CAT / ESP

El Govern posa fre a les llicències de pisos turístics

El govern posa una nova regulació per als pisos turístics

El 9 de novembre de 2023 va entrar en vigor el Decret llei de la Generalitat de Catalunya que estableix una nova regulació per als pisos turístics, subjectant-los a l’obtenció prèvia de llicència urbanística.

Aquesta llicència s’exigirà en aquells municipis de Catalunya on existeixen problemes d’accés a l’habitatge, i en aquells altres municipis on la concentració de 5 o més habitatges turístics per cada 100 habitants, posa en risc l’equilibri social i influeix a l’alça en el preu de l’habitatge.

Fins aquesta data, el registre de pisos turístics només requeria d’una sol·licitud, disposar de la cèdula d’habitabilitat vigent, estar moblat, i acompanyar una declaració responsable del propietari. A partir d’ara, la nova normativa endurirà els tràmits per a la concessió de l’activitat de pisos turístics, i seran els ajuntaments els qui, a través de les seves normes urbanístiques, determinaran quants pisos turístics permeten. En tot cas, aquestes llicències deixaran de ser indefinides i es concediran per un període de cinc anys. Tot i això, són prorrogables per altres cinc anys més si el planejament urbanístic ho permet.

Quant als pisos turístics existents, la norma establirà un règim transitori. Així doncs, els pisos turístics que ja compten amb la corresponent habilitació hauran de renovar els seus títols en un període màxim de cinc anys des de l’entrada en vigor d’aquest decret i, en tot cas, si la corporació municipal acredita que no hi ha sòl suficient per a garantir l’accés a l’habitatge, hauran de cessar en la seva activitat.

A la demarcació de Girona aquesta normativa afectarà 61 municipis:

Albons, Alp, Banyoles, Begur, Bellcaire d’Empordà, Blanes, Cadaqués, Calonge, Camprodon,  Cantallops, Castelló d’Empúries, Castell-Platja d’Aro, Colera, Cruïlles, Das, El Port de la Selva, Figueres, Garrigoles, Girona, Gualta, Guils de Cerdanya, La Bisbal d’Empordà, l’Escala, Llançà, Llívia, Lloret de Mar, Madremanya, Molló, Olot, Palafrugell, Palamós, Palau-sator, Palau-saverdera, Pals, Pau, Porqueres, Puigcerdà, Queralbs, Rabós, Regencós, Ripoll, Roses, Rupià, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d’Aro, Sarrià de Ter, Setcases, Susqueda, Torroella de Fluvià, Torroella de Montgrí, Toses, Tossa de Mar, Ullastret, Ventalló, Vilallonga de Ter, Vilaür i Vilopriu.

Amb caràcter general, la nova regulació establirà una limitació a la concessió d’aquestes llicències: en cap cas es podran atorgar més llicències que les resultants d’aplicar un màxim de 10 habitatges d’ús turístic per cada 100 habitants.

Com es pot veure, seran moltíssims els municipis de les comarques gironines que es veuran afectats per aquesta nova normativa. Afectarà sobretot als municipis de costa, ja que és on els apartaments turístics constitueixen una important font d’acollida de turistes. L’aplicació d’aquesta norma en els termes que actualment estan previstos generarà una important pèrdua de turisme per a totes les poblacions, no tant sols quedaran afectats els propietaris del apartaments turístics, sinó també els ingressos de comerços, bars i restaurants i altres serveis destinats al turisme. A més, tot això no suposarà una solució en l’escassetat d’habitatge d’ús habitual, doncs molts d’aquests apartaments comparteixen l’ús turístic amb l’ús privat dels propis propietaris o familiars.

Fa falta que aquest Decret es convalidi al Parlament de Catalunya. Així doncs, confiem en què, en el tràmit parlamentari, suposi les aportacions dels grups polítics que no comparteixen els criteris i conseqüències i que aquest text no aconsegueixi la seva consolidació, i es facin polítiques encaminades a incrementar el parc d’habitatges residencials, siguin de promoció privada o de promoció pública per tal de solucionar l’escassetat d’habitatge residencial especialment en regim de lloguer.

ACTUALITAT

12/07/24

El preu mitjà de lloguer a la ciutat de Girona supera per primera vegada a la història els 800 euros

En els darrers dos anys totes les poblacions gironines analitzades han registrat el seu màxim històric del preu del lloguer. A la ciutat de Girona el lloguer ha pujat un 5,9%, a Figueres el preu del lloguer és un 9% més alt que fa un any i a Olot ha crescut gairebé un 6%. La […]

...

04/07/24

Publicada la declaració que regularà els preus del lloguer en 31 nous municipis de les comarques gironines

Per tal que entri en vigor aquesta regulació, farà falta que el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la publiqui al BOE La Generalitat dona un nou pas en la regulació dels preus de lloguer. Com ja vam comentar en aquest article, s’amplia en 31 el nombre de municipis afectats per la regulació de preus a […]

...

02/07/24

El Ministeri de Consum estudia introduir l’IVA als pisos turístics per reduir-ne l’oferta il·legal

El Ministeri de Consum està plantejant una sèrie de mesures que cerquen l’eliminació de la publicitat de pisos turístics il·legals a plataformes d’Internet i la limitació dels lloguers i l’aplicació de l’IVA en l’activitat de pisos turístics a Espanya. Així ho ha manifestat recentment en Pablo Bustinduy, ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030. […]

...

20/06/24

No és exigible l’impost de plusvàlua en la dissolució del condomini sobre un bé immoble

La Direcció General de Tributs (DGT) ha resolt a la consulta de 15 de febrer de 2024, V0123/2024 que, amb la dissolució de comunitat de béns formada per un únic bé que s’adjudica a una de les comuneres que compensa econòmicament la resta dels comuners, no es produeix el fet imposable de l’Impost de Plusvàlua […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959


Tel.

MENU