El passat 13 de febrer, el Consell de Ministres va aprovar un acord on es van fixar les condicions necessàries per tal que el “Ministerio de la Vivienda y Agenda Urbana” procedeixi a signar amb l’ICO una línia d’avals per a la compra del primer habitatge.
Així doncs, el propòsit principal d’aquests avals és que els ciutadans no hagin de destinar més del 30% del seu salari a pagar una hipoteca.
Aquests avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), de fins a 2.500 milions d’euros, van destintats a cobrir el 20% dels crèdits hipotecaris, tret que l’habitatge tingui una qualificació energètica D o superior- A-B o C- (si fos així, es podria arribar a obtenir un aval del 25%). Aquests avals seran gestionats per l’ICO, d’acord amb el conveni que signarà el “Ministerio de la Vivienda y Agenda Urbana”. El préstec per avalar es formalitzarà amb un contracte entre l’entitat de crèdit i els adquirents, sense cap cost per la persona beneficiaria ni per l’entitat financera.
Aquest aval complementarà el percentatge màxim que concedeixen les entitats bancàries en les hipoteques (de forma general atorguen un 80% del cost de l’habitatge).
El conveni entre l’ICO i el “Ministerio de la Vivienda y Agenda Urbana”, determinarà un límit màxim del preu de venda o taxació de l’habitatge, que variarà en funció del territori on es trobi.
L’aval tindrà una durada màxima de 10 anys, amb independència de l’amortització del préstec. Durant aquest termini, l’habitatge haurà de ser la residència habitual de la persona avalada.
El termini per formalitzar els préstecs finalitzarà el dia 31 de desembre de l’any 2025, encara que el mateix conveni podrà ampliar aquest termini.
S’ha de tenir en compte que l’Acord aprovat pel Consell de Ministres fa referència als criteris dels avals per les hipoteques, però encara falta signar el Conveni amb les entitats bancaries i amb l’Institut de Crèdit Oficial, motiu pel qual s’haurà d’esperar i valorar les condicions del citat Conveni.
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...