Les comunitats de propietaris poden acordar llogar un espai comunitari, tant a un propietari com a un tercer extern a la comunitat (per exemple, arrendar una part del terrat comunitari a un operador de telefonia per a col·locar-hi una antena).
En aquest sentit el Codi Civil de Catalunya exigeix que l’acord per llogar l’espai comunitari s’adopti per una majoria qualificada de quatre cinquenes parts dels propietaris amb dret a vot, que han de representar alhora les quatre cinquenes parts de les quotes de participació si el lloguer és per un termini superior a quinze anys (art. 553-26.2.g); essent, per tant, suficient un adoptat per majoria simple (de propietaris i coeficients presents o representats amb dret a vot) si el lloguer és per una durada inferior.
Ara bé, una qüestió que s’ha de tenir molt en compte és com tributen els ingressos que provenen d’aquests lloguers i com o qui els ha de tributar.
Doncs bé, les comunitat de propietaris estan subjectes al règim d’atribució de rendes (no estan subjectes a l’impost de societats, com les societats mercantils), de menera qu eles rendes obtingudes s’atribueixen als propietaris que integren aquella comunitat. És a dir, les rendes obtingudes dels lloguers s’atribuiran als propietaris que integren la comunitat en funció de la seva quota de participació en aquella comunitat(que és aquella quota que ve fixada a l’escriptura de divisió horitzontal i de propietat, i que conforme el Codi Civil de Catalunya determina la distribució de les despeses i el repartiment del ingressos), o bé, si en els estatuts s’ha establert un altre sistema o percentatge de repartiment, conforme a aquest repartiment (com ha aclarit la DGT).
Això implica que els propietaris hauran de declarar aquestes rendes a la seva declaració de la renda (IRPF) si són persones físiques i estan obligades a presentar-la (en cas de societats al seu Impost de Societats).
També és important tenir en compte que per hisenda és indiferent que els propietaris hagin rebut efectivament aquests imports, els cedeixin gratuïtament a la comunitat o acordin destinar-los a fer front a altres despeses de la comunitat. Així si la comunitat, com sol ser molt habitual, acorda no entregar aquest diners als propietaris sinó que romanguin al compte de la comunitat per fer front a despeses comunitàries; igualment els propietaris els hauran d’imputar com a rendiments en la seva declaració de la renda.
Quant a les obligacions fiscals de la comunitat de propietaris que obté rendes per lloguer de zones comunes, s’estableix que si aquella obté unes rendes superiors a tres mil euros anuals, haurà d’informar a hisenda presentant (al mes de gener) el corresponent model anual de declaració d’entitat en regim d’atribució de rendes (model 184).
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...