L’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya obren una nova línia de finançament, dotada amb 100 milions d’euros, 15 dels quals ja estan aprovats per al 2019 i els 85 restants està previst que s’aprovin el 2020. Es preveu que amb aquestes actuacions es podran finançar les obres com a mínim de 10.000 habitatges a tot Catalunya.
La dificultat per accedir al finançament per part de les comunitats de propietaris ha estat un entrebanc constant ja que, a data d’avui, les subvencions existents només permetien cobrir entre un 30% i un 40% de la despesa un cop realitzades les obres. Aquest acord suposa un canvi important en l’accés al finançament per part de les comunitats i omple un buit llargament reivindicat per tot el sector. Així mateix, obre una via perquè el sector financer privat explori l’oportunitat d’oferir línies de crèdits a les comunitats de propietaris, com a entitat jurídica, ja que fins ara només es donava crèdit als particulars.
L’objectiu és afavorir les obres de rehabilitació a les comunitats de propietaris perquè puguin fer no només allò que és imprescindible, sinó un salt qualitatiu afrontant actuacions més ambicioses que permetin anticipar-se a posteriors rehabilitacions més costoses.
Aquesta línia de finançament suposa, a més, un estímul perquè les comunitats de propietaris puguin realitzar les obres de rehabilitació que estan obligades a fer en compliment de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) i mantenir el parc d’habitatges en condicions òptimes. L’import mínim de finançament és de 30.000 euros per comunitat i amb un màxim de 20.000 euros per habitatge.
A la Cambra de la Propietat Urbana de Girona tenim serveis especialitzats en gestió de comunitats, rehabilitació i recerca de finançament.
Els préstecs s’hauran de dedicar al finançament de les obres de manteniment estructural, accessibilitat i eficiència energètica en comunitats de veïns. Aquestes comunitats de veïns hauran de ser solvents, amb un índex de morositat igual o inferior al 5%.
Termini: màxim de 15 anys.
Interès: fix del 2%.
Comissió: d’obertura, màxim del 0,25%, amb un mínim de 150€; d’amortització anticipada total i parcial, del 0,25% més els costos de cancel·lació del swap (permuta).
A partir del 2020 es podran realitzar sol·licituds per demanar finançament a través d’aquesta línia. Si esteu interessat en que us avisin quan sigui possible realitzar la sol·licitud, heu d’omplir el formulari de l’ICF que trobareu aquí.
Aquest és un tema controvertit, ja que la resposta és depèn de cada cas concret. Per tant, aquesta resposta variarà segons el supòsit i el tipus de reparació que s’hagi de portar a terme. No obstant això, com a regla general, com a propietari que té l’ús privat de la terrassa, li correspon el manteniment […]
...
El passat dia 3 d’abril de 2025 va entrar en vigor La Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i els judicis ràpids contra els ocupants d’habitatges. Aquesta llei modifica, entre altres qüestions, molta part de la legislació processal. En concret, modifica el procediment d’instrucció […]
...
Durant l’any 2024, el preu dels lloguers a les comarques gironines va disminuir, coincidint amb l’aplicació de la regulació dels preus del lloguer. La regulació també va portar a una forta disminució dels nous contractes de lloguer registrats: a Olot el descens va ser d’un 18% en un any. Per altra banda, es van desplomar […]
...
El primer pas és saber com fer la valoració d’una propietat en 5 passos. Si estàs pensant en posar a la venda el teu immoble, primer cal saber per quin preu el podràs posar al mercat i hauràs de diferenciar entre el preu de sortida i el preu final de venda, ja que molt probablement […]
...