La Llei d’arrendaments urbans (LAU) i el Codi Civil regulen la durada dels contractes de lloguer i les seves pròrrogues, els supòsits de finalització anticipada i els terminis de preavís, tant per als propietaris com per als llogaters.
A continuació, analitzem les causes de terminació del contracte de lloguer i els terminis de preavís que marca la llei per a cada supòsit.
Quan els terminis legals o la durada pactada entre les parts estan arribant al venciment i alguna d’elles no vol renovar, ha de preavisar de manera clara la seva intenció de no prorrogar el contracte, assenyalant dia i hora per al lliurament de les claus.
La forma més aconsellable de fer aquest preavís és mitjançant burofax amb justificant de recepció i de contingut amb el termini de preavís indicat per la llei, que serà el següent:
Per a contractes signats a partir del 6 de març de 2019
Per a contractes signats abans del 6 de març de 2019
Tant per a l’arrendador com per a l’arrendatari que vulguin acabar amb el contracte en data de venciment, s’exigeix un preavís de trenta dies.
D’acord amb l’art. 9.3 LAU el preavís de finalització anticipada de contracte de lloguer és de dos mesos, un cop hagi passat el primer any de contracte.
Als contractes de renda antiga, el preavís per causa de necessitat serà d’un any quan l’arrendador interromp la pròrroga per aquest motiu.
Segons l’art. 11 LAU són trenta dies de preavís, sempre que hagin transcorregut almenys sis mesos des de l’entrada en vigor del contracte.
Acabades les pròrrogues legals, el contracte entra en tàcita reconducció i l’arrendador podrà posar fi al contracte preavisant amb trenta dies si la renda està pactada per mesos o amb trenta dies abans de complir-se cada anualitat de la data o entrada en vigor del contracte, si la renda està pactada anualment.
Amb l’objectiu de facilitar l’accés i la permanència en un habitatge de lloguer o de cessió d’ús (acord pel qual una persona permet a una altra utilitzar un habitatge a canvi d’una compensació econòmica) s’ha establert una convocatòria per demanar ajudes per poder pagar l’arrendament d’un habitatge o d’una habitació. Aquestes subvencions van adreçades a […]
...
Conscients que els costos i el procés d’arrendament s’han complicat com a conseqüència de les noves obligacions provinents de les regulacions de contenció de renda, des de la Cambra de la Propietat de Girona volem facilitar al màxim la gestió dels arrendaments. Per aquest motiu, tots aquells propietaris que s’incorporin al servei d’administració de finques […]
...
S’ha limitat la reducció del 90% a l’IRPF per als propietaris que lloguin habitatges situats en àrees tensionades. Aquesta rebaixa fiscal només s’aplica si el nou contracte de lloguer estableix un preu almenys un 5 % inferior al del contracte anterior. Això significa que, cada vegada que es canviï d’arrendatari, fins i tot si el llogater […]
...
El passat dissabte 7 de juny, la Cambra de la Propietat Urbana de Girona va rebre la distinció de “Amic Honorari” per part de l’Associació dels Amics del Museu d’Art de Girona (AMDA). L’acte de lliurament va tenir lloc en presència de l’alcalde de Girona, el Sr. Lluc Salellas Vilar; la directora del Museu d’Art […]
...