CAT / ESP

El Govern proposa limitar el preu del lloguer a 16 municipis de les comarques gironines

El Govern proposa limitar el preu del lloguer a 16 municipis de les comarques gironines

La Generalitat proposarà al Govern central aplicar a 16 municipis de Girona les mesures per limitar els preus del lloguer que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge, en les quals s’estableix que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys. El Diari Oficial de la Generalitat  (DOGC) va publicar la setmana passada l’anunci del Departament de Territori de la Generalitat d’Informació on s’inclou el llistat dels municipis que hi ha dins de zones de mercat residencial tensionat. A Catalunya hi ha un total de 140 municipis, on viuen 6,2 milions de persones, en els quals s’ha valorat que hi ha una oferta insuficient d’habitatge assequible i que, per tant, compleixen els requisits que marca la llei.

Dels 140 municipis, setze formen part de la província de Girona: Banyoles, La Bisbal d’Empordà, Blanes, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Porqueres, Puigcerdà, Ripoll, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners i Sarrià de Ter.

Municipis de Girona on s'ha proposat limitar el preu del lloguer

Què comporta aquesta limitació del preu del lloguer?

En aquests 140 municipis és on el Govern proposa aplicar les mesures de contenció de les rendes que recull la llei estatal, que té molts punts en comú amb la llei que Catalunya va impulsar l’any 2020 en matèria de contenció de lloguers i que el Tribunal Constitucional va tombar. En concret, s’estableix que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell. A més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu de lloguer. Catalunya ja disposa d’un índex propi que es va fer servir per a implantar la regulació que ja preveia la llei catalana i, per tant, Territori ha demanar al Ministeri homologar aquest índex català.

Definició de gran tenidor

Així mateix, per agilitzar la declaració de les àrees tenses i començar a aplicar-ne les mesures el com més aviat millor, el document que ara es tramita inclou la definició de caràcter general de gran tenidor com la persona física o jurídica propietària de més de deu immobles urbans d’ús residencial o d’una superfície construïda de més de 1.500m2 d’ús residencial, excloent garatges i trasters. Tot i això, la normativa dona la possibilitat d’acotar-ho fins a titulars de cinc o més habitatges, però en el tràmit obert d’informació pública no s’aplica aquesta rebaixa. Per aquesta raó, de moment, es considera gran tenidor al titular de més de deu habitatges.

Característiques dels municipis tensionats

Per fer la declaració, i per tal de garantir la coherència de les zones tensionades amb la planificació territorial de les polítiques d’habitatge a Catalunya, s’han identificat inicialment 163 municipis potencials i que són els que el Pla territorial sectorial d’habitatge, actualment en la fase final de la seva tramitació, considera com a àrees de demanda residencial forta i acreditada. D’aquests 163 municipis, el Departament de Territori considera que 140 compleixen els requisits que estableix la Llei estatal per ser declarats àrees tenses.

Una de les característiques que tenen aquests municipis declarats tensionats pel que fa a l’accés a l’habitatge és que el cost del lloguer o de l’hipoteca sumat al cost dels subministraments bàsics supera el 30% dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars. O ocorre aquest fet o es tracta de zones on el preu del lloguer o la compra de l’habitatge ha experimentat en els cinc anys a la declaració com a àrea de mercat d’habitatge tensionat, un percentatge de creixement acumulat d’almenys tres punts percentuals superior al percentatge de creixement acumulat de l’índex de preus de consum de la comunitat autònoma corresponent.

Obertura d’un període d’informació pública

L’anunci publicat ahir en el DOGC, obre un període d’informació pública de vint  dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, es respondran les al·legacions rebudes i la resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà qui finalment les podria aprovar.

La Cambra estudiarà aquest acord d’iniciació del procediment per a declarar les zones de mercat tensionat i el contingut de la memòria justificativa que l’acompanya i us mantindrem informats sobre les actuacions que es decideixi emprendre.

ACTUALITAT

25/04/25

Qui ha de reparar una terrassa d’ús privatiu: el propietari o la comunitat de veïns?

Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]

...

14/04/25

Els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges són tant efectius com promet la Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener?

El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]

...

11/04/25

Durant el 2024 van baixar els preus del lloguer i es van reduir dràsticament els nous contractes i les aportacions al parc d’habitatges

Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]

...

08/04/25

Vols vendre casa teva i no saps com començar?

El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.