CAT / ESP

No és exigible l’impost de plusvàlua en la dissolució del condomini sobre un bé immoble

No és exigible l'impost de plusvàlua en la dissolució del condomini sobre un bé immoble

La Direcció General de Tributs (DGT) ha resolt a la consulta de 15 de febrer de 2024, V0123/2024 que, amb la dissolució de comunitat de béns formada per un únic bé que s’adjudica a una de les comuneres que compensa econòmicament la resta dels comuners, no es produeix el fet imposable de l’Impost de Plusvàlua (IIVTNU) i en una transmissió futura del dit immoble el període de generació de l’increment s’ha de computar des de la data en què els germans van adquirir al seu dia la propietat de l’immoble per herència.

El cas sotmès a consulta

En aquest cas, una persona i els seus tres germans han adquirit la propietat d’un bé immoble per herència de la mare i del pare, el 25% cadascun. Després de la mort de dos dels seus germans, cada quarta part corresponent de la propietat de l’immoble va ser heretada per dues filles d’una de les víctimes mortals i per una neboda del subjecte passiu, respectivament.

Ara pretenen dissoldre el condomini existent sobre el bé immoble, adjudicant la totalitat de la propietat de l’immoble a la neboda, compensant en metàl·lic a la resta de comuners pel seu percentatge de participació.

El bé immoble el ple domini del qual pretenen adjudicar a una de les comuneres és l’únic bé que forma part de la comunitat de béns. Per tant, en aquest cas, s’està davant d’una dissolució de comunitat de béns formada per un únic bé que s’adjudica a una de les comuneres que compensa econòmicament la resta dels comuners, sent l’excés d’adjudicació inevitable, per la qual cosa no es produirà el fet imposable de l’IIVTNU.

Transcendència a efectes de la determinació de la base imposable de l’IIVTNU

Això no obstant, a l’efecte d’una futura transmissió de l’immoble adjudicat i a l’efecte de la determinació de la base imposable de l’IIVTNU, cal tenir en compte que el període de generació de l’increment de valor del terreny de naturalesa urbana posat de manifest en aquesta futura transmissió serà el comprès entre la data de la meritació de l’impost que es liquidi i la de la meritació de l’anterior transmissió de la propietat del terreny que hagi estat subjecta a l’IIVTNU.

És a dir, la data d’inici del període de generació serà la data en què els germans van adquirir al seu dia la propietat de l’immoble per herència i no la data en què s’adjudica a la comunera el 100% del ple domini sobre l’immoble per dissolució del condomini entre els comuners.

ACTUALITAT

12/07/24

El preu mitjà de lloguer a la ciutat de Girona supera per primera vegada a la història els 800 euros

En els darrers dos anys totes les poblacions gironines analitzades han registrat el seu màxim històric del preu del lloguer. A la ciutat de Girona el lloguer ha pujat un 5,9%, a Figueres el preu del lloguer és un 9% més alt que fa un any i a Olot ha crescut gairebé un 6%. La […]

...

04/07/24

Publicada la declaració que regularà els preus del lloguer en 31 nous municipis de les comarques gironines

Per tal que entri en vigor aquesta regulació, farà falta que el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la publiqui al BOE La Generalitat dona un nou pas en la regulació dels preus de lloguer. Com ja vam comentar en aquest article, s’amplia en 31 el nombre de municipis afectats per la regulació de preus a […]

...

02/07/24

El Ministeri de Consum estudia introduir l’IVA als pisos turístics per reduir-ne l’oferta il·legal

El Ministeri de Consum està plantejant una sèrie de mesures que cerquen l’eliminació de la publicitat de pisos turístics il·legals a plataformes d’Internet i la limitació dels lloguers i l’aplicació de l’IVA en l’activitat de pisos turístics a Espanya. Així ho ha manifestat recentment en Pablo Bustinduy, ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030. […]

...

20/06/24

No és exigible l’impost de plusvàlua en la dissolució del condomini sobre un bé immoble

La Direcció General de Tributs (DGT) ha resolt a la consulta de 15 de febrer de 2024, V0123/2024 que, amb la dissolució de comunitat de béns formada per un únic bé que s’adjudica a una de les comuneres que compensa econòmicament la resta dels comuners, no es produeix el fet imposable de l’Impost de Plusvàlua […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.

MENU