, per tant, no es preveu cap mesura de moratòria o suspensió en el pagament de les rendes: Segons ha manifestat el Govern central apel·la a l’entesa entre propietari i arrendatari.

En aquest sentit, mentre no hi hagi noves mesures normatives, s’aconsella en tots els supòsits, la negociació entre propietaris i llogaters, analitzant i tractant cada cas concret, ja que la casuística pot ser molt diversa i individualitzada. Posem els serveis jurídics de la Cambra a disposició de tots els propietaris per tal d’avaluar les opcions que en cada cas siguin factibles per a resoldre totes les casuístiques que es puguin plantejar.

ACTUALITAT

25/04/25

Qui ha de reparar una terrassa d’ús privatiu: el propietari o la comunitat de veïns?

Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]

...

14/04/25

Els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges són tant efectius com promet la Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener?

El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]

...

11/04/25

Durant el 2024 van baixar els preus del lloguer i es van reduir dràsticament els nous contractes i les aportacions al parc d’habitatges

Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]

...

08/04/25

Vols vendre casa teva i no saps com començar?

El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.