Consulta Vinculant V3146-18, d’11 de desembre de 2018 de la SG d’Impostos sobre la Renda de les Persones Físiques
Quan l’habitatge no està llogat sinó en una situació prèvia a sortir al mercat, es requereix que hi hagi una correlació entre les despeses de conservació i reparació, i els ingressos derivats del posterior lloguer de l’habitatge.
Les despeses de canvi d’aparell d’aire condicionat i caldera, reparació del sol i pintura de l’immoble, abans de posar-lo al mercat, són deduïbles a l’efecte de la determinació del rendiment net del capital immobiliari en l’IRPF.
Entenent que l’arrendament no es realitza com a activitat econòmica, són despesa deduïble per a la determinació del rendiment net del capital immobiliari totes les despeses necessàries per a la seva obtenció, i en particular, les efectuades regularment amb la finalitat de mantenir l’ús normal dels béns materials, com el pintat, l’arranjament d’instal·lacions, o la substitució d’elements, així com les instal·lacions de calefacció, ascensor, portes de seguretat o d’altres.
L’import total a deduir per les despeses no podrà excedir, per a cada bé o dret, la quantia dels rendiments íntegres obtinguts, encara que l’excés es podrà deduir en els quatre anys següents, sense que pugui excedir, conjuntament amb les despeses per aquests mateixos conceptes corresponents a cadascun d’aquests anys, de la quantia dels rendiments íntegres obtinguts en cadascun d’aquests, per a cada bé o dret.
No obstant això, que les despeses siguin deduïbles està condicionat a l’obtenció d’uns ingressos, és a dir, d’uns rendiments íntegres del capital immobiliari: els procedents de l’arrendament o de la constitució o cessió de drets o facultats d’ús o gaudi de béns immobles o de drets reals que recaiguin sobre aquests.
Per això, quan només existeix una expectativa de lloguer, les reparacions i actuacions de conservació efectuades han d’anar dirigides exclusivament a la futura obtenció de rendiments del capital immobiliari, a través de l’arrendament o de la constitució o cessió de drets d’ús i gaudi, i no al gaudi, si més no temporal, de l’habitatge pel seu titular.
Normativa aplicada: art. 23.1 (Llei 35/2006)
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...